Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím Vas, dcera (2 a ctvrt roku) ma už 10.den horecky 38,5-40. Pod 38 nejde ani s pomoci Nurofenu nebo Paralen čípku, zabaly taky ne. V pondělí byla u Dr., brala ji CRP - 6,7 v normě a ster z krku, ze tam ma bily povlak - bez nálezu.
Jinak ji nic neni, žádný kasel, rýma, jen ma na tváři a zápěstí nějaké pupinky. Celkem 5 kusu, na které Dr nic nerikala, ze je to k horeckam obcas normální.
Měla jsem zavolat a preferovat dnes rano, to byla celkem ciperna, ale od 11 se jen nosi, chová, place, boli ji hlava.
Zajdem ještě v pondělí, snad to nebude na pohotovost. Mate nějaké nápady či tipy, jak tu horecku srazit? Přijde mi to už nějaké dlouhé. Díky
Příspěvek upraven 20.10.23 v 22:02
@Anezka1990 píše:
Ahoj, prosím Vas, dcera (2 a ctvrt roku) ma už 10.den horecky 38,5-40. Pod 38 nejde ani s pomoci Nurofenu nebo Paralen čípku. V pondělí byla u Dr., brala ji CRP - 6,7 v normě a ster z krku, ze tam ma bily povlak - bez nálezu.
Jinak ji nic neni, žádný kasel, rýma, jen ma na tváři a zápěstí nějaké pupinky. Celkem 5 kusu, na které Dr nic nerikala, ze je to k horeckam
Dnes je patek, to jsi nebyla u doktora znovu? CRP uz muze byt uplne jine.
@vokishka píše:
Dnes je patek, to jsi nebyla u doktora znovu? CRP uz muze byt uplne jine.
Odeslalo se mi dřív, ale ne. Jen telefonicky konzultovala…
@Anezka1990 píše:
Odeslalo se mi dřív, ale ne. Jen telefonicky konzultovala…
To nechapu, dalsich pet dni od toho pondeli a ty jen volas. A doktorka ani nerekne, at prijdes. Nechapu vas ani jednu. A co myslis, ze zjistis tady. Muzes tu mit vypsanych od ruznych lidi deset diagnoz a houby z toho.
@Anezka1990 10 dní horečky je dost. Jako některé virózy to mohou udělat - covid, chřipka…nebo třeba mononukleosa když měla povlak na mandlích (i když tento průběh bývá spíše u starších dětí než u malých). No a pokud budou horečky trvat, tak já bych zvážila rentgen plic, protože atypická pneumonie nemusí mít žádný poslechový nález a mívá nízké CRP. Přesto se to léčí antibiotiky.
A souhlasím s @vokishka, měla jsi jí dnes vzít na kontrolní CRP a poslech. A ač nejsem zastáncem zbytečných návštěv pohotovosti, tak v tomto případě bych klidně zašla. Pokud máte třeba pohotovost přímo v nemocnici, tak tam není problém udělat odběry (nejen CRP, ale i krevní obraz) a rtg plic.
@vokishka píše:
To nechapu, dalsich pet dni od toho pondeli a ty jen volas. A doktorka ani nerekne, at prijdes. Nechapu vas ani jednu. A co myslis, ze zjistis tady. Muzes tu mit vypsanych od ruznych lidi deset diagnoz a houby z toho.
Já nejsem doktorka, s dětskými nemocemi nemam žádnou zkušenost, tak spoléham na to, co mi řekne dr. Rekla volej, tak jsem volala. Rekla bude to viróza, tak je to viróza. (Nebo taky ne, já nevim)
Nechci diagnózu, spis jestli některá z vas nezna ještě jiný způsob srážení teploty.
@Anezka1990 píše:
Já nejsem doktorka, s dětskými nemocemi nemam žádnou zkušenost, tak spoléham na to, co mi řekne dr. Rekla volej, tak jsem volala. Rekla bude to viróza, tak je to viróza. (Nebo taky ne, já nevim)
Nechci diagnózu, spis jestli některá z vas nezna ještě jiný způsob srážení teploty.
no doktorka má poněkud zvláštní přístup, kontrolovala dítěti aspoň moč? může to být zánět ledvin
@Anezka1990 na horečku ibuprofen, paralen, nebo vlažné zábaly. Moc toho nevymyslíš. Virozy jsou samoúzdravné, u bakteriální infekce jsou třeba antibiotika.
@stinga píše:
no doktorka má poněkud zvláštní přístup, kontrolovala dítěti aspoň moč? může to být zánět ledvin
tak dítě tam bylo v pondělí, to byly horečky 5 dní, CRP nízké, takže to klidně mohla uzavřít jako virozu, ale tedy měla říct že pokud horečky nepřestanou, tak že mají přijít na konci týdne na kontrolu.
@Lucka1111 píše:
tak dítě tam bylo v pondělí, to byly horečky 5 dní, CRP nízké, takže to klidně mohla uzavřít jako virozu, ale tedy měla říct že pokud horečky nepřestanou, tak že mají přijít na konci týdne na kontrolu.
no právě, 10 dní horeček musí to dítě šíleně vyčerpávat
@Anezka1990 píše:
jestli jí bolí hlava tak bych šla na tu pohotovost, horečky má už dlouho
Uz davno s tak malym ditetem ( ve stredu urcite) jste meli byt u doktora, 10 dni pres 38 zadna viroza neni… kdyz se to jen zhorsuje
Jestli dneska jeni klinicky stav tak zhorsil, ze sw chce jen nosit a boli ji hlava, tak jedte na oohotivost hned… samotrejme, ze budou protivni, ale na to se da vydrzet, ze, ale uz bych na nic necekala…
A ty máš zkušenost, že dcerka má u viróz takhle vysoké horečky? Já třeba u svého dítěte vím, že jakmile teplota přesáhne určitou hodnotu, tak je to na 99% na antibiotika. Naše dr. si zve na kontrolu, pokud teplota během čtyř dnů neklesne. Takže také doporučuji zajít na pohotovost, 10 dnů v takových horečkách je hodně.
Jinak já horečku do 39 nesrážím, pokud výjimečně srážím, tak si dávám pozor, aby dítě bylo nahřáté (teplé ruce i nožičky) – jinak jdeš proti potřebě toho těla. Moje máma mi v dětství udělala studený zábal (celého těla) a málem mě tím zabila. Takže se zábaly opatrně.
@Lucka1111 píše:
Ne na konci tydne, ale ve stredu. Vzdyt je to 2 lete dite…