Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči,nejdříve chci všem popřát mnohem lepší a zdravější rok 2007 a zároveň se chci zeptat…v dubnu nám zjistily astma,klukovi byly necelé dva roky.Teď je konec roku, od října sme si prošly 2 x antibiotika,kluka sem stáhla z jesliček,jelikož mu kolektiv pro sníženou imunitu nesvědčí a měsíc utekl a zase nudláme.Sice žádné teploty (ˇťuk ťuk ťuk),ale hrozně se nám zhoršilo astma..nevím,zda je to tím,že venku hlásí 3.stupeň zátěže,nebo k té rýmě, či následek stále těch dvou měsíců po sobě antibiotik. Už tři týdny po poradě s alergoložkou držím zvýšenou dávku Ecobecu na 2×2 vdechy,2 x denně 5 kapek Zyrtecu a někdy foukám Ventolin 2-3 x denně,jenže dnes pořád tak kašle,že už sem mu od půlnoci foukala 3 x a je to pořád děsný.Navíc doktorka mi řekla,že můžem až 8 x za den a že je dobré si to rozdělit na 6 dávek přes den a dvě schovat na noc.Zdá se mi to dost…chápejte,můj otec je těžký astmatik a na dlouhodové předávkování úlevovými léky dostal takový záchvat,že už mu foukátko nepomohlo a tím,že ho používal často,tak mu vyvolalo opačnou reakci,tedy stažení …ležel pak týden v bezvědomí na áru…takže jistě chápete,že se mi moc nelíbí to do kluka cpát v takovém množství…jaké máte zkušenosti vy????Prosím podělte se,ať mě to tak nenervuje :-/
Jako dítě jsem si tím taky prošla, mamka jako zdravotní sestra se mnou dělala nemožné. Při nočním záchvatu pomáhalo jediné, stát u otevřeného okna, mokrá plína poblíž postele. Sestra měla u dětí něco podobného, zjistili jí, že problémy jsou od uší a usazování ušního mazu někde u lebeční kosti, což vyvolávalo neustálou rýmu a suché sliznice, tímpádem i kašel a škrabání v krku. Nevím jestli jsem pomohla. Přeju hodně sil a zdraví.
Já jsem se předávkovala úlevovými léky u porodu
, takže tvé obavy plně chápu. Mohlo by pomoct to zvlhčování vzduchu v noci, ať už mokrýma ručníkama nebo hrncem s horkou vodou, otevřené okno, vycházky, pokud nemá teplotu …
zkusili jste ten kašel rozdýchat? Existuje něco jako úlevová poloha - sedneš si, mírně se předkloníš, předloktí si o něco opřeš (tak uvolníš mezižeberní svaly) a zkoušíš buď nepříliš hluboké pomalé nádechy a výdechy, nebo chvilku zadržet dech a pak začít pomalu, vědomě zlehka nadechovat a vydechovat (to je individuální, každý si na ten svůj rytmus přijde).
Astma u dětí se dost řeší na rodině v diskuzi Astma (většinou jsou to maminky s astmatickými dětmi, i dobře poradí - mi tam poradili tenhle způsob rozdýchání.
Ještě mě napadlo - víte, co vám spouští astma, kromě celkového snížení imunity? Námaha, roztoči, cigaretový kouř, znečištěný vzduch, prach, … Dělali vám nějaké testy na alergie? Pokud ne, určitě si o ně řekni, pokud by to bylo něco z toho, co lze eliminovat, synovi by se mohlo trochu ulevit
Ty nemoci astma samozrejme mohou zhorsovat, stejne tak jako smog---- ma-li takove potize jak rikas, sla bych hned na kontrolu a zadala uipravu leku( pridat treba tablety, eliminivat pricinupotizi- cili udelat tesy atd…) Hlacvne se neboj dlouhodobych leku- ecobec- neb dite mas malinke a jeste z toho muze vyrust, podtstatne je, aby se to zastavilo a stav se celkove vylepsil, aby nestonal a byl v pohode. co zustane skolackovi, to spise uz bude mit cely zivot, do tech 5 let to muze jeste zmizet. drzim palce