Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, neporadíte mi některá třeba i babskou radu, jak na zánět očí u miminka? Dostali jsme na 10 dnů kapky do očí Pamycon, ale nepomohly. Jsou to antibiotika a delší dobu se nedoporučuje je užívat. Slyšela jsem, že je dobré dávat na očka heřmánkové obklady, ale moc se mi to nezdá - na heřmánek přece bývají alergické reakce. Díky za Vaše názory.
Ahoj,
hermanek bych nedoporucovala, kvuli mozne alergicke reakci. My mame dobrou zkusenost s Ophtalmoseptonexem gtt, kapu i kazdou hodinu, kdyz je to na zacatku, a zatim to do 5 dnu zmizelo.
Ahoj,
tak ja si harmanček neviem vynachváliť. Staršiemu hnisali očká už pri odchode z porodnice, nakvapkali sme mu fľašku borovej vody, potom Oftalmoseptonexu, a nič nepomohlo. Až keď som mu ich začala umývať harmančekom, za dva dni sa to výrazne zlepšilo, do týždňa to bolo preč.
Mladšiemu teraz cez Vianoce začali hnisať očká, hzneď som varila harmanček, a za tri dni to úplne vyliečené.
Gabika
Když babské, tak babské… Slyšela jsem, že je možné do očička kápnout kapku MM od maminky. Ale! Byla bych velmi opatrná a raději bych si to ověřila u nějakého vstřícného doktora.
Ať jste brzy v pořádku, Lora
My prodělali zánět spojivek neeávno.Pomohly nám výtěry heřmánkovým odvarem anebo výtěry borovou vodou.Tak snad jsme trošku poradili.Ahoj
Zuzík+Anička
Ahoj, tak nám nepomohlo vůbec nic, až opakované proplachování kanálků na očním ![]()
My měli se zánětem potíže už po narození. Antibotické kapky jsme měli myslím 3× a nepomáhalo to. Napotřetí už doktorka prohlásila, že pokud se to nespraví půjdeme na propláchnutí kanálků
. Poradila mi, že když kápnu do očí mám prostříknout i nosní dírky.
Takže vždycky po kápnutí jsem prostřikovala Stérimarem (může být prý i Vincentka, je levnější, ale to jsem tehdy nevěděla), v mezidobí mezi kapáním jsem popřípadě vytírala oči oční vodou dělanou v lékárně.
Od té doby máme pokoj ![]()
Přeju ať se to brzy spraví ![]()
Ahoj, kamarádka opravdu použila to mateřské mlíko, přičemž nejdřív měla jakési kapky, které pěkně dlouho nepomáhaly. No a mlíko dala jeden den a byl pokoj. Za pokus to určitě stojí.
Ahoj, kamarádka opravdu použila to mateřské mlíko, přičemž nejdřív měla jakési kapky, které pěkně dlouho nepomáhaly. No a mlíko dala jeden den a byl pokoj. Za pokus to určitě stojí.
Na propláchnutí kanálků, jsme byli 3×. Ani jednou jsem u toho nesměla být, ale ten brek mi rval uši a hlavně srdce. Jednou nám poradila jedna stará paní doktorka. Masáže očí, masírovat očičko, teď si však nevzpomínám jestli ke koutku nebo ven(dceři jsou 4 roky). Hlavně se nebát a přitlačit, tak 20× jak často to jde, pod očičkem i na víčku.
Dělala jsem to tak 5 dní, až jednou jsem slyšela jak něco pod očičkem prasklo. Paní doktorka řekla, že tímto jsme konečně uvolňili ucpané kanálky. Od této doby se to Barušce nikdy nestalo a vidí lépe než já.
