Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s placením záloh na dovolenou v ČR? Zajednali jsme si dva bungalovy na Lipně, pro 5 rodin, každý z nich stál cca 10.000. Slo to pouze přes CA Elann. Jim jsme poslali cca 2.000 zálohu. Po jejím obdržení napsali, že posílají kontakt na paní majitelku, která nám dodá ostatní informace. A dneska mi přišlo že majitelka chce zálohu cca 9.000 do 14.2. a zbytek hotove pri příjezdu, zdá se vám to v pořádku 50 - ti procentní záloha? Celková částka se nijak nenavýšila, zůstává podle předchozí kalkulace, ale na internetu mají napsáno, přímo u tohoto bungalovu zálohu v max. výši 3.000 Kč. Tak nevim, když jim to hodím na hlavu, že pojedem jinam, tak zas v té první záloze pro tu CA Elann je nevratná 1.000 přijde mi to fakt divný.
V cestovní agentuře pracuji ale toto je nějaké divné. Vždy bývá 50% záloha a zbytek se doplácí měsíc (max 6 týdnů dle VSP) před odjezdem. 1.000,–Kč je dle mě vratná záloha, kdyby jste v bungalovu náhodou něco zničili.
Jezdíme na dovolenou v Čechách a zatím všude chtěli zálohu 50%. My hradíme přes zaměstnavaele, takže rovnou vše, ale jinak to takto běžně chodí ![]()
Jistí se tím proti tomu, kdybyste případně nedorazili, aby jim nezůstal prázdný bungalov a zadarmo…
@karfice píše:
V cestovní agentuře pracuji ale toto je nějaké divné. Vždy bývá 50% záloha a zbytek se doplácí měsíc (max 6 týdnů dle VSP) před odjezdem. 1.000,–Kč je dle mě vratná záloha, kdyby jste v bungalovu náhodou něco zničili.
Záloha na zničení věcí je 2000 na bungalov a plati se pri příjezdu a tak 50% záloha půl roku předem je normální? O to mi jde ![]()
Já jsem nikdy v Čechách na lepší dovče nebyla, vždycky jen u moře, tak mě to přišlo divné, ale tak když to říkáte, tak jsme klidnější ![]()
@abela píše:
Záloha na zničení věcí je 2000 na bungalov a plati se pri příjezdu a tak 50% záloha půl roku předem je normální? O to mi jde
50% předem půl roku je normální - ano, záloha se vždy platí při podpisu smlouvy, ano, je toto normální. Přečti si všeobecné smluvní podmínky.
@abela píše:
Já jsem nikdy v Čechách na lepší dovče nebyla, vždycky jen u moře, tak mě to přišlo divné, ale tak když to říkáte, tak jsme klidnější
Buď v klidu. Kdybyste neměli dorazit, tak ti to nevrátí, ani kdybys to zaplatila jen měsíc dopředu ![]()
Zálohu jsem platila vždy hned po potvrzení objednávky hotelem/pensionem.
Ahoj, ted v lednu jsem objednavala apartman a platila jsem 50% z celkove ceny ubytovanu. Stejne, jako lonsky rok.Je to nirmalni.:-)
@abela píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s placením záloh na dovolenou v ČR? Zajednali jsme si dva bungalovy na Lipně, pro 5 rodin, každý z nich stál cca 10.000. Slo to pouze přes CA Elann. Jim jsme poslali cca 2.000 zálohu. Po jejím obdržení napsali, že posílají kontakt na paní majitelku, která nám dodá ostatní informace. A dneska mi přišlo že majitelka chce zálohu cca 9.000 do 14.2. a zbytek hotove pri příjezdu, zdá se vám to v pořádku 50 - ti procentní záloha? Celková částka se nijak nenavýšila, zůstává podle předchozí kalkulace, ale na internetu mají napsáno, přímo u tohoto bungalovu zálohu v max. výši 3.000 Kč. Tak nevim, když jim to hodím na hlavu, že pojedem jinam, tak zas v té první záloze pro tu CA Elann je nevratná 1.000 přijde mi to fakt divný.
tohle je divný jednání. Dělala jsem v CK a klienti vždycky komunikovali pouze s námi, nikdy ne přímo s majiteli ubytek
S těmi my jsme měli smlouvy a zajeté postupy i ohledně záloh. Tudíž všechny peníze od klienta šli přes nás ![]()
Takže záloha je normální, jen ta komunikace zvláštní, že si nás přehazují sem tam
smlouvu neposlali pouze zálohovou fakturu a to mailem to stačí?
@abela my platíme zálohu vždy, ale pokaždé rovnou cestovce - nebo majiteli chaty. Né, že zaplatíme jednomu 2 tis, a druhý chce další prachy. Ni.. po obdržení smlouvy máme 50 % zaplatit do určitého data, zbytek se platí na místě. Jezdíme už 4 roky se stejnou „cestovkou“, funguje to bez problémů.