Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, potřebuji poradit. Dcera(2r) bere týden (od minulého čtvrtku) ATB Cefzil na zánět horních cest dýchacích. Je možné, aby při braní ATB vznikl včera zánět močových cest? Celou dobu je dcera Ok, až včera večer při močení pláč, nechtěla čurat, že ji to bolí. Napila se, šla spát, před usnutím se kroutila, chtěla na WC, kde opět pláč. Ráno jsem chtěla jet k dr, ale dcera naprosto v pohodě, vyčurala se, nic ji nebolelo, to samé celé dopoledne. Samozřejmě odpoledne, když už tam dr není, opět bolest při čurání, pláč. Teď spí. Ráno beru moč i dceru a jdeme k dr, ale zajímá mě i váše zkušenosti. Je možné, aby při braní ATB vznikl zánět moč. cest? Když tyto ATB jsou podle letáku i na léčbu méně závažných zánětů močových cest? Nebo to může být právě z těch ATB, že jí nesedla? Máte někdo podobnou zkušenost?
Ano, muze mit zanet moc. cest při brani ATB, zrejme nejsou vhodne na bakterii zpusobujici ten konkretni zanet.
Určitě koupit probiotika nebo laktobacily…divím se, že vám to dr. nedoporučil…my brali při ATB od Biopronu-Laktobacily Baby - 1 tableta denně po jídle, můžete to malé vysypat do pití.
já s tím měla také vždycky problémy, ale teď když beru ATB, tak automaticky beru i laktobacily.
@mimco86 Laktobacily samozřejmě dcera bere, při každých ATB.
Aha, tak to nevím, myslela jsem, že je to tím…já teď shodou okolností dobírám ATB na zánět moč. měchýře.
no, buď se malá někde nachladila, což je teď v létě normální, pokud třeba chodí bosa nebo třeba někde sedí na zemi a nebo jsou ty ATB tak silné, že ty probiotika nemusí zabírat..možností je spousta, já taky nevím, kde jsem k tomu přišla, ale mám trochu oslabenou imutitu a dr. říkal, že stačí chvíli chodit naboso nebo se v noci zpotit a mít otevřené okno a je to hned.Chce to hoooodně tekutin.
Z moči by to určo měli zjistit..tak ať je malá brzo zdravá ![]()
@mimco86 Dík
Možná by to mohlo být tím otevřeným oknem, teď, co byly ty horka, se jinak spát nedalo a malá spí odkrytá ![]()
Probiotika řeší střevní floru, nikoliv čůrání. Může mít ledvinný písek, kvasinkovou infekci, která vznikla v souvislosti s braním ATB, ale též zánět, který vznikl druhotně a na kt. původní ATB nezabírají.
Na detekci močového zánětu můžete zakoupit detekční papírky v lékárně (Pentaphan nebo Hexaphan ap.), ale samozřejmě vám to řekne doktorka hned ze zkoušky moči, protože tam tyto papírky má taky.
Dejte vědět, jak jste dopadla. Každopádně pomáhá prolévání tekutinami a brusinky, mají v lékárně. Lékař vám vše jistě vysvětlí.
Tak test u doktorky negativní, dnes zatím bez problémů, vyfasovali jsme brusinkový sirup uroval, hodně pít a kdyby se to opakovalo, donést v pondělí moč na podrobnější rozbor. Uvidíme, snad bude klid. Děkuji všem za rady
.