Zaměstnání a schwarz systém

Anonymní
12.12.12 12:11

Zaměstnání X Schwarz systém

Ahoj, chtěla bych se zeptat, manžel pracuje na živnost u jedné firmy a já se bojím, že tam příjde kontrola a dostane pokutu, říkal to majiteli, ten mu dal jakoby smlouvu, že je jakoby zaměstnanec, ale dohodli se mezi sebou, že manžel bude pořád na živnost, že ho bude platit jako na živnost, ale pro kontrolu má tu smlouvu, že je zaměstnanec, myslíte, že sii to může nějak ta kontrola zjistit, že tu pracovní smlouvu má jen nafingovanou? Já nevím, co dělat…omlouvám se za zmatený popis… :,( :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.12.12 12:13

Můj chlap to má podobný, furt do něj burcuju at ho normálně zamětsná a bylo by po problému :(

• Citovat
  • Upravit
novo123
12.12.12 12:23

Zjistit, že ta smlouva je fingovaná, je podle mě dost jednoduchý, manžel přece musí mít živnosťák a vést účetnictví, z toho je jasný, že není placený jako zaměstnanec, ale jako živnostník, ne? Já jsem OSVČ a myslím, že nějaké rádobysmlouvě by se kontrola vysmála. Copak ta firma mu každej měsíc dává výplatní pásku se všemi údaje a peníze posílá na účet jako výplatu? Nejspíš to posílá jako úhradu faktury, kterou vystaví manžel, ne? Asi záleží, jak moc se o to bude kontrola zajímat, když se na tu smlouvu koukne a hotovo, tak je to ok, ale jestli si zavolaj na ossz (respektive kontrola je ossz, ne?), tak je to jasné hned.

• Citovat
  • Upravit
101751
12.12.12 12:28

Tak ono ani tak nejde o to, jak mu posílají peníze, ale že by ho museli na OSSZ a ZP přihlásit jako zaměstnance a ty odvody za něj hradit… na druhou stranu, pokud bude mít v ruce smlouvu, tak ty odvody klidně může přestat platit a dluhy by šli za zaměstnavatelem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
12.12.12 12:31
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono ani tak nejde o to, jak mu posílají peníze, ale že by ho museli na OSSZ a ZP přihlásit jako zaměstnance a ty odvody za něj hradit… na druhou stranu, pokud bude mít v ruce smlouvu, tak ty odvody klidně může přestat platit a dluhy by šli za zaměstnavatelem :mrgreen:

Souhlasím, ale jednoznačně je strašně jednoduchý zjistit, že ta smlouva je jen na oko. Spíš jsem uvažovala, jak daleko zašli, aby to vypadalo skutečné :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.12 12:36

Tak ja nevim, co delat :think: :think: :think: muze soucasne probihat zamestnanecky pomer a zivnost? ze by rekl, ze ma zivnost jeste na privydelek mimo zamestnanecky pomer?? :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
101751
12.12.12 12:39
@Anonymní píše:
Tak ja nevim, co delat :think: :think: :think: muze soucasne probihat zamestnanecky pomer a zivnost? ze by rekl, ze ma zivnost jeste na privydelek mimo zamestnanecky pomer?? :think: :think: :think:

Může, ale to nic nemění na tom, že pokud by se u té živnosti jednalo o Šwarce, tak může dostat pokutu i tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.12 12:43

Já mám taky otázku. Můj má jako hlavní živnost doma jako automechanik.Ale chodí k jinýmu chlapoj už dva roky, jako do práce 8-9 hodin. Dává mu peníze na ruku.Ted spolu sepsali něco jako dohodu o provedení práce a každý měsíc to obnovují. Tohle by tý kontrole stačilo? Asi taky ne že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.12 12:43
@j.a.n.i1 píše:
Může, ale to nic nemění na tom, že pokud by se u té živnosti jednalo o Šwarce, tak může dostat pokutu i tak…

Tak jak to udelat? Kdyz ma smlouvu jako zamestnanec? Tak by po nem teda taky sli?

• Citovat
  • Upravit
5080
12.12.12 12:46

Pokud má dohodu a pan za něj platí soc. a zdr pojištění, tak myslím, že stačilo.

@Anonymní píše:
Já mám taky otázku. Můj má jako hlavní živnost doma jako automechanik.Ale chodí k jinýmu chlapoj už dva roky, jako do práce 8-9 hodin. Dává mu peníze na ruku.Ted spolu sepsali něco jako dohodu o provedení práce a každý měsíc to obnovují. Tohle by tý kontrole stačilo? Asi taky ne že?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.12 12:48
@Ivuska23 píše:
Pokud má dohodu a pan za něj platí soc. a zdr pojištění, tak myslím, že stačilo.

Neplatí to si platí manžel sám. Právě do něj hučím at ho normálně zaměstaná a bylo by to.

• Citovat
  • Upravit
5080
12.12.12 12:55

Může to být možná ošetřené nějakou smlouvou o dílo, ale ta by dle mě měla být časově limitována.
když je to Schwarz, tak je tam právě stanovená pracovní doba, smluvena každý. měsíc stejná mzda, nemá vlastní pomůcky na práci.. kdyby dával fakturu více lidem a nejen jednomu pánovi, tak by se to mohlo brát jako dlouhodobá spolupráce (kdyby měl třeba 5 odběratelů za rok). Ale je to čistě můj názor, to by asi spíš poradil právník..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
12.12.12 18:28

Jen tam mimo- ono to není schwarz, jak se možná zdá, ale je to švarc, podle podnikatele Švarce, který v 90. letech jako první v československu spolupracoval- zaměstnával lidi, kteří pro něho pracovali na živnost.. pak to Klaus, tehdejší m. financí postavil jako nelegální způsob zaměstnávání, protže státní pokladna tím přichází o dost velký sumy.. to jen tak aby bylo jasné, odkud se to švarc vzalo..jo a ještě doplním- pan Švarz za to dostal tehdá tušim pár měsíců kriminálu, protože i přes zákaz ty lidi dál zaměstnával na živnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.16 21:26

Tak jsem při pátrání narazila na tuto starší diskuzi - snad ještě dostanu odpověď.
Co případ, kdy zaměstnavatel zaměstnává několik zaměstnanců a k tomu ti zaměstnanci mu ještě fakturují jako osvč - ale na úplně jinou činnost? Takže zaměstnavatel s nimi má normálně uzavřený pracovní poměr, odvádí sociální, zdravotní… A k tomu pro něj tedy oni ještě pracují na ŽL. Samozřejmě jako zaměstnanci pracují v jeho dílně, jako osvč vykonávají činnost mimo dílnu a používají své nářadí… Je to v pořádku nebo ne?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
101751
24.3.16 23:43

Jo, to by celkem šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie