Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj jsem rozčarovaná z postupu naší dětské dr.Vali má již od pondělí teploty kolem 38,5 manžel s ní byl ve čtvrtek u dr ta udělala výtěr z výtěru vyšlo že má pneumokoka v nose ale prý se to neléčí antibiotiky.Ted jsem jí měřila má zase skoro39 to jako budem čekat než to přejde třeba čtrnáct dní.Syn starší byl na Orl a má zánět dutin měl předtím ty stejné příznaky. Zdá se vám postup dr. správný AHOJ ZUZKA
Ahoj, to se divím, že se to neléčí antibiotiky ![]()
My jsme měli pneumokoka v uchu a malý měl jen jeden den teplotu a antibiotika mi dali, protože vyšel tento „bacil“, jinak by mu je prý nedávala, ale tohle se podle ušařky musí zaléčit.
Tak nevím ![]()
Zuzan, to je dost divné. kamarádky holčička měla taky pneumokoka v nose a okamžitě nafasovala ATB…
pravda je, že se jí to ještě dvakrát vrátilo a nakonec byli v nemocnici. nechci strašit.....
Já bych se tam bejvale hádala že chci antibiotika jenže jsem musela do práce tak tam byl manžel a ten se nechá ukecat na všechno.Zbejvá mi jedině jet na pohotovost a tam nám je daj.Naše dr je hrozný odpůrce antibiotik já jen lituju že jsem se nestala doktorkou protože někdy mám pocit že všichni doktoři mě nák nevnímaj že vím kdy moje dítě je na tom dobře a kdy ty antibiotika potřebuje.
ZUZAN
no, ono je to tak, že některé ty breberky jsou součástí nosu mnoha lidí a nemaj projevy. Čili doktoři to řešej pouze, pokud jsou projevy typu žlutá a vůbec barevná rýma. V klidovém stavu ne, pak při projevech se na:,–(í lokální ATB (třeba pro 4letou Báru mi dr řekl, že můžem bioparox do nosu).
Bára měla na jaře hemofila. Přeléčili jsme jí. Rýmy se zbavila. KOntrolní výtěr ale ukázal na přítomnost hemofila stále. Nic jsme nedali s tím, že až bude mít zas barevnou rýmu, máme dorazit.
Od podzima mi marodí Aneta. V nose a krku měla hotovou zoo (hemofil, pneumokok, stafylokok, streptokok a kdoví, co ještě). Tak dostala ATB. No a pro jistotu jsme udělali výtěr i Báře (a mě a manželovi). Bára tam neměla nic. Jakože předtím tam měla hemofila a neléčenýho. Prostě tam už nebyl.
Anetu jsme vyléčili, neměla tam pak v kontrolním výtěru po ATB nic. Od ledna se táhnem v nemocech tak nějak kontinuálně, až teď je poprvé týden zatím OK. No a stihla i píchání ucha a tak. Nechala jsem jí udělat výtěr z nosu, bo v pondělí má jít konečně na 3 hexu a zas rýmovala a nechtěla jsem případně léčbu odkládat. Než byly výsledky, tak se rýma tak nějak pořešila (v podstatě jsem stříkala na radu mudry jen Sterimar s mědí a po týdnu samotný Sterimar). Pak byly výsledky (už jen to, že to trvalo tak dlouho, mi dalo najevo, že bude mít nález). Má jakousi moraxelu?
Ptala jsem se mudry, co dál. Zda vůbec má cenu dávat ATB, když je zas celkem OK aj e to u nás pořád dokola, navíc má sníženou imunitu a v lednu ATB měla (a upřímně, ještě, než je dobrala, spustila se jí další barevná srajda). Domluvily jsme se, že budem stříkat do nosu na střídačku Vincentku, Sterimar, Sterimar s mědí, Libenar, na o něco horší rýmu Olynth a když něco, tak prostě přijdem a pořešíme to víc.
Bo takhle by byla na ATB prakticky non-stop.
Ahoj, syn měl taky pneumokoka (a zároveň hemofila) v nose, zjištěno výtěrem. Dětská dr. mu atb nedala, ale kvůli bolesti ucha nás odeslala dál na orl. Tam dr. konstatovala, že výtěr z nosu není průkazný, neboť tyhle potvory tam bude mít téměř každý, nadýchají se běžně z okolního vzduchu. Atb. nedala, že si prý má tělo nejdřív poradit samo. Je fakt, že druhý den bylo i po teplotách (do té doby cca tři, čtyři dny). Běžné infekce by měly posílit imunitu.
Et nepřihlášená
Ahoj,tak my jsme si tímhle prošli před týdnem.Malá měla hemofila a pneumokoka v nose . A aby toho nebylo málo,tak zápal plic…Tak,že okamžitě dostala ATB.
Celkem mě zaráží,že když máte teploty,tak ,že vám je nenapsala.Třeba kdyby neměla teploty,tak budiž..dělala vám CRP???Aby ji to třeba taky nevyvolal zápal plic.
Holky ja vam tak zavidim doktory co delaji vytery!Fakt ze jo!!!Muj syn porad bojuje se streptokokem.Uz po tereti a detska nikdy neudela vyter.Az kdyz jsme sli na usni a kontrolni vyter mu nedelali nikdy!!!Mam pocit ze se musim porad neceho doprosovat.A stejne kdyz se zeptam jestli se delako vyter tak me u:,–(i …ze neni potreba!Prominte,ale jsem z tech dr.uz tak vytocena.Uz po treti nebo 4 mel toho strep.Nerekla bych co vsechno tahle mrcha bacil muze hnusneho zpusobovat.Lucka
A k tematu pneumokoka…Ja si myslim ze kdyz ma takovy horecky,tak asi je ten pneumokok aktivni az dost a je potreba to lecit antibiotiky ne?No nejsem doktor,ale kolikrat me prijde ze nekteri dr by meli vratit diplom
Ja bych radsi jeste skocila na pohotovost s malou.Zajimalo by me co by na to rekli tam.Lucka
no poprvé výtěr doktor udělal, když měly 3 týdny zelenou i přes léčbu od doktora a teklo jim z očí.
Pak na podzim, když Aneta měla stejnej průběh tekutá, pak žlutá a zelená a sedání na průdušky, potřetí za 6 týdnů, kdy jsme válčily, aby nemusela mít ATB. Ale oba dělají kontrolní automaticky teda po léčbě…kvůli té mladší pak jsme domluvily imuno odběry. Te´d jsem jí žádala, bo pro mě je rýma kontraindikací k očkování, bo u nás to má vždycky stejnej průběh. Tak aby se nečekalo a nakonec by znovu lehla a nakonec se to řešilo. Ale nejde mi primárně o ATB. Tahle mudra t odělá i alternativně, ale ne za každou cenu…
(i tak si myslim, že bych ohla mít i lepší mudru, ale tu není)
Anonymni píše:
A k tematu pneumokoka…Ja si myslim ze kdyz ma takovy horecky,tak asi je ten pneumokok aktivni az dost a je potreba to lecit antibiotiky ne?No nejsem doktor,ale kolikrat me prijde ze nekteri dr by meli vratit diplomJa bych radsi jeste skocila na pohotovost s malou.Zajimalo by me co by na to rekli tam.Lucka
jako pokud jsou horečky, je třeba zjistit, jestli to nesouvisí - asi crp a pak podle toho. Bo vyřvat si ATB jen kvlůi horečkám a ono to může bejt viroza, tak to bere zbytečně. Nemusí to vůbec spolu souviset…ale může.
Gabi CRP u nas doktorka nema.Je to asi velka vyhoda kdyz se to muze udelat a nenasazuji se zbytecne atb.Ja ted presla k druhe dr.tak jsem zvedava.Muj syn je par dni ve skolce a pak lehne.Ale kdyby to byli jenom obyc.virozy..nee on si musi nosit samo lepsi bacile.Jednou impetigo,delali se mu po celym tele mokvajici puchyre,to jsme s tim chodili na kozni a ta nam predepisovala porad nejaky masti,bylo to cimdal horsi…fuj nepreju to ani nepriteli…jsem myslela ze mu vsechno snad uhnije.Tak jsem sla k detske,nasa mela zastup.Ta ho poslala do spitalu,tam zjisten streptokok,byl tam 14 dni a jeste ted ma problemy s kuzi,ale ne v takovym rozsahu.No zmenila jsem i kozarku
Radsi budu jezdit 30kilaku,ale budu vedet ze je odbornik na svem miste.
CRP jde i ze žíly. Naše nová mudra ho nemá, moje obvoďačka taky ne. Nabíraj ze žíly, pošlou do laborky, případně si myslim, že se dá domluvit a zajet do laborky, že to udělaj z prstu tam. Jen nevim, jak s penězma
Mě se tedy postup Dr. správný nezdá, měly sme tenkrát úplně stejný problém s malou. Horečky a zjistilo se že má Pneumokoka v nose, dostala hned ATB a takhle se to táhlo zhruba rok, ATB furt dokola až nakonec Dr. doporučila očkování na Pneumo jenže byl problém že ho furt má, nakonec jí to píchly s i Pneumokokem a po čase se dělal výtěr a už byla v pořádku.
Ahoj tak to děkuji za mnoho názorů.U nás dr CRP nedělaj malá už od pátku teplotu nemá jen příšernou rýmu.Jenže krom ní je nemocnej i brácha máme jít zítra na punkci dutin je mu 8 let. Má to zjištěný od pátku že má zánět lícní dutiny z něj jsem taky rozčarovaná protože mám pocit že nám vůbec nedali šanci ten zánět nějak dostat ven bez punkce.Ale antibiotika taky nedali.Máte někdo zkušenosti se záněty dutin.
ZUZAN