Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den
Nedávno jsem psala o svých problém a to o tom že při každé menstruaci tak dostanu zánět močových cest… Bylo mi řečeno zajít na gynekologii kde jsem byla a veškeré vyšetření byly v pořádku a nemá to s tím souvislosti… Jenže při menstruaci tenhle měsíc mi přišel zánět znova.. už jsem zoufalá čím dál tím víc když můj praktický lékař mi max dá antibiotika a tím to končí…
Tak se ptám zde.. Co mám dělat??
![]()
Děkuji
Delal ti doktor kultivaci? Vis, jaka bakterie ti ty zanety zpusobuje? Pouzivas vlozky, nebo treba kalisek?
A jinak, soucitim s tebou. Mne na opakujici se zanety mocovych cest (10 let v kuse, 5 - 8× rocne, ale nezavisle na MS) pomohlo tehotenstvi. Mam za sebou 4 porody, posledni zanet mocaku jsem mela cca tyden pred prvnim otehotnenim, od te doby je to skoro 9 let. Za tech skoro 9 let jsem mela zanet mocaku jednou, kdy jsem opravdu dost prochladla, a to uz jsou 3 roky.
No a když dostaneš antibiotika, tak to vyležíš v teple až do dobrání? A zkoušela jsi k nim brát blokurimu? Může se brát i preventivně.
Blokurima, event. kanadsky brusinky od Swiss, občas někomu nepomůže ani to
@Janča6 píše:
Delal ti doktor kultivaci? Vis, jaka bakterie ti ty zanety zpusobuje? Pouzivas vlozky, nebo treba kalisek?A jinak, soucitim s tebou. Mne na opakujici se zanety mocovych cest (10 let v kuse, 5 - 8× rocne, ale nezavisle na MS) pomohlo tehotenstvi. Mam za sebou 4 porody, posledni zanet mocaku jsem mela cca tyden pred prvnim otehotnenim, od te doby je to skoro 9 let. Za tech skoro 9 let jsem mela zanet mocaku jednou, kdy jsem opravdu dost prochladla, a to uz jsou 3 roky.
Já už ten zánět máma 4 menstruaci ![]()
@nozu píše:
No a když dostaneš antibiotika, tak to vyležíš v teple až do dobrání? A zkoušela jsi k nim brát blokurimu? Může se brát i preventivně.
Většinou jsem s tím byla doma ale bohužel nemůžu každý měsíc být na neschopence 10 dní…
Blukurimu jsem nezkoušela… ![]()
@Janča6 píše:
Delal ti doktor kultivaci? Vis, jaka bakterie ti ty zanety zpusobuje? Pouzivas vlozky, nebo treba kalisek?A jinak, soucitim s tebou. Mne na opakujici se zanety mocovych cest (10 let v kuse, 5 - 8× rocne, ale nezavisle na MS) pomohlo tehotenstvi. Mam za sebou 4 porody, posledni zanet mocaku jsem mela cca tyden pred prvnim otehotnenim, od te doby je to skoro 9 let. Za tech skoro 9 let jsem mela zanet mocaku jednou, kdy jsem opravdu dost prochladla, a to uz jsou 3 roky.
Používám spíše vložky… kalíšek ne ani tampony
V dobe menstruace je telo trochu oslabene, vic nachylne na zanety, behlede na to, ze menstruakcni krev po kontaktu se vzduchem se stane silne infekcni material. Znam to, driv jako mlada, jsem to resila tez.
Rada:
@negra píše:
Blokurima, event. kanadsky brusinky od Swiss, občas někomu nepomůže ani to
O Blokurime jsem v obdobi svych zanetu nevedela. Ale brusinky, ani ty nejdrazsi, mi nepomohly ani pri dlouhodobem preventivnim uzivani. Ale urcite stoji za vyzkouseni.
@Eliška172002 píše:
Používám spíše vložky… kalíšek ne ani tampony
Jak pise @kalie, MS krev je po kontaktu se vzduchem silne infekcni, takze i ta muze byt pricinou zanetu. Ale jestli ti doktor zjistoval, jakou bakterii tam mas, a byla to treba E. coli, tak ta z MS krve nebude. Zkus tedy ten postup, ktery ti @kalie radila.
Ahoj, a opravdu je to zánět močových cest?
Jaké máš příznaky? Dělal Ti nějaký dr. kultivaci, vyšetření moči?
S pánevní bolestí mám za poslední rok bohužel bohaté zkušenosti, asi 3× zánět močových cest, zánět děložního čípku, zánět v pochvě, atb celkem 6×, mezitím i macmiror a další léky…
Základ je kultivace moči, zkouška citlivosti bakterie na atb a pořádně přeléčit, pokud atb, tak ideálně aspoň na 10 dní. Pak bakteriální lyzát, já trpím na e.coli, tj. beru už v podstatě půl roku v kuse Urovaxom (to je v podstatě silnější verze Blokurimy, která se tu doporučuje). Za posledních 6 měsíců jsem brala atb už jen jednou, a to právě v mezičase, kdy jsem Urovaxom vysadila.
Pánevní bolest se mi pořád objevuje, ale nezhoršuje se to, teď už mám spíš od opakovaných zánětů poškozené nervy a z atb poničenou mikroflóru, bolesti mám gynekologické/na močáku, ale souvisí spíš se zažíváním. Ještě plánuju pro jistotu zkusit vyšetření na gastro.
Jinak pomáhá klasika, dobře jíst, spát, hýbat se, neprochladnout, nestresovat se, pokud máš nějaké úzkosti, tak je řešit psychoterapií. Doplnit hořčík, vitamíny B, C, D, selen a zinek. Pořešit cyklus, zda je ok…
Manozu, pořád! Zabrání uchytávání bakterií na sliznici. Kalíšek. Zkus brát utipro ( jestli to byla e-coli, velmi rychle ji v organizmu potlačí). Můžeš zkusit i bakteriální lyzáty (urivac). Vyber balení Recyfloru. Spraví mikrofloru sliznice močáku. Sliznici močáku nemáš doléčenou a dohojenou, proto se na ní hned při první příležitosti pomnoží bakterie. Neustálým přeléčováním ATB si vyrobíš rezistentní kmeny. Opakované blbě léčené záněty sliznici močového měchýře po letech nevratně zničí. Poškodí se i nervíky. močák je pak hyperaktivní. Je potřeba tomu předcházet. Bohužel u lékaře se to nedozvíme.
(Kdyby to nepomáhalo, je dobré zajít na urologii, jestli nemáš např. zúženou moč. trubici, nebo jiný fyziologický problém, který ty záněty taky může podporovat.)
Ahoj, je mi 20 a trápí mě taky opakující se záněty močového měchýře. Za rok jsem ho měla už nejméně 8×. Minulý týden jsem byla už i na cystoskopii a všechno v pořádku, pohl. nemoci také. Pokaždé, když se zánět dostaví, tak tam mám kvasinky. Dneškem mi opět není dobře a rozjíždí se zánět.
Už si opravdu nevím rady. Teple se oblékám, zkoušela jsem vyřadit určité potraviny, ale s přítelem máme pocit, že se mi to spustí vždy po větší sexuální aktivitě. Lékaři o tom vědí, ale nijak to neřeší.
Hygienu dodržujeme oba ve velkém i právě co se týče pohl. styku. Můj přítel je kvůli nonstop zánětům poměrně dost ošizen o sexuální život a mě to mrzí.
Budu ráda, pokud má někdo nějaké rady nebo zkušenosti, protože bych si přála tento problém už konečně vyřešit.
Celkové přeléčení antimykotiky a také vždy zároveň přeléčovat partnera.