Katka
Milé maminky, jsem moc ráda, že tady probíhá tahle diskuse, protože jsem právě teď udělala úžasnou zkušenost. Můj 7-týdenní chlapeček měl zánět 3 týdny. Nejprve jsme to na radu pediatričky řešili kapáním ophtalmo-septonexu … žádné zlepšení. Pak nám předepsala Tobrex … žádné zlepšení. Pak jsme šli na oční, doktor předepsal Rovamycin. A ten den mi sousedka poradila, že má OD LÉKAŘE doporučeno, aby kapala miminku minimálně 5× denně mateřské mléko. U nich to byly obě očička a měli to za 4 dny úplně čisté a vyléčené. Tak sem dala antibiotika do šuplíku a začala kapat mléko. U nás (protože už předtím proběhla léčba antibiotiky) to trvalo 8 dní, ale je to úžasný! Měl to očičko tak hnisající - úplný žlutý závěje, že ho vůbec nemohl otevřít … ale já sem mu nechtěla připravit ten stres při zákroku proplachování kanálku. Takže „babská“ rada, ale zafungovalo to senzačně. Ještě doporučuji před každým kapáním (stačí 1 kapička do každého oka) vymáčknout případný hnis z vnitřního koutku jemným tlakem od nosánku směrem do očíčka … a pak očíčko omýt. Po kápnutí mléka ještě jemně namasírovat obě víčka - horní i spodní … aby se mléko dostalo všude. Nejlepší možná bylinka na omývání je přeslička. Stačí zalít a nechat 10 minut louhovat. Je významně protizánětlivá sama o sobě, ale nám to vyléčilo až to mléko. Ještě bych upozornila, že vyléčení zánětu ještě neznamená, že se slzný kanálek zprůchodní, ale je tu obrovská šance že se to spraví samo (obzvlášť pokud si ten zánět miminko zaneslo samo ručičkama a nemá to už od narození). Např. v Německu (mám tam kamarádku) se nějaké proplachování takhle jak na běžícím pásu vůbec nedělá, léčí se to kapkama .. celé měsíce. Já osobně zastávám názor, že řešení při kterém je násilí, stres a bolest má vždycky čas … a mělo by se zkusit všechno, abychom ty naše broučky tohohle ušetřily. Ať vám to pomůže … a pošlete tu radu dál. Zuzana
Milé maminky, jsem moc ráda, že tady probíhá tahle diskuse, protože jsem právě teď udělala úžasnou zkušenost. Můj 7-týdenní chlapeček měl zánět 3 týdny. Nejprve jsme to na radu pediatričky řešili kapáním ophtalmo-septonexu … žádné zlepšení. Pak nám předepsala Tobrex … žádné zlepšení. Pak jsme šli na oční, doktor předepsal Rovamycin. A ten den mi sousedka poradila, že má OD LÉKAŘE doporučeno, aby kapala miminku minimálně 5× denně mateřské mléko. U nich to byly obě očička a měli to za 4 dny úplně čisté a vyléčené. Tak sem dala antibiotika do šuplíku a začala kapat mléko. U nás (protože už předtím proběhla léčba antibiotiky) to trvalo 8 dní, ale je to úžasný! Měl to očičko tak hnisající - úplný žlutý závěje, že ho vůbec nemohl otevřít … ale já sem mu nechtěla připravit ten stres při zákroku proplachování kanálku. Takže „babská“ rada, ale zafungovalo to senzačně. Ještě doporučuji před každým kapáním (stačí 1 kapička do každého oka) vymáčknout případný hnis z vnitřního koutku jemným tlakem od nosánku směrem do očíčka … a pak očíčko omýt. Po kápnutí mléka ještě jemně namasírovat obě víčka - horní i spodní … aby se mléko dostalo všude. Nejlepší možná bylinka na omývání je přeslička. Stačí zalít a nechat 10 minut louhovat. Je významně protizánětlivá sama o sobě, ale nám to vyléčilo až to mléko. Ještě bych upozornila, že vyléčení zánětu ještě neznamená, že se slzný kanálek zprůchodní, ale je tu obrovská šance že se to spraví samo (obzvlášť pokud si ten zánět miminko zaneslo samo ručičkama a nemá to už od narození). Např. v Německu (mám tam kamarádku) se nějaké proplachování takhle jak na běžícím pásu vůbec nedělá, léčí se to kapkama .. celé měsíce. Já osobně zastávám názor, že řešení při kterém je násilí, stres a bolest má vždycky čas … a mělo by se zkusit všechno, abychom ty naše broučky tohohle ušetřily. Ať vám to pomůže … a pošlete tu radu dál. Zuzana
Ahoj,
zkusila bych cokoliv, jen už bych určitě nešla na oční na proplachování a píchání kanálků. Byli jsme na tom 5 x a byla to fakt hrůza. Všichni tvrdí, že si to miminka nepamatují, ale my tomu nevěříme. Od té doby si Elenka nenechá ani čistit nos, v životě jsme jí neodsávali, protože, jakmile jí někdo chytne za hlavičku, tak začne hystericky řvát. Když si vzpomenu, jak byla durch spocená a ležela bez hnutí s ručičkama nad hlavou než se vzpamatovala, tak je mi do breku ještě teď a stejně to bylo na houby a chodili jsme tam furt dokola. Možná to někdy pomůže, ale my jsme s manželem rozhodnutí, že už nikdy více.
Suri, ten tvuj popis mě opravdu vzal za srdce - až se mi udělalo špatně. Sestra na očním v DTC nám říkala že „to nic není“ … že se dá miminku znecitlivující kapička … a že když kdokoliv chytne dítě za hlavičku tak, že se nesmí hýbat, tak řve i když se mu nic neděje. Něco na tom sice je, nemají rádi omezování, ale to, co popisuješ ty - to je úplně jiná písnička. Myslím, že když už nastane nutnost tohle absolvovat (a to každý vnímá jinak), tak by u toho někdo z rodičů měl být, aby si ohlídal, že určitě použijí to anestetikum v kapkách. Nechci nikoho obviňovat ze
ismu, ale v našem zdravotnictví to dost často postrádá soucit a vlídnost … a když u toho rodič je, tak ta pravděpodobnost že se někdo bude snažit „ušetřit“ na dvou kapkách je menší. Přeju všem dětičkám aby jejich rodiče byli dost odvážní na to, aby uměli odmítnout zaběhnuté a hrubé postupy a hledali jiná řešení. Zuzana
Já jen přidám vlastní zážitky- Mates od narození opakované oční záněty- stále čištění, několikrát antibiotika- bylo jasné, že nemá ještě uvolněné slzné kanálky. Ale do 3 měsíců je šance, že se kanálky uvolní samy, proto ty první měsíce se to řeší konzervativně. Až poté, pokud není zlepšení by měl přijít pokus o uvolnění sondičkou s proplachem. A doporučuje se masírovat místo mezi vnitřním koutkem a kořenem nosu- tam totiž kanálek začíná a tam je nejčastěji ucpaný- u nás se jedno oko kolem těch 3 měsíců upravilo, druhé ne- šli jsme na oční, nechali nás oba s tátou u toho- Mates samozřejmě řval jak tur, ale musím říct, že byli opravdu šetrní a dítěti prostě vadí, že se mu dělá něco, co nechce, asi to nebude ani nic příjemného a hlavně musí být úplně znehybněno- pracuje se přece u oka- sonda se zasouvá do vnitřního koutku, kde kanálek začíná- pokračuje do nosu, takže si nikdo nemůže dovolit, aby sonda sklouzla mimo kanálek.
Netroufám si hodnotit, zda MM kápnuté do oka může kanálek uvolnit, nepřipadá mi to logické, nedovedu si představit, jak by to fungovalo- spíš si dokážu představit, že vyléčí aktuální zánět, ale kanálek je jen málo postižený a otevře se následně sám, jak to měl už v plánu.
Jsem si jistá tím, že pro oční lékaře je to taky nepříjemné takhle děti ¨týrat¨, a kdyby existovala jakákoliv jiná jednodušší možnost, chytli by se jí.