Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vertigo ještě neměli všechny výsledky nebo nevím, doktorka nám řekla, že to ještě nevědí.
@Monynka
Tak existují i houbové a parazitární meningitidy, takže to zase není tak jednoduché. Již podle vzhledu mozkomíšního moku lze říci, zda se jedná o hnisavou bakteriální meningitidu, či nikoliv. Při jednoduchém barvení (podle Grama) lze detekovat většinu bakteriálních patogenů. Při biochemickém vyšetření MM lze pomýšlet i na atypické bakterie (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophilla psittaci).
@Monynka píše:
@vertigo ještě neměli všechny výsledky nebo nevím, doktorka nám řekla, že to ještě nevědí.
Tak jsou lékaři na baterky. Když je nejhůře, udělám PCR a výsledek je raz dva.
@Monynka píše:
Aha, nám dr říkala, že už podle vzhledu (jak je mozkomíšní mok zakalený) můžou usoudit, zda jde o meningitidu virovou nebo bakteriální. První výsledky jsme měli 2 hodiny po odběru, potvrdil se (naštěstí) virový zánět.
V jaké nemocnici leží? Kdy jí dělali tu lumbálku?
Držím moc palce, určitě to zvládne - jsou to nervy, chápu tě, ale drž se, teď už je hlídaná ![]()
@vertigo je ve fakultní nemocnici v Olomouci, lumbalku ji dělali o půl jedenácté a v jednu ji dali na intenzivku a já tam s ni byla asi do pul třetí
Dcera prodělala virovou ve 12 letech, dva týdny strávila na JIPU a pak cca další měsíc na infekčním, celkově to bylo hodně špatné, byl tam i dost menší chlapeček a ten se z toho dostával mnohem lépe. I lékaři říkali, že čím je dítě mladší, tím lépe s tímhle bojuje a bývají menší následky. Dcera je dneska úplně v pořádku. Držím palce ![]()
@Monynka
Na mikrobiologii je pohotovostní služba, výsledky musejí už mít. Podle doporučení jí měli nasadit cefalosporin III. generace (např. ceftriaxon) a k tomu ampicilin (pro pokrytí infekcí vyvolaných Enterococcus sp. a Listeria sp.).
@Doctus nevím,jak se ty léky přímo jmenují, ale nasadili nějaké herpetika, amvirotika a nevím co vše
@Monynka
Z antivirotik připadá do úvahy jen ganciclovir i. v. (proti CMV infekcím) a aciclovir i. v. (proti herpetickým infekcím). Ostatní virové menignitidy, které probíhají spíše pod obrazem meningoencefalitidy, se léčí symptomaticky. Důležitá je protiedémová terapie, kde se používá dexamethason (glukokortikoid).
Já jsem slyšela, že u té bakteriální je mensi riziko trvalých následků, teď mi to řekla paní doktorka
Taky jsem prodělala zánět mozkových blan jako dítě (asi 5 let) Byla jsem sama v nemocnici a dodnes si pamatuji pár útržků…i lumbální punkci. Jsem zcela bez následků. Držím moc palce, aby to proběhlo lehce a bez následků
![]()