Zaměstnavatel neplatí, co má. Co s tím?

20.7.17 23:13

Zaměstnavatel neplatí co má

Ahoj, Řešíme s přitelem velmi nepěknou věc…
Přítel si našel práci v jedné firmě, kde místem výkonu je ČR, pracuje jako elektrikář a pracoval převážně v Praze. První výplata byla za 14 odpracovaných dnů ideální, ale další měsíc už donesl domů cca 13.000…(prej někdo, kdo měl zakázku na starost ukradl peníze na faktůry a zdrhl…) pak jsme tedy našli dobrou pracovni nabídku a měla bych ho doma každý den…takže šel podat výpověď ke dni 26.4 ve zkušební době. Šéf ho přemlouval, že ať počká a bude platit víc :pocitac: nesouhlasil. Dnes si šel vyzvednout výplatu, já natěšená, že doveze konečně normální peníze a vyžijeme :dance:, ale houby dovezl jenom 4700 - na výplatnici má čistou mzdu 8000… prej si z toho exšéf strhl úbor :roll:.. Tak jsem si k tomu tedy sedla a počítala.. nesedí mi hodiny, za 15 dnů 120 hodin…v Praze dělal denně i 10hodin…Dále mu nebylo proplaceno cestovné ( byl řidič a řídil ten červen trasy : 2× Praha-Ostrava, 1× Ostrava-Praha, a pak Ostrava-Lázně Jeseníky, tak počítam nějakých 20h za volantem), které minulý měsíc proplacené měl :roll:. Ještě mě tak napadá, když byl týden+ v Praze nemá nárok na stravné-to jsem se nějak nedopátrala na netu, když má ve smlouvě místo výkonu ČR. Mzdu měl smíšenou hodinovka a úkolovka..
Moje otázky tedy :
1. Je povinnen platit stravné, když zaměstnanec pracuje týden mimo domov?
2. Je povinnen proplatit cestovné?
3. Je povinnem zaplatit 10%připlatek za práci v sobotu a neděli? ( Odpracované 2 soboty a 1 neděle)
Samozřejmě jsme se s exšéfem snažili jednat, ale jeho odpovědi byli k ničemu a ještě přemlouval, ať se vrátí, že je moc dobrý pracant. Je mi do breku to i prodavačky, uklízečky dostávají víc.
Snad se v tom vyznáte a poradíte děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21.7.17 00:13

Jednoznačně bych se s tímto dotazem obrátila na inspektorát práce, popřípadě pokud před touhle prací byl v evidenci na úřadu práce tak se poptat i tam, ale hlavně ten inspektorát. A můžu se zeptat nebyla to firma Recra nebo Arcer? Manžel měl nedávnou trošku něco podobného s tím rozdílem, že nechtěli zaplatit vůbec a peníze chtěli strhávat málem i za dýchání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.17 00:22

@natalianiky
1/ ano s ohledem na práci mimo pravidelné pracoviště
2/ pakliže k výkonu práce musel využít soukr. vozidlo nebo využil hromadnou dopravu
3/ ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.17 00:28

@LimitedEdition
Nene nejedná se o tyto firmy, ale asi jich bude víc, co se chovají k zaměstnanci jak k praseti :think: jinak děkuji obrátíme se na oba zmíněné orgány.
@Sojkka
Pravidelné pracoviště to ani nevíme co je - ve smlouvě není uvedeno. Sídlo firmy je v ostravě, ale zakázky převážně v Praze a momentálně i cca 118 km od sídla firmy.. jezdil firemním autem, ale minulý měsíc měl hodiny za volantem v pohodě proplacené jen teď ne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.17 00:49

@natalianiky Pravidelné pracoviště zam. specifikuje ve vnitřním předpisu právě z důvodu výpočtu cestovních náhrad či stravného. I kdyby to ale nebylo nikde uvedeno, bere se za takové pracoviště místo, ze kterého nejčastěji prac. cesty začínají. Když jezdil firemním autem, cestovné mu nenáleží, ale samozřejmě je cesta brána jako prac. výkon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.17 00:57

@Sojkka
Děkuji, pokud to dobře chápu, když vyjíždějí na zakázku do Prahy z firmy co je v Ostravě takže mu stravné náleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.17 02:07

Ano náleží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
21.7.17 06:40
@natalianiky píše:
@Sojkka
Pravidelné pracoviště to ani nevíme co je - ve smlouvě není uvedeno.

Zákoník práce, § 34a

Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely
cestovních náhrad, platí, že pravidelným pracovištěm je místo výkonu
práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce
sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště
obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu
práce. Pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad nesmí být
sjednáno šířeji než jedna obec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.7.17 07:37

@natalianiky měl vypsané a podepsané cestovní příkazy před začátkem cesty? Pokud ne, je to i jeho problém, neměl za takových podmínek nikam jet… Pokud ano, má to jako důkaz pro inspektorát práce a případně soud. A ještě mi není jasné, za jaký měsíc si šel pro tu výplatu, když tam skončil v dubnu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65139
21.7.17 08:11

@kacz ty cestovní příkazy ale má u sebe zaměstnavatel, ne? Takže mu je klidně může zapřít. V tom dubnu dal asi výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.7.17 09:13

Já si teda cesťáky nechávám podepsané u sebe a pak je přikládám k docházce :) jenže my jsme normálně fungující organizace… Další věc, jak zaměstnavatel evidoval pracovní dobu? Zřejmě nijak, když nesedí hodiny. Kdy se lidi naučí od takových zdrhat hned první měsíc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.17 09:41

@kacz Jenže on nebyl vyslán na pracovní cestu. V jeho případě se jedná o výkon práce v rámci sjednaného místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65139
21.7.17 10:32

@kacz my jsme taky normálně fungující organizace. Podepisuju cestakm, ten si nechá sekretářka, pak k tomu případně doložim jízdenky. Pak ještě podepisuju převzetí peněz za cestak. I kdyby to dával s dochazkou, tak ta je za cerven odevzdana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
21.7.17 10:50
@natalianiky píše:
prej si z toho exšéf strhl úbor :roll:..

Nelze. Vymáhat!

Zákoník práce, § 147

(1)Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci [§ 146 písm. a)] jen

a) daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti,

b) pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku
zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění,

c) zálohu na mzdu nebo plat, kterou je zaměstnanec povinen vrátit
proto, že nebyly splněny podmínky pro přiznání této mzdy nebo platu,

d) nevyúčtovanou zálohu na cestovní náhrady, popřípadě jiné
nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů,

e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil
právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle §
192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.

(2) Výkon rozhodnutí (exekuce) nařízených nebo vedených soudem, soudním
exekutorem51), správcem daně^52), orgánem správního úřadu, jiného
státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku53) se řídí
zvláštním právním předpisem54).

(3) Srážky ze mzdy zaměstnance ve prospěch zaměstnavatele za přijetí do
zaměstnání, ke složení peněžních záruk nebo k úhradě smluvních pokut
nejsou dovoleny. Srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na
základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 písm. b)].

@natalianiky píše:
Ještě mě tak napadá, když byl týden+ v Praze nemá nárok na stravné-to jsem se nějak nedopátrala na netu, když má ve smlouvě místo výkonu ČR.

Na netu se to dohledat dá: http://www.prace.cz/…onu-prace-1/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.17 11:09

@eumedon To máte sice pravdu, ale prac. oděv je stále majetkem zaměstnavatele a tudíž ho měl vrátit. Pakliže tak neučinil, je otázkou jak se dohodli při jeho převzetí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat