Kdy se finančně vyplatí pracovat na ŽL ve firmě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Šla bych do toho jen, pokud by to byl způsob jak získat praxi a dostat se do vysněného oboru. Případně pokud bych reálně chtěla být osvč, dělat pro více klientů, mít volnost z toho vyplívající. Jinak pokud jde o finanční stránku, tak čistého se ti na účtu zobrazí víc, ale pokud to má kompenzovat všechny výhody zaměstnance, tak do toho většina „zaměstnavatelů“ (nebo lépe řečeno klientů) nepůjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Také pracuji jako OSVČ. Obecně se říká že se to nevyplatí pod 4000 Kč na den. Jinak si platím bokem životní pojištění, dobrovolnou nemocenskou, také záleží na oboru, zda po tobě mohou vyžadovat úhradu škody, tam se jeste vyplatí pojištění odpovědnosti pro podnikání.
Ano, hrozí pokuta do výše 100 000 Kč, doměření daní a odvodů (sociální, zdravotní a daň), které by si platila jako zaměstnanec a to za celou dobu trvání pracovního vztahu. Povinnost vrátit některé daňové výhody (paušální výdaje, slevy na dani). Ztrátu OSVČ statusu. Zákaz činnosti až na 1 rok. V celku to tedy je mnohem více než tvých uváděných 100 000 Kč.
Navíc tech kontrol je každý rok čím dál více. Za poslední 2-3 roky se na to dost zaměřili. List, kde si zkontrolujete, zda nespadáte do švarc systému:
1. Máte vlastní pracovní pomůcky (počítač, telefon, vizitky, psací potřeby).
2. Fakturujete nejen této firmě, ale více subjektům.
3. Fakturujete každý měsíc jinou částku.
4. Máte sídlo na jiné adrese.
5. Pokud pracujete v kanceláři, své místo včetně pomůcek si pronajímáte.
6. Máte přidělenou kontaktní osobu, nedostavate přímé pokyny jako zaměstnanci.
7. Vedete samostatně svoji evidenci/docházku.
8. Nemáte pravidelnou pracovni dobu, dovolenou a zaměstnanecké benefity.
9. Nemáte zákaz pracovat pro jiné společnosti.
10. Nejste zařazena do organizační struktury společnosti = firemní email a vizitky.
Pokud je to jinak ve více jak v jednom bodě, tak to už je švarc systém a nevykecate se z toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LucyK11 píše: Více
No, zas bych nepřeháněla s tim, ze nesplňovat vic jak jeden bod je automaticky Švarc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna ten email je dost zavádějící. IT firmy mají na loginech založené přístupy, projektovou komunikaci atp, takže ho musí mít. Taky banky, automobilky, pojišťovny atp poskytují vlastní zabezpečené počítače, protože zrovna naše firma by fakt nikomu přístup přes soukromý komp nedala. Jen se nechají zaštítit agenturou, která jim nějakého externistu preprodava klidně 5-8 let a ten pro nikoho jiného nepracuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ancek píše: Více
Je to práce v mém oboru, kde je to zatím jediná nabídka na plný homeoffice. Pro mě k nezaplacení, protože mi odpadne 2 hodiny denně cestováním do krajského města a hlavně budu moct dát dítě do školy, která se mi líbí. Protože ji tam ráno budu moct dávat a po obědě vyzvedávat. A zas si říkám, že to není do konce života. Myslím, že jsem v té práci dobra. Takže po roce pokud budou spokojeni, tak budu mít taky jinou vyjednávací pozici.. Doufám..
- Citovat
- Upravit
A co když v oboru běžné požadují IČO? Lidí by radši měli HPP, dřou se jak mezci, žádné benefity, peníze taky nic moc. Těch solidních pracovních míst, zdá se mi, ubývá. Mám dlouholetou zkušenost s prací na volné noze, kdy mi vyhovovala, měla jsem několik klientů, byla jsem de facto svým pánem. Pak se chci ve svém oboru zaměstnat, a ejhle! Při pohovoru mi řeknou, že je nutné IČO. A práce jen na půlku měsíce, kdy tam v podstatě funguješ jako zaměstnanec. Ba dokonce víc, jelikož se snažíš nahnat výdělek. Zákoník práce - cha! Benefity a základní ochrana zaměstnance 0. Máme vysokotlaké vzdělání, jsme ve věku, kdy bychom si zasloužili důchod, a chodíme za kasu. A každý si myslí, že živnostník je výhra! Platit zdravotní a sociální na. minimu je problem, důchody nula nula nic. Ano, stejně jako všude, všude se najdou lidé, kteří v tom umí chodit a jsou za vodou. My obyčejní strávíme ve firmě svátky, noční atd. bez příplatků a hodinová mzda je stejná jako u prodavačky v supermarketu, která má proplacené přesčasy a další sociální jistoty, je kryta zákoníkem práce atd.
Znovu se ptám - co dělat v případě, kdy nás obor je z větší části prolezlý tímto systémem?
- Citovat
- Upravit
Lidem se žije čím dál hůř. Ne vlastní zásluhou. Něco je zkrátka hodně špatně.
- Citovat
- Upravit
Výhodné to z velké většiny je pouze pro firmu, ne pro pracovníka. Žádné odvody za zaměstnance, lehčí řízení HR (až prakticky žádné), OSVČ nespadá pod regulace pracovní doby, takže klidně pracovníkovi povolíme 220 hod měsičně, ale nestojí nás to ani korunu na přesčasech… povinné přestávky mezi směnami - prostě reálně nula na sociálních výdobytcích. A plnění smlouvy? Sice může trvat smluvní vztah, ale přesto nemusí být k dispozici „práce“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A vyplatí se platit si nemocenské? Já myslela, že je to tam taky nějak až od 14 dne placené až. Tak jestli není výhodnější nějak přes zivotko…
ajak to prosím řešíte s důchodem? Dávate si část na nějaké investice a spořící účty, nebo priplacite na sociálním?
Aha, to děkuji, to jsem nevěděla. Takže ve výsledku docela průšvih. A bohužel já si myslím, že se na to teď Babiš hodně zaměří a rozjede kontroly ve velkem ![]()
Podle seznamu to je tak 50 na 50. Na druhou stranu se uvádí, že pokud zaměstnavatel v určuje místo, čas a způsob výkonu, tak je to švarc. A tady můžu pracovat odkud chci a kdy chci. Ale zas Budou mi přidělovat zakázky a já je budu plnit. Budu mít jejich mail… Prostě těžko říct.
- Citovat
- Upravit
@Ivan PPZ píše: Více
Já jsem stejného názoru, že je to výhodné jen pro firmu. Respektive by museli rozhodne víc pritlačit. Ale myslím, že pokud na hpp nabídnou třeba 50, tak víc než 65 na IČO asi nedají..
Jenže jsou situace, kdy pro člověka je příště výhodnějsi vzít si tu práci i na IČO, i kdyz si finančně pohorsu.. Protože ta práce má zas jiné benefity.. A trochu doufám, že pokud budou spokojeni a nebudou chtít o člověka přijít, tak že třeba po půlroce, roce třeba hpp nebude problém.. Ostatně tady řekli, že hpp by byl taky možný.. Ale dost očividně preferovali ico.
- Citovat
- Upravit
Jo, je hrozný benefit být „skladník“ na IČO. Může si vzít podnikatelský úvěr a o to dřív jít do kopru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Já vždy klientům radím, ať si platí jak nemocenské, tak nějaké další komerční pojištění. Nejde jen o vyplacenou nemocenskou, ale taky o to, že nemusíš platit zálohy na socku a zdravku pokud jsi nemocná. Mám uz několik zkušenosti, kdy jsem slyšela, že platit nemocenskou je zbytečné. Pak přišel úraz, zlomené obratle, 2 měsíce v nemocnici a následné léčení skoro rok. A chlapec si musel živnost přerušit a platit zdravotní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit