Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Sejmy26 píše: Více
Ta bílá čárka je asi afta, ne?
A opuchlá dáseň v zánětu bývá v oblouku. Z toho bych strach neměla. Však uvidíš, co ti zítra zubař řekne. Držím palce.
@karlabroth a to může. bolet dasen? Já to mám trošku ceeveny nad zubem./ zubama.
A pak ta afta a.to se řeší jak? Nikdy jsem to neměla.
Tak dáseň v zánětu určitě bolet může, zejména pokud se do nějakého místa třeba drbneš kartáčkem nebo tvrdým kouskem jídla apod.
A afta se zhojí během pár dní sama. Do té doby je to otrava, pálí to při kontaktu se vším (jídlo, kartáček, jazyk). Existují nějaké přípravky, které ji dočasně překryjí, aby to nepálilo tak moc, ale nemám s nimi žádnou zkušenost. Afty mívám docela často. Ta tvoje vypadá celkem malá.
A čeho přesně se bojíš? Vnímáš nějaký problém se zubem nebo zuby?
Bolesti hrozně. ****
Jenom ta dásně, a mám par menších kazu.
To může být klidně zubní kámen z druhé strany toho zubu, často to dráždí dásně a vyvolává v nich zánět, hlavně pokud se bolesti zhoršují po jídle a čištění. Hygienistka vám kámen vyčistí a zánět do pár dní zmizí.
Pokud je to bolest kolem jednoho konkrétního zubu, může se jednat i o kaz nebo problémy pod plombou, ale to většinou bolí hodně i ten samotný zub než dáseň.
Teď jsem byla u zubaře, prý tam míč nemám ale dasen mám nateklou tak dnes jdu ještě na dentalni hygienu. Ale dásně bolí.
Ahoj, tak to jsou dobré zprávy, ne? ![]()
A těch pár menších kazů podle zubaře máš, nebo sis to jenom myslela?
Dentální hygiena ti pomůže. A v souvislosti s ní se ničeho neboj.
Zubař ti dnes při prohlídce potvrdil, že máš tři kazy? Tak to je také dobře, že jdeš na tu dentální hygienu. Alespoň potom, při spravování kazů, bude dávat plomby do „čistého terénu“.
A ptáš se teď, jestli bolí co, prosím tě? Ta hygiena nebo spravování kazů?
@karlabroth
Tak se mi to udělalo i dole..je to jakoby to bylo spálené ale není je tam taková pavučina. Jsem už hotová.
@Sejmy26 A co ti řekli na dentální hygieně? Tam ses měla zeptat i na tohle. Přiznávám, že takhle podle fotky nevím.
A jaká ta hygiena pro tebe vůbec byla? Byla jsi asi poprvé, ne?
Já sem se na to zapomněla Zeptat byla jsem nervózní ano poprvé
A dělali ti dnes na hygieně pískování (air-flow)? Pokud ano, můžeš to mít také podrážděné od toho prášku.