Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravíčko ![]()
Manžel je už 3 měsíce na nemocenské se zánětem Achillovy šlachy. Podstoupil ultrazvukové rehabilitace po kterých se problémy ještě zhoršily. Otok pravé paty, bolest vystřelující do lýtka, chůze v uzavřených botech nemožná.
Jelikož ortoped po třech návštěvách doporučil jen,,čekat doma na zázrak, chodit na boso a nemyslet na bolest,, ptám se zde…Máte s tímto zraněním někdo zkušenosti? Co pomáhá? Jak se co nejdřív uzdravit a postavit na nohy? Co dělat aby splaskl otok? Co kromě ultrazvuk. rehabilitaci a nekonečného čekání lze dělat? ☺️️
Už tři měsíce 24/7 poslouchám nářek a povzdechy plné beznaděje. Povzbuzující slova že to bude časem zase dobrý už nezabírají. Manžel chce do práce, nejraději by hned ukončil nemocenskou jen aby mohl vydělat víc peněz a zabezpečit rodinu. Tak mám ještě jednu dodatečnou otázku.. Jak vysvětlit chlapovi, že je zdraví důležitější než peníze a že není dobrý nápad uspěchat nástup do práce (aby z toho nebyl ještě závažnější zdravotní problém)?
![]()
Dekuji.. a pěkný zbytek dne.
Se zánětem achilovky zkušenost nemám ale kamarádka měla zánět šlach na ruce (předloktí) když ji to začalo tak to bylo krátce po té co k nám do práce nastoupila…bála se že by ji třeba někdo vyčítal že sotva nastoupila už marodí, že by ji neprodloužili smlouvu, balanse i jít k doktorovi tak si to patlala volně prodejny mi krémy a nikomu nic neřekla…po roce a pul když už se konečně svěřila že má problémy s rukou tak sme ji dokopali k lékaři…6 týdnů sádra, pak 3 měsíce ortéza..rhb, různé procedury, mastičky léky…moc to nepomáhalo…hrozila i operace…narodila 3mesice pak se vrátila ze už doma leze po zdi..ale pořád ji to bolelo, vázala si ruku nosila ortézu…hrozila jiní nějaká operace…pak ji šéfová navrhla že by asi bylo vhodnější aby si našla jinou práci ( u nás se zvedají těžká břemena) odešla tedy od nás na jinou práci…a zlepšilo se to..teď už je úplně v pohodě, pro covidu u nás byla na výpomoc a prý vpohode…takže to chce prostě čas a ulevit v zátěži…s nohou je to horší než s rukou no ale zas když to ještě vydrží tak to pak bude treba úplně dobrý…
Jinak s tebou soucítím..chlapy jsou děsný hekny a fnukny..ten můj je doma už 4 měsíce s rozlámaným kotníkem. (Už aby táhnul do práce…protože mít ho furt za zadkem a ještě poslouchat jak fňuká je fakt na palici…) ![]()
Mám zkušenost…
Záleží taky, proč má zánět achilovky. Já měla z přetížení při tůře na horách. Měla jsem 3 týdny sádru, z berlí si namohla i druhou trochu, ale dobrý. Po sundání sádry tromboza v lýtku a 5 dní špitál.
Pomůže jen klid a nohu nezatěžovat. Užívala jsem Aulin, ale to jen na bolest, jinak nic moc. Dostala mě z toho mast z kostivalu(v sádle), tak na noc klidně zábal, nasadila jsem si výživu na šlachy Inovo 5, a je potřeba občas nohu masírovat. Po 2,5měsíci jsem šla do práce, od té doby asi 7 let vše ok.
A hlavně!!! být pozitivní!!!
https://www.collm.cz/…lovu-slachu/?…
A aťsi koupí tohle, dost dobrá věc
Já měla a hádejte z čeho, z podpatků!
myslím to smrtelně vážně ![]()
Nosila jsem berle, napevno obepnutou nohu a náplasti Flector ep tissugel
cca za 14 dní jsem měla klid.
Ja bych to zkusila tejpovat. Ale ja tejpy pouzivam skoro na vsechno, co se tyka bolesti svalu, kloubu, zanetu a otoku.
Syn měl z profi sportu. Nejdřív ultrazvuk, pak rehabilitace a při sportu od té doby tejpuje a tukam dobrý.
Jo a nějakou výživu na klouby a šlachy měl.
Děkuji všem za rady.
Po dnešní návštěvě lékaře je jasné, že jde manžel příští týden na operaci. Takže minimálně další dva měsíce budu mít o zábavu postaráno. 😂 Hlavně aby to pomohlo 😇 🙏
Zdravím,
Jak se ze začátku projevu zánět achilovky?
Tyden mě poboliva noha. Kotník a bodani mi střili do lýtka. Uvědomila jsem si že mě to začalo bolet týden po lyžování a hned další den sem šla hrát bowling. Samozřejmě jsem 10 let nelyžovala takže bylo pro mě umění sjet kopec a ne technika. Snažím se doma i teď protahovat a do te stejne nohy jsem dostala křeč a křuplo v koleno. Bolest je taková bodava, hlavně v klidu když si sednu a při chůzi ztuhlost. Jak kolene tak kotníku. Mam strach kvůli tromboze ale tohle mi úplně k ni nesedí, picha mě jen v lýtku.
Co myslíte, může se takhle začít projevovat achilovka nebo problém v kolenu. Děkuji
Na achilovku mi to úplně nepřijde, to byla taková plíživá postupně se zhoršující bolest, ktera po 2 měsících vyústila problémem jit po schodech. Ale kdo vi… Stejně to jinak nez doktorem nevyresis.