Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím nemáte někdo zkušenosti?
Synovi v pondělí diagnostikovali začínající zánět středního ucha, dostal na to akorát Otipax nic jiného, takže pochopitelně ucho prasklo - tím ustoupila bolest, z ucha nic krom mazu nevytékalo, takže jsme včera letěli k doktorce jen kvůli tomu že měl od pondělí horečky 39. Tam naměřeno CRP 190, večer nasazeny antibiotika. Dnes kontrola CRP stále 190. Zítra znovu kontrola. Pokud neklesne tak znovu do nemocnice na čištění. Spíš se jen bojím aby neskončil na kapačkách. Nemáte s tím prosím někdo zkušenosti? Případně kdy by měl zánět kvůli antibiotikům ustupovat a tím i klesat CRP?
My měli zánět stř. ucha na jaře a já ho dostala s dcerou (tehdy 25 měs.) zároveň. Bůh ví, co jsme to chytly. Dceřa měla 2 dny teplotu okolo 38, ale na ouško si nesahala ani neříkala, že bolí. Pediatr se jí na něj nekoukal, nevěděli jsme co jí je. (Dcera mluví velice dobře, když si ukopne paleček, tak to je keců, ale tehdy nic) Po prasknutí bubínku okamžitě klesla teplota, vytekl ten hnis a na pohotovosti druhý den ráno ten Amoksiklav dostala. Já taky, brala jsem 2 balení a vůbec se to nelepšilo, ta bolest byla šílená. Ale bez výrazné teploty. Dostala jsem ještě kortikoidy, kapky do nosu, do ucha a stejně jsem po 3 týdnech na těch kapačkách zkončila. Jenže CRP nám nikdo nedělal.
@kocicka18
Tak aspoň že dali empiricky správné ATB. Pokud se jedná o bakteriální infekci (a při CRP 190 je to tutovka), tak by měla zabrat.
@Doctus píše:
@kocicka18
Tak aspoň že dali empiricky správné ATB. Pokud se