Zaměstnavatel mi dal výpověď na RD

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14
24.1.18 17:57

Zaměstnavatel mi dal výpověď na RD

Dobrý den,

26.2. bude mít syn 3 roky. RD mám na tři roky. V prosinci jsem psala na personální do firmy, jak to se mnou vypadá, že plánuji se po RD vrátit. Po pár mejlech mě pozvali na schůzku teď v lednu, že se domluvíme. Vím, že tam reorganizace proběhla a mé místo tam není. Ale nevěděla jsem, jestli mi třeba nabídnou něco jiného atd.
Když jsem došla, bylo mi sděleno, že pro nadbytečnost se se mnou chtějí dohodu rozvázat pracovní vztah. Byly tam jen 3 odstupné. Řekla jsem, že je to málo a nesouhlasím. Personální hned přinesla klasickou výpověď a za přítomnosti svědka ji přečetla. Tu jsem také nepodepsala, ale je to bráno jako převzato. Problém je, že výpověď byla datována s výpovědní lhůtou od 1.2. což jsem stále na RD. Pak březen bych byla na překážkách doma a platili mi plat a pak 3 odstupné. Když jsem na RD, tak mi výpověď pro nadbytečnost nemohou dát, mohou mi ji dát až 27.2. - první den nástupu, takže dvouměsíční výpovědní lhůta by běžela až od března. Moje otázka teď je, co s tím? Co mám dělat, když berou jakože mi výpověď předali, ale podle mě není platná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5672
24.1.18 18:01

Výpověď Ti opravdu dát nemohou. Resp. jaký tam byl uveden důvod výpovědi, jaký paragraf?
Máš ten papír v ruce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
24.1.18 18:05

Oduvodneni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.18 18:19
:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
24.1.18 18:19

@blazenasi Na RD ti vypoved dat nemohou…zamestnavatel je ze zakona povinen ti podrzet tve pracovni misto po dobu tri let co jsi na materske. Pokud dostanes vypoved, tak jedine k nastupu dni po materske, do te doby jsi vedena pod socialkou a ta te prakticky plati, jsi kryta zakonem. Vypoved by tedy mela byt z duvodu zruseni mista - jinak jsou povini ti misto drzet a zadny paragraf jsi nemohla porusit (jsi na materske), aby te vyhodili z jineho duvodu. Firma se te snazi systematicky zbavit nejspis z duvodu, ze jsi matka a je predpoklad caste osetrovacky. Nedej se a zasla bych na socku je normalne prasknout co na tebe zkousi…pokud se nic od ledna 2018 nezmenilo, tak socka bude stat za tebou a doslapnou si na ne…alespon to do konce minuleho roku delali. Drzim palce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.18 18:23

Skutečně ti nemůže dát výpověď na rodičáku. http://www.jakpostupovat.cz/?…
takže napsat dopis, že výpověď k 1.2. je neplatná a trváš na dalším zaměstnávání. Jestli má důvod pro nadbytečnost, to neumím posoudit, ale ano, nejdřív ti může dát výpověď k 1.3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
24.1.18 18:23

@TTenr jak by si na ně mohla socka doslapnout? Není to spíš dotaz na inspektorát práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
24.1.18 18:34

Výpověď byla pro nadbytečnost práce. Paragraf 52 c). To nezpochybňuji. To akceptuji. Papír v ruce nemám. Samozřejmě jsem chtěla, ale bylo mi řečeno, že jen s podpisem. Že to berou jako předání, před svědkem přečteno. Je pravda, že výpověď je jednostranný akt. HR mi řekla, že pošlou poštou. Ale moje otázka je, ok, dojde to poštou, vím, že na to nemají právo, ale jak je donutit, aby to změnili? Musím k soudu? Zajímá mě rychlé a efektivní řešení, abych zkrátka měla řádnou výpověď v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
24.1.18 18:42

@blazenasi Tento typ výpovědi Ti opravdu na RD dát nemohou.
Je potřeba, abys jim písemně oznámila, že dále trváš na dalším zaměstnávání, par. 69 ZP.
Pak bys měla podat žalobu na neplatnost výpovědi, par.72.

Předpokládám ale, že se chtít soudit nebudou a že se s tebou nakonec nějak rozumně domluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.18 18:56
@Adinal píše:
@blazenasi Tento typ výpovědi Ti opravdu na RD dát nemohou.
Je potřeba, abys jim písemně oznámila, že dále trváš na dalším zaměstnávání, par. 69 ZP.
Pak bys měla podat žalobu na neplatnost výpovědi, par.72.Předpokládám ale, že se chtít soudit nebudou a že se s tebou nakonec nějak rozumně domluví.

ano, souhlasím, musíš jim napsat, že je výpověď neplatná, protože Rodič, který je stále na RD (do tří let věku dítěte), je chráněn proti výpovědi ze strany zaměstnavatele, jelikož se jedná o ochrannou dobu. Výpověď tedy můžete obdržet teprve po skončení rodičovské dovolené a trváš na dalším zaměstnávání. A napsat, že v opačném případě se obrátíš na soud. Nelajznou si se soudit, projeli by to. Po takové žalobě skočí každý právník, lehce vydělané peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
24.1.18 18:59

Pošli jim písemně s dodejkou, že namítáš neplatnost výpovědi, kterou ti ústně před svědky přečetli dne toho a toho a která byla z důvodu nadbytečnosti dle paragrafu 52 c) a že tedy trváš na dalším zaměstnání po konci RD, která ti končí 26.2.2018. Do zdůvodnění v čem vidíš neplatnost výpovědi napiš přímo příslušná ustanovení zákoníku práce:

§ 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Existují sice výjimky z toho paragrafu 53, ty jsou popsány v § 54, ale výpověď podle 52 c) tam nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
24.1.18 19:13

On je snad jedno, jestli mohou/ nemohou dát výpověď na RD. Zásadní problém (nejsem právník) vidím v tom, že výpověď nebyla písemnou formou. Takže myslím, že žádná výpověď neexistuje a není ani možno řešit její neplatnost. Snad se nemýlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
24.1.18 19:20

@Ivan PPZ Mýlíš. Výpověď byla písemnou formou, ona ji jen odmítla převzít.
Pokud je u toho svědek, tak to postačuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
24.1.18 19:32

Dobře, děkuju. Ještě počkám, jestli mi do 3 dnů příjde tá výpověď poštou, abych opravdu věděla, co tam je přesně. Pamatuji si především ten paragraf a konsternovalo mě, že už v únoru běží výpovědní lhůta. Třeba se opravdu spletli, ale nemyslím si. Když jsem podotkla, že správně by to mělo být až od 1.3…tak mě zarazila s něčím jako: teď je to takto, přebíráte to, my vám to jen oznamujeme. A na konci mi s lítostí řekla, že je má chyb, že jsem přišla tak brzo, že kdybych došla v březnu, tak by to bylo jinak. No to už jsem vůbec nepobrala, protože jsem si řekla, kdybych přišla 1.3. tak se mi vysmějou úplně, protože bych neměla nárok na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
24.1.18 19:36

@blazenasi Tam máte na HR profíky :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat