Zaměstnání občana EU
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
zaměstnání občana EU
Ahoj, mám poprvé nabírat občany EU do pracovního poměru. A potřebovala bych vědět co kde vyřídit. Jedná se o Slováky. Zatím by měli být na DPP či DPČ. Můžete mi s tím někdo poradit prosím?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
V první řadě dojít na úřad práce, nechat „vytvořit“ pracovní místo, zjistit, že na něj nenašli vhodné české kandidáty z řad nezaměstnaných, a pak ti to povolí po projednání..
- Citovat
- Upravit
@Amber_1977 Není potřeba u občanů EU. U těch stačí na Úřadu práce pouze oznámit, že jste je zaměstnali, v praxi to vypadá takto: na Úřad práce podáte na příslušný odbor takzvanou Informační kartu, jen pozor na termín, podává se NEJPOZDĚJI v den nástupu do práce. Ke kartě se přiloží jen kopie pasu a je hotovo. Co se týče smluv tak úplně stejně jako tuzemský zaměstnanec, může dostat klidně DPP i DPČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tina007 díky a ta smlouva musí být v jejich jazyce nebo stačí v češtině? a normálko se za ně odvádí sociál a zdravotní (smluv na hpp či dpč) a dan?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vermun V češtině stačí, my sice dáváme našim zaměstnancům smlouvy i v angličtině, ale my zaměstnáváme Američany, Slováci tomu rozumět budou
. Jinak platí vše úplně stejně, jako pro Čechy, tedy socko, zdravko, i daně. Ještě se poptej na ČSSZ, my jsme vždycky cizincům vyřizovali tzv. Evidenční číslo pojištěnce, tedy náhradu za rodné číslo. To je nutné k tomu, aby zaměstnanec - cizinec mohl v případě potřeby čerpat sociální dávky, například nemocenskou. Nevím ale, jestli Slováci nemají nějakou výjimku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Amber_1977 Jo to je, mi povídej. My zaměstnáváme učitele a od minulého roku zavedli ještě povinnost předkládat při žádosti o povolení k zaměstnání nostrifikované diplomy o vzdělání, což celý proces prodloužilo zas o další měsíc :-/. Fakt je to čím dál horší, děsná byrokracie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tina007 píše:
@Amber_1977 Jo to je, mi povídej. My zaměstnáváme učitele a od minulého roku zavedli ještě povinnost předkládat při žádosti o povolení k zaměstnání nostrifikované diplomy o vzdělání, což celý proces prodloužilo zas o další měsíc :-/. Fakt je to čím dál horší, děsná byrokracie.
My zaměstnáváme doktory - nostrifikace je fakt lahůdka - to s tebou souhlasím
![]()
Pak je u nás ještě sranda, když se sejdou cizinecká policie s ÚP ve smyslu - oni potřebují tohle potvrzení, ale tamti ho jeaště nemůžou vydat, protože nemají jiné.. A tihle zase nebudou čekat, ale rovnou deportují ![]()
Nezávidím nikomu, kdo zaměstnává cizince - fakt nezávidím, je to jak Asterix a 12 úkolů pro Obelixe - ten poslední úkol, kdy měli na úřadě vyzvednout nějaké lejstro..
- Citovat
- Upravit
@Amber_1977 Jo, cizinecká a pracák je fakt jak Pat a Mat
. Jedni ti řeknou Za těchto podmínek může pracovat, druzí řeknou Za těchto podmínek ho vyhostíme… No a pak si vyber. Zlatá EU.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě jeden tip - http://www.integracnicentra.cz/ velmi dobrá instituce. Mají přehled o všech zákonech v oblasti pobytu a práce cizinců v ČR, dokážou poradit a jako snad jediní ví o všech předpisech, které má ÚP i CP, takže dokážou posoudit situaci cizince z pohledu obou těchto úřadů. Už nám párkrát pomohli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tina007 píše:
Ještě jeden tip - http://www.integracnicentra.cz/ velmi dobrá instituce. Mají přehled o všech zákonech v oblasti pobytu a práce cizinců v ČR, dokážou poradit a jako snad jediní ví o všech předpisech, které má ÚP i CP, takže dokážou posoudit situaci cizince z pohledu obou těchto úřadů. Už nám párkrát pomohli.
Super, díky, to se bude vždycky hodit
![]()
- Citovat
- Upravit
Je možné že ještě nějaké dotazy budou. Holky děláte jen mzdy nebo celkově účto? Já jsem třetím rokem doma, ted mám prvního klienta na účto na ŽL a v dost věcech si nejsem jista…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vermun Já jsem dělala personalistiku, nejsem přímo účetní, takže pokud potřebuješ odbornější věci, tak bohužel nepomůžu. Tady na emiminu je jedna kočka, která evidentně účetní je, protože vždycky poradí, její nick je j. a.n. i.1, nebo tak nějak podobně
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit