Kdy se finančně vyplatí pracovat na ŽL ve firmě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.10.25 14:42

Kdy se finančně vyplatí pracovat na ZL ve firmě

Můžete mi prosím poradit někdo, kdo se v tom vyznáte, nebo jste si to zkusili propočítat? Úplně nevím, jak na to…

Našla jsem práci snů, po roce a po rodicaku. Akorát, že očividně celkem dost prosazují a preferují práci na ŽL (s tím, že spolupracují i s dalšími firmami, takže by bylo možné si mě pak „půjčovat“.

Radši bych hpp. V momentálni životní fázi má pro mě rozhodně víc výhod. Na druhou stranu práce je natolik lákavá, že kvůli ŽL bych si ji nenechala utéct.

Ale nastává otázka.. O kolik si říct víc?? Zdravotní sociální cca 8t. Pak pokud to správně chápu, tak se platí daň 15%, kterou do toho taky započítat. A jak finančně zohlednit nulovou nemocenskou a dovolenou. Je třeba si priplacet něco na sociálním, abych se pak nedivila v případě invalidity? Neřešil jste někdo podobné dilema? Dost v tom tápu, ač se snažím si něco načítat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
631
27.10.25 14:55

Na švarcsystém bych pracovat nešla, páč pokuty jsou v tom případě mastné pro zaměstnavatele i zaměstnance. nejsem si jista, zda nějaké občasné „půjčování“ cokoliv mění na povaze té spolupráce jako švarcsystému, když i zákoník práce zná institut dočasného přidělení zaměstnance.. spíš si myslím, že to význam nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.10.25 16:00

Tak SOC a ZDRAV počítat spíš přes 10k. Kolik si tak ohodnotit dovolenou, žádné příplatky za SO, NE, svátky, noční… o nemocenské ani nemluvě. A- prakticky zanedbatelný důchod jako OSVČ.
Takže reálně tak o 35-50% víc a to žádná firma, která reálně jede švarc prostě nedá. Ano, zbyde pracovníkovi opticky víc, protože výdajový paušál udělá dost, ale výhodné je to jen pro firmu.
A to se v počátcích ani není potřeba zmiňovat o nějakém odstupném při ukončení, ani o výpovědní lhůtě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
27.10.25 16:09

@Ivan PPZ kdyby byla v režimu paušální daně, tak neplatí soc+zdrav přes 10 tis. ale jen 8716 Kč. nevidím důvod proč byt mimo paušální daň, pokud by očekávala příjmy takové, že by měla mít platby na soc+zdr+daň v souhrnu přes tu částku. každopádně to nic nemění na tom, že švarc je blbý nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.25 16:23
@Noku píše: Více

Včera jsem to načítala a taky mi přišlo, ze tohle by se že švarcu asi nevykroutilo. Nicméně pokud by mě kvůli tomu nepřijali, tak bych to zcela upřímně riskla :? Pokuta píšou do 100t.
Přemýšlím navrhnout nějaký kompromis, že bych byla na hpp s nějakým minimálním platem, který nabízí a zbytek bych jim buď fakturovala na osvc vedlejší, pokud to lze (nebo by to bylo formou prémii). A nebo by mi to dorovnavala případně druhá firma, kdyby zakázka byla pro ně.

Jinak taky jsem. Pochopila, že bych platila zdravotní, sociální cca 8,9t. A při použití 60% paušálních vydaju mi ukazuje kalkulačka 0 Kč na daň z příjmů. Pak by to chtělo 2000 na nějaké zivotko (kvůli invalidity možné) a k tomu aspoň 6t měsíčně si odložit jako investici/spoření na důchod. Pak ziju v tom, že se mi plus minus narovná finančně vyhodnost pro žl. Teď minimálně o 17 tisíc víc, než by mi to vycházelo u čistého platu. A to je naprosté minimum. Jen nevím, zda to nepočítám špatně…

• Citovat
  • Upravit
1345
27.10.25 16:52

To je fakt dilema. Nějak sis to propočítala, ale je ta firma ochotná ti tolik dát?
Jestli ano, tak bych do toho šla, i kdyby dočasně, a buď zjistíš, že to jde, a nebo ne a budeš hledat jinde.
Nespoléhala bych na to, že ti ta firma přistoupí na kompromis, jim ten švarcsystém určitě vyhovovuje.
Na ŽL jsem pracovala (ne pod firmou, ale vyloženě na sebe teda), práce jako taková super, to by mi vyhovovalo, ale ten zbytek ne - nervy jestli si dost vydělám, neustále zvyšující se odvody, žádné volno, perspektiva minimálního důchodu. Po pár letech jsem si našla práci na hpp, na ŽL si jen přivydělávám. Zpátky jen na ŽL bych nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18498
27.10.25 17:03

Propočítej si i dovolenou, tak aby jsi 2 měsíce nemusela pracovat (dovolená je bezne 5-6 týdnů, nějaký doktory, sick day). To je cca + 20%. Taky nebudeš mít bonusy které jsou v korporátech okolo jednoho měsíčního platu nebo 10 % ročního platu. Taky máš nějaké měsíční náklady. Např mam odvody 9 tisíc, měsíční výdaje 40 jen základ bez dovolených atp. Počítejme 70 litru jako minimum v čistým. Plus daň (těch 15? Nevím)*1,3= minimálně 110 tisic. To odpovídá 85tis hpp kde máš čistého 65 tisic. Na OSVČ budeš mít teoreticky o 20 tisíc měsíčně v čistém víc, ale taky o dovolené nevyděláš ani korunu a nikdy bych nešla do OSVČ pokud by to pro mě znamenalo stejný výdělek jako hpp. Pokud mám byt střelec, musí mě za to zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.25 17:07

@kyslík počítám si to dopředu, ale nevím jestli dobře. Jestli se třeba vyplatí něco platit vyšší (asi sociální) abych měla vyšší důchod. Ale o kolik vyšší?. Abych měla nějakou představu, kolik je naprosté minimum navíc. Schůzka, kde se budou řešit finance mě teprve čeká. Řekli, že na ZL bych měla samozřejmě víc peněz. Teď je otázka, zda jim věřit a budou garantovat nějakou minimální částku ať bude zakázek kolik chce.. Nebo jestli budou schopni mě vysplouchnout a říct, že teď bylo min zakázek, tak ať jim pošlu fakturu na min. Řekli, že klidně mužem sepsat i na ten zl nějakou smlouvu. Ale moc nevím, o co by konkrétně šlo a co vše taková smlouva může upravovat. Jestli třeba i garanci minimální mzdy.
Já bych samozřejmě taky radsi na hpp. Ale hledám už rok a půl a tohle je třetí nabídka na práci v mém oboru v kraji. Moc jich tu neni :roll: navíc všechny byly v krajském městě hodinu cesty. Školka u nás má do 16. Tady je možné pracovat plně z domu. Což je pro mě tak extrémní výhoda, že bych to asi i vzala kdyby na ZL mi měli dát stejně jako na hpp :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.25 17:11
@hospodki píše: Více

Dekuji za další vhled s vypocitanim i té dovolené. Mně právě přišlo, že optimum je mít cca jednou tolik na ZL, jako by byla čistá mzda na hpp. Ale myslím si, že je to nereálné si to vyjednat, že budu muset být víc pri zemi :think: ono taky v pozici, kdy se rozjíždím po 6 leze rodičovské je to jiné, než kdybych byla vyloženě odborník, co teď aktualne dělá a vše zná…

• Citovat
  • Upravit
313
27.10.25 17:23

Počítej i dovolenou, neschopenku, státní svátky, benefity. Známí, když to počítali kdysi dávno, došli ke 30%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.10.25 19:14

30% je málo, a skončí prakticky mimo důchodový systém, s třeba 9k důchodem. A dobrovolná platba pro vyšší důchod to teda nevyřeší. Už jen dovolená dělá cca. 15%. A pořád nemocenská a tak, v reálu opravdu spíš 50%. Takže zaměstnanec 40k a na ŽL 60? To moc nevěřím. A hl. prakticky nulová soc. jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.10.25 19:18

@Noku do paušální daně nevstoupíš „kdykoli“, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
27.10.25 19:44
@Ivan PPZ píše: Více

Kdykoliv ne, na zacatku jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.10.25 20:13