Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,
naše malá má po očkování z nemocnice boláček, který je plný hnisu, prasklo jí to a ten hnis jí z toho teče. Volala jsem na pohotovost, kde mi doktor řekl, ať to vymačkám, co to jde a vydezinfikuju. V porodnici mi ale řekly, že se to někdy dětem udělá, že se to mačkat nemá… tak nevím. Máte s tím zkušenost?
Díky. Radka
Ahoj Radko,
náš Víťa měl to samé, akorát, že mu to neprasklo samo. Když jsme byli v poradně tak to doktorka propíchla a vymačkala, řval hrozně, ale jen tu chviličku co mu to mačkala. Za týden se mu udělal znova, ale menší tak bylo ještě jedno čištění a pak už to bylo dobré a mohl být očkovaný dál.
Sama bych to teda nemačkala ani za nic a jela radši na pohotovost. Někde to možná neodstraňují a nasazují ATB, ale když to malé už prasklo tak stejně nebude jiná možnost než vyčistit. Přeju zdravé ramínko!
Katka
ahoj,
je to v přádku, že hnis sám prasknul a vyteče. Postup lékaře, který hnis sám propíchne a vymáčkne, je ŠPATNÝ. Bohužel, my měli hnisavou reakci na očk. TBC( ale znamená to, že se očk. UJALO - NIC ŠPATNÉHO.) a naše pediatrička 2× bulku propíchla a vymáčkla. Až na kalmetizaci ( TBC) jsme zjistili, že to byl špatný postup, že bulka se má SAMA vstřebat. Takže když hnis vytečte, jen pak potřít ranku framykoinem,na pohotovost v žádném případě nemusíš.
I zde v diskusi už se probíralo toto téma,někdy se ranky hojí i do 8-9m.
Irias + Štěpán 6m
Suhlasim s Irias, ano aj nam v porodnici povedali ze sa s tym nema nic robit-cize nie do toho rypat a prepichovat to, ale ked to praskne same, je dobre to vymackat (predsa tam nenecham hnis?) vydezinfikovat liehom a pripadne jemne prelepit. Nam sa to stalo pri kupani a aj pediatricka nas postup oznacila za spravny. Odvtedy sa to uz ani raz nezapalilo a mali sme pokoj. Teraz uz aj jazvicka bledne a je uplne malicka.
ahoj, já mám zase jinou zkušenost s propichováním - také jsme měli boláček plný hnisu, 2× nám ho propichovala dětská doktorka (ale nám říkala, at s tím nic neděláme, jenom potírat Framykoinem) a když nám boulička naběhla potřetí, šli jsme na kalmetizaci a tam nám bouličku vymačkával doktor taky, zkoumal uzliny na krku a říkal, že je to v pořádku, že máme dál potírat Framykoinem…
Veronika
Ahoj,
nám říkali,že když to praskne tak nechat vyhnisat.V žádném případě nevymáčkávat.počkat až hnis vyteče sám a potírat fialkou.U nás to trvalo asi týden.
Dana
Ahoj,
naší Niki taky hodně hnisalo ramínko.Já bych to sama nikdy nepropichovala,ale pokud to prasklo samo,určitě je to nutné vydezinfikovat.Nám na to dala dr.Framykoin mazat 2krát denně a bylo to do 2 týdnů v pořádku.Měli jsme kvůli tonu i odložené očkování.Úplně se nám to zahojilo tučím až v 6m.Každé mimi to snáší jinak.
Bude to v pohodě,neboj.
Naďa a Niki /za 4dny rok/
Radulko, nám k tomu nikdo neřekl nic, taky jsme měli hnisavé ložisko (vypadalo jen jako boulička) a asi po třech měsících se vytvořil absces - v neděli v noci z toho začal vykukovat hnisový špuntík a protože jsem předtím měla praxi s ošetřováním abscesů u zvířátek, ani mě nenapadlo
volat doktora, zátku jsem vytáhla, hnis opatrně vymačkala a vstup vydesinfikovala a za tři dny (po dalším vyčištění) to bylo dobré. Až pak jsem se v poradně ptala a řekli mi, že je to normální reakce, a k mému postupu se nijak nevyjádřili, tak doufám, že byl vpořádku… ![]()