Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj můj osmiletý syn má od pátka diagnostikovaný zánět lícní dutiny.Zítra máme jít na punkci.Dělali někdy vašim dětem punkci a jestli to bylo v celkové narkoze nebo jen umrtvení.Jířovi maj dát jen nějakej prášek na oblbnutí jsem z toho docela nanervy je dost citlivka.Napište prosím nějaké vaše zkušenosti díky
ZUZAN
Ahoj, vlastní zkušenosti nemám, tak nevím, jestli Ti pomůžu… Co vím je, že dřív se to dělávalo dětem jen v místním umrtvení. Dostaly do nosu štětičku s umrtvovadlem, na chvíli si počkaly v čekárně a šlo se na věc. Jak je to dnes Ti určitě odpoví nějaká mamča s vlastními zkušenostmi. Ale pokud by měl být uspáván, podle mě už by nešlo o ambulantní zákrok, musel by být lačný a před narkózou provedena alespoň základní vyšetření… Taky by nemohl hned po zákroku jít domů a myslím, že by Tě na toto upozornili… Punkce dutin není tak hrozná jak vypadá, možná slzičky budou, ale spíš z leknutí, než bolesti… Hlavně, že pomůže. Jako máma můžu říct, že Tobě bude hůř, než jemu
. Tak ať to dobře zvládnete oba!
Já právě vím že dostne ten prášek a má přijít na lačno a musíme tam dvě hodky být jen jsem myslela jestli mu nemaj udělat uplnou narkozu aby neměl nějaký doživotní trauma
ZUZAN
Koukala jsem všude možně + podle toho co píšeš, možná by mohlo jít o nějakou krátkodobou narkózu, nebo alespoň analogosedaci (něco mezi)… Nechci Ti nic slibovat, fakt nevím, určitě tam budou limity věkové, problém je, že normálně u toho pacient musí spolupracovat (smrkat), vím to u dospělých, ale je možné, že děti už dnes uspávají… pokud tam máte dvě hodiny po zůstat, tak by to tomu napovídalo… Škoda, že nikdo nepíše, samotnou by mě to zajímalo, možná nás to taky jednou čeká… ![]()
Ahojky, nevím jak u dětí… Ten prášek bude podle mě nějaké anxiolytikum, tj. prášek na zklidnění, oblbovák pak bych řekla, že následuje klasické lokální umrtvení a pak výplach. Já jsem na tom byla v dospělosti, příjemné to není, ale ani zas tak strašně strašné. Mě nejvíc vadilo, jak jsem slyšela to praštění kosti (lékař musí prorazit tenoučkou kůstku, která je mezi dutinou a nosem). Samotný výplach je pak už jen chvilka. Chci tě uklidnit spíš v tom, že to není velká bolest je to opravdu spíše hodně nepříjemné, ale věřím tomu, že klučík to zvládne. Asi pány doktory ORL nebude mít pak rád, ale myslím si, že to nebude na doživotní trauma neboj. Držím place, ať to máte rychle za sebou. Uleví se mu, bude líp, uvidíš! Je mi jasný, že bys na to šla raději za něj…
Zuzan neboj, teda pokud to dělají stejně jako před lety. Byla jsem na tom samém v Motole s tehdy asi 4 letým Míšou a bylo to docela v klidu. Dali mu jen rajskej plyn na oblbnutí, punkce a výplach trvaly jen chvilinku a přivezli ho. Na posteli ležel cca dvě hodinky, skoro je prospal a pak nás pustili domů. Myslím že si z toho nic nepamatoval za chvilku a opravdu žádné trauma neměl.
Některé děti trošku plakaly jak se probíraly do normálu, ale Míša je spací, tak to prospal v klidu. Druhý den už o ničem nevěděl.
Přeju ať to máte taky takové a malý to zvládne!!
Tak už to má za sebou byl to jen ten oblbovák menovalo se to dormika.Na něj to působilo uplně opačně byl totálně vzhůru vyprávěl jak blázen a měl halucinace.Ten zákrok si i přesto pamatuje uplně přesně.Při zákroku teda řval děsně ale pak s ním byla fakt zábava byl jak když si dal extázi.Ještě ted je uplně čilej myslim že spát nepude tak dva dny podle toho jak je živej a to mu to dávali v sedm ráno.
ZUZAN
Tak gratuluji k úspěšnému zvládnutí… ![]()
Dormikum je naprosto skvělej „oblbovák“, když se dá před operací, většina jezdí na sál s úsměvem na rtech… Prý je to hodně příjemný, všechno se zdá jako děsná legrace. Trauma mít určitě nebude… ![]()