Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všichni! Prosím, máte nějaké zkušenosti se zánětem prsu, resp. s prvnímy příznaky, podle kterých poznám že se jedná o zánět? Kojím něco přes tři měsíce, a dnes v noci mě začalo bolet jedno prso. A tak nevím, neznám, tápu… Může to být zánět?
ahoj, klidně může. Přikládej si mimi co nejvíc k bolavému prsu, aby ti vytáhlo mlíčko.
S tím mám bohužel bohaté zkušenosti. Prvním příznakem je většinou ostrá bolest v prsu. Můžeš mít taky vysoké teploty až ke 40, na prsu červené fleky v místech bolesti, hrudky, a hnis v mléce.
Jak píše Bojko, co nejvíc přikládej mimi k prsu a po kojení si dej třeba zábal z tvarohu.
Ahoj, mně vždycky takhle v začátcích pomohl paralen. Dala jsem si na noc půlku a úleva se dostavila. R.
Děkuju moc, právě že se nejvíc obávám toho, abych mohla kojit… A kdy zajít k dr? Nebo se dá vyléčit po domácku? A jak dlouho může léčba trvat? Omlouvám se za záplavu otázek, určitě už tu toto téma někde je, ale drobek mě nenechá čmuchat po netu… ![]()
Ještě jedna babská rada, já dávala např. do bavlněné plínky švestkové povidlí a přikládala na bolavý prs, fakt to pomohlo.
Já jsem šla pro antibiotika, až když jsem měla 40 horečky a nelezlo to dolů a byla jsem jak mrtvola, mléko žluté zahnisané.
Ale když to podchytíš včas, za 3-5 dnů se vyléčíš i sama doma. Před kojením si prsa nahřej třeba ve sprše a promasíruj a po kojení si dej zábal buď ze studeného tvarohu nebo slivovici (ale alkohol snižuje tvorbu mléka).
Hlavně často přikládej.
Další babské rady např. obklad z nastrouhaných syrových brambor nebo přiložit list zelí.
Muze to byt zanet nebo retence. To se obejde vetsinou bez doktora,jak uz bylo vyse radeno studene obklady, tvaroh pred kojenim nahrat a promasirovat. Za dva tri dny by se to melo zlepsit. Pri opravdovem zanetu tam je bakterialni infekce a jsou nutna atb., ze zacatku se to podoba a je nekdy tezke poznat o co jde. U zanetu jsou horecky a priznaky jako u chripky- bolest svalu, slabost.
Mela jsem to nekolikrat a zadna slava, udelal se mi nakonec i absces a tak jsem musela pod nuz ![]()
Když mimi přikládáš a ono saje, hodně to bolí?? Pokud jo, je to retence nebo počátek zánětu. Bacha na to, je to hnus!!! Užila jsem si s tím. Přikládej,přikládej a přikládej - nejlépe tak, aby mimi mělo bradičku tam, kde tě to bolí. Někdy vznikají šíílené polohy ![]()
Jo a masírovat v hoeké sprše PŘed kojením a mezi kojením ten obklad z tvarohu! Dá se to doma zvládnout, chce to ale věnovat se tomu a nenechat to být!
Nejvíc mi pomoh zábal z tvarohu, je to fakt zázrak, při teplotě paralen. A za dva dny klid.
Děkuju holky moje. Už jsem měla nachystaný tvaroh, ale malej cucal jak o závod, a nejspíš vyléčil… No není to poklad? Ale ještě jednou díky…