Zaměstnání OZP, vaše zkušenosti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
30.10.25 02:49

Zaměstnání OZP

Ahoj,
mám dotaz, jestli má někdo zkušenost s příspěvkem od Úřadu práce na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Jsem ZTP/P a uvažuji o tom, že bych si založil malou firmu (asi s. r. o.) a zaměstnal se v ní na 0,5 úvazek. Chtěl bych se věnovat canisterapii, tedy práci se psem pro seniory, děti apod.
Vím, že stát dává zaměstnavatelům příspěvek na mzdu zdravotně postižených zaměstnanců, který může pokrýt většinu nákladů. Zajímá mě, jestli to jde využít i v případě, že jsem majitelem firmy i jejím zaměstnancem zároveň.
Například bych si vyplácel malou mzdu (třeba poloviční úvazek), firma by odváděla vše, co má, a zároveň by žádala o ten příspěvek.

Zajímá mě, jestli to Úřad práce povolí, nebo by to brali jako obcházení systému.
A taky jak vlastně kontrolují, že ten zaměstnanec opravdu pracuje – jestli stačí doložit třeba smlouvy o spolupráci s domovy seniorů, nebo se na to dívají přísněji.

Upřímně si nejsem jistý, jestli by to bylo morálně v pořádku, protože bych byl vlastně placený státem sám sobě. Na druhou stranu by mi to umožnilo pomáhat lidem a zároveň si přivydělat (pro jakožto člověka na vozíku to je někdy finančně težší).

Budu moc rád, když mi někdo napíše, jak to v praxi chodí, nebo jestli s tím má někdo osobní zkušenost 🙏

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1834
30.10.25 06:46

Hele a ty cekas nejaky velky rocni zisk? Jinak se s. r.o. nevyplatí. Je sice hezké, že má firma úlevu na dani na odvod za zaměstnance, ale jinak má veliké zdanění zisku.
Zkus si zjistit, jestli nebudeš mít úlevu i jako OSVČ, je to vyhodnejsi do cca toho 1 mil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.25 08:07
@ALIPELI píše: Více

právě že žádný velký zisky nečekám, a tak mi právě to „vysoký“ zdanění zisku nevadí. Naopak pokud bych měl to s. r.o.,tak bych mohl sám sebe zaměstnat, a tak by právě to s. r.o. mělo nárok na náklady na mzdu až 17300Kč s tím, že to může být max 75% z té mzdy

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat