Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nemáte prosím zkušenost nebo nevěděly byste?
Dcera měla 3 dny horečky a zhoršující se kašel, šly jsme k doktorce, která koukala do krku (krk trochu zarudlý), poslechla ji a řekla že to bude asi viróza. Ale udělala ještě crp - to vyšlo vysoké, takže začínající bakteriální infekce. Koukala ještě do oušek - dobrý. A předepsala ATB na horní cesty dýchací. Teploty druhý den přestaly, kašel se trochu zlepšil. Bere to už 5 dní a dneska mám podezření na zánět močových cest.
Je to možné? Může mít zánět močových cest ikdyž bere ATB?
Ano, může. Ne každá antibiotika léčí zánět močových cest. Jdi s ní na pohotovost.
Atb na horni cesty dycgazi a krk jsou na uplne jine bakterialni kmeny, nez ktere se pri zanetu vyskytuji v mocovem ustroji. Dat probiotika, nejist nic kyseleho, co by drazdilo m9cak, zvysit prijem tekutin, podavat lichorerianici a manozu.
@Desgreze píše:
Atb na horni cesty dycgazi a krk jsou na uplne jine bakterialni kmeny, nez ktere se pri zanetu vyskytuji v mocovem ustroji. Dat probiotika, nejist nic kyseleho, co by drazdilo m9cak, zvysit prijem tekutin, podavat lichorerianici a manozu.
tak nemusí být, třeba Augmentin nebo Zinnat které se hodně píší i na infekty horních cest dýchacích (i když to není ideální) jsou účinná i na močové cesty. Penicilin a Klacid účinná nejsou, Duomox většinou také ne.
@Lucka1111 píše:
Jaké má potíže a co má za antibiotika?
Má amotaks. Dneska si hodněkrát říkala na záchod a pak ji čůrat nešlo, ale v kalhotkách měla učůrnuto. Nevím jestli je to vyloženě příznak zánětu močových cest, ale přijde mi to divné a jiný důvod mě nenapadá…
A neměla by zase teploty kdyby se jí rozjel jiný zánět?
Jo jinak jsou ji 3 roky.
Když se zeptám jestli ji to nebolí tak prý nebolí, ale těžko říct jestli říká pravdu…
No zrovna ten Amotaks (samotný amoxicilin) účinný být nemusí. Samotný zánět močového měchýře teploty udělat nemusí. A u dětí může být příznakem i jen to, že učůravají. A nemá třeba i nějaký výtok, nebo průjmy po těch antibiotikách? I to by možná mohlo způsobit že běhá často na záchod. Jestli si nestěžuje na bolesti při čůrání, nemá teplotu, nebolí jí bříško, tak bych zašla v pondělí k dětskému lékaři s močí.
@Lucka1111 píše:
No zrovna ten Amotaks (samotný amoxicilin) účinný být nemusí. Samotný zánět močového měchýře teploty udělat nemusí. A u dětí může být příznakem i jen to, že učůravají. A nemá třeba i nějaký výtok, nebo průjmy po těch antibiotikách? I to by možná mohlo způsobit že běhá často na záchod. Jestli si nestěžuje na bolesti při čůrání, nemá teplotu, nebolí jí bříško, tak bych zašla v pondělí k dětskému lékaři s močí.
Průjem měla asi dva dny, teď je to dobrý. Jinak ji asi nic není, proto jsem se šla sem zeptat jestli by to tak mohlo být, abych nebyla za blbce až v pondělí pojedeme k doktorce. Moc děkuji za odpověď.
Ahoj holky, nemáte prosím zkušenost nebo nevěděly byste?
Dcera měla 3 dny horečky a zhoršující se kašel, šly jsme k doktorce, která koukala do krku (krk trochu zarudlý), poslechla ji a řekla že to bude asi viróza. Ale udělala ještě crp - to vyšlo vysoké, takže začínající bakteriální infekce. Koukala ještě do oušek - dobrý. A předepsala ATB na horní cesty dýchací. Teploty druhý den přestaly, kašel se trochu zlepšil. Bere to už 5 dní a dneska mám podezření na zánět močových cest.
Je to možné? Může mít zánět močových cest ikdyž bere ATB?