Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
prosím o radu. Pokud odstříkávám mlíčko po kojení nebo večer, když malá spí, vždy se jedná o množství tak kolem 20-30ml. Mám dotaz, zda můžu takové množství zmrazit a pak čerstvé mlíčko přilévat už k tomu zamraženému.
A ještě poddotázek
Mám čerstvé mlíčko před zamražením nechat vychladnout při pokojové teplotě?
Díky moc.
Mirri
Ps: určitě se o tom už psalo, ale já na to nenarazila, nebo mi to uteklo ![]()
Ahoj, prvni dcerce sem odstrikavala, protoze se narodila ve 27tt a neumela sat. V nemocnici byla v jinem meste nez sme bydleli tak sem za ni jezdila kazdy druhy den. Takze vim ze cerstve mlicko se muze skladovat v lednici po dobu 24h. Dele uz se musi zmrazovat. Jiste ze muzes zmrazovat tak male mnozstvi. Ja to delala tak ze sem mlicko davala do lednice a az byla flaska plna dala sem ji na mrazak (jenze odstrikavala sem mnohem vic cili plnou flasku sem za ten den mela), jestli muzes cerstve prilivat k zmrazenemu nevim, osobne bych to tak nedelala. A jinak mlicko po odstrikani muzes davat na mrazak hned. Ja to pak jeste prevazela v chladicim boxu do nem. protoze kdyz to rozmrne uz se to nesmi zmrazit. Sany.
Ahoj,
ja odstrikavam vecer a rano, tak ze to da dohromady cca decku. Delam to tak, ze vecer odstrikam do jedne lahvicky, necam ji v lednici, rano pak do druhe a take ji pak necham nejakou dobu v lednici, nez mlicka sleji a dam do mrazaku. Popisu vecernim datem. Nekde jsem cetla, ze se nemaji slevat mlicka rozdilnych teplot … Abych si moc nerozhazela nabidku a poptavku delam to tak 1× za tyden, 14 dni.
Mirri ahoj,
tady Makovka. Mlicko muzes sbirat behem dne do stejne lahvicky, ktera je v lednici, ne v mrazaku. Musi to byt ale nasbirane behem jednoho 24-hodinoveho cyklu, pak uz odstrikavej do dalsi. V lednici take muzes mleko nechat az 8 dni, nicmene ja to nikdy nedelam.
S tou pokojovou teplotou pred zamrazenim si nejsem jista, ale asi to neni od veci.
Tak papa a pozdrav Kajku! ![]()
Makovka
Ahoj
tak me radila laktacni sestra ze klidne muzu ke zmrazenemu mnozstvi v mrazaku prilivat odstrikane mliko az do plne lahvicky ci sacku zalezi na tom v cem skladujes. Nicemu to nevadi. Ja to takhle delala. Usnadnilo mi to praci. Odstrikane mliko nemusis nechat vychladnout ale rovnou ho dej do mrazaku …cim driv tim lip. Skladovani v mrazaku i jen na 24 hodin je lepsi nez v chladnicce. Toto jsou rady od laktacni co jsem mela ja a dodrzovala.
Ahoj,
já jsem odstříkávala fakt jen po troškách - moc přebytků jsem neměla a chtěla jsem mít doma zásobu pro strýčka příhodu. Taky jsem měla odbornou radu: v ledničce skladovat max. 24 hodin, ke zmraženému mlíčku klidně přilít další várku, až bude lahvička plná. (Ke zmraženému mlíku jsem ale přilívala nové mlíko, až jsem ho vychladila v ledničce, ať ten teplotní šok není tak velký a mražák nemusí moc mrazit.)
Zdraví Hanka
Ahojky!
Já taky odstříkávám mlíčko večer a někdy je ho víc, někdy míň, takže to dělám tak že ho hned naleju do tvořítek na led (mám úplně nové a vždycky je před použitím vypláchnu vařící vodou), až zmrzne tak ho vyklepnu do krabičky, líp se to pak i rozmražuje. Jedna kostička má tak 10-15ml.
Jinak ale nevidím nic špatného na vrstvení nového mlíčka na již zmrazené (tak to radila jedna pediatrička), taky jsem to tak dřív dělala než jsem přešla na kostičky ![]()
Pokud mlíčko nechci zmrazovat a vím že ho malé budu přes den dávat (když ji někdo hlídá) tak ho dám jen do ledničky (ale max. na těch 24hod), mlíčko z ledničky nezmrazuju - nahoře se u:,–(í tuk a polovina by ho stejně zůstala na skleničce (když se to ohřeje tak se to samozřejmě smíchá)
pá Klaris