Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak mě holky kámoška nevědomky nahlodala, že zt může způsobit i stres. Teda ji nahlodala švagrová zdr. sestra. Je pravda, že já se stresovala fest, některé dny mi bylo až špatně a klepaly se mi ruce (nevěděla jsem, jak to zmáknu, co finance, těhu vevýpovědce) a hlavně špatně spala - pět hodin byl celkem luxus, asi jako ted sem sedela u kompu a asi hormony nebo co, se mi nechtělo vůbec spát. Takže vaše zkušenosti, názory…
Tak stres miminku určitě neprospěje stejně tak i cigarety a alkohol mohou vyvolat potrat nebo miminku přestane tlouct srdce. Ale může se to stát i bez příčiny. Já jsem se na začátku těhotenství stresovala opravdu moc a všechno je v pořádku. Prostě muže a nemusí. Je to individuální.
Urcite je to rizikovy faktor, ale v prvnim trimestru konci hodne tehotenstvi (snad az 30%) a z ruznych pricin, tezko ukazat na jednu vec…
Stres je rizikový faktor. ale myslim že zamlklé těhu či potrat y způsobil stres typu : „znásilnění, úmrtí manžela a bomba na dům v jednom týdnu“. pokud jde o „běžný“ stres v práci tak bych řekla že u zdravého těhu ho nehrozí.
@lalaláček je to rizikový faktor, ale že by to způsobilo přímo zt, to ne.. zdravé těhotenství se udrží.
Presne tak, dite jsem mela vymodlene, takze jsem po potvrzeni tehu strasne stresovala, ze neco nebude ok, v praci strasny stres a tehu se udrzelo, akorat se narodilo drazdivejsi mimco. Zamlkle kvuli beznemu stresu je malo pravdepodobne…
Tak já se stresovala celkem hodně, asi jako byste měli měsíc každý den před státnicema, na které jste se zapomněli naučit
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.