Zaměstnání a odstupné
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zaměstnání a odstupné
Zdravím,
Pracuji jako HR consultant v jedné malé firmě cca 70 lidí.
Začátkem května, jsem přijala na pozici administrativní pracovník jednu mladou slečnu.
Bohužel, teď se nám po dlouhodobém úrazu a následné rekonvalescenci chce vrátit bývalá pracovnice která na této pozici byla několik let a pro obě není místo.
Mladé holce jsem dala výpověď dohodou ale ona na mě přišla s tím, že bez odstupného na dohodu nepřistoupí.
Bohužel, jsme si nesjednali žádnou zkušební lhůtu, jelikož jsem nevěděla že ta původní se bude už chtít vrátit. Takže ji nemůžu vyhodit z dne na den
.
Ale, nepřijde mi normální dávat odstupné člověku co je v firmě 4 měsíce.
Jaký na to máte názor?
Potřebují se jí rychle zbavit aby mohla nastoupit ta druhá.
Požaduje odstupné v vaší 1 platů což je asi 29000 Kč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Fandím zamestnankyni! Tak nárok má minimálně na 2 platy, že jí trvá výpovědní lhůta. Já bych se snažila dostat z vás 3 platy, jestli chce 1,tak to zaplaťte a je to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
HR consultant bez základní znalosti zákoníku práce ![]()
Příspěvek upraven 28.08.23 v 13:11
- Citovat
- Upravit
Tak pokud s ni chces skoncit pracovni pomer dohodou (vypoved dohodou neexistuje) tak je to o dohode. Takze musis vyjednavat. Za me 1 mzda je naprosto fer. Kdyby melo jit o zruseni pracovniho mista, tak by take mela narok na 1 mzdu jako odstuplne a jeste vypovedni lhutu k tomu. Nedat zkusebku ani nekomentuji, ale pises, ze je u vas 4 mesice, tak by ji uz stejne nemela. Nepredpokladam, ze slecna spada do kategorie, kdy by mohla mit ZD delsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tereza759 píše:
Zdravím,
Začátkem května, jsem přijala na pozici administrativní pracovník jednu mladou slečnu.
Bohužel, teď se nám po dlouhodobém úrazu a následné rekonvalescenci chce vrátit bývalá pracovnice která na této pozici byla několik let a pro obě není místo.
Mladé holce jsem dala výpověď dohodou ale ona na mě přišla s tím, že bez odstupného na dohodu nepřistoupí.
Bohužel, jsme si nesjednali žádnou zkušební lhůtu, jelikož jsem nevěděla že ta původní se bude už chtít vrátit. Takže ji nemůžu vyhodit z dne na den.
Jaký na to máte názor?
Výpověď by měli dát spíše tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@medvidka píše:
Výpověď by měli dát spíše tobě.
Díky za citaci
to snad musí být troll ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jste ji přijala na hlavní poměr na dobu neurčitou tak ji nárok na odstupné jednoznačně náleží a to ze zákona. Pokud od vás odejde a půjde na pracák a vy ji odstupné nedáte, proplatí ji ho pracák a bude ho po vás vymáhat. Přiznejte ji odstupné, zaplaťte a máte klid.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A hlavně si nedovedu představit, že řeším účetní problém a nezeptam se šéfa, právníka, kolegu z oboru, ale jdu na emimino
blbost…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadaSva píše:
Pokud jste ji přijala na hlavní poměr na dobu neurčitou tak ji nárok na odstupné jednoznačně náleží a to ze zákona. Pokud od vás odejde a půjde na pracák a vy ji odstupné nedáte, proplatí ji ho pracák a bude ho po vás vymáhat. Přiznejte ji odstupné, zaplaťte a máte klid.
A za co jí tu výpověď dají?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bubla Bůčková píše:
A hlavně si nedovedu představit, že řeším účetní problém a nezeptam se šéfa, právníka, kolegu z oboru, ale jdu na emiminoblbost…
Přitom stačí na první dobrou do vyhledavače zadat „nárok na odstupné“ a je jasno
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bubla Bůčková píše:
A za co jí tu výpověď dají?
Nerozumím otázce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nestačím se divit… jako HR se ptáš tady, co je správně? Změn profesi… takový personalista je noční můrou zaměstnavatele. Mám JEN rekvalifikaci, HR nedělám a vím to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Divím se, že tě nechají uzavírat smlouvy, protože uvést zkušební dobu nebo dobu trvání poměru je základ… a ten ty očividně nemáš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tereza759 píše:
Zdravím,
Bohužel, jsme si nesjednali žádnou zkušební lhůtu, jelikož jsem nevěděla že ta původní se bude už chtít vrátit. Takže ji nemůžu vyhodit z dne na den.
Jaký na to máte názor?
Mně nepřijde normální, přijmout člověka do práce, jako náhradu za někoho a po 4 měsících se ho potřebovat rychle zbavit
tak snad si věděla, že na to místo máš člověka a potřebuješ jen náhradu, ne? A odstupny jeden plat? To mi přijde celkem vtipný a nechápu, v čem je problém.
Mimochodem, u nas ve firmě máme taky takovou hvězdu, která mi pořád tvrdila, že mě bude muset vyhodit po návratu z mateřský
no též jsem se nedala a ještě jsem si zařídila zkrácenej úvazek, protože mi dítě nevzali do školky. Stačilo napsat konkrétní paragrafy.
Příspěvek upraven 28.08.23 v 09:35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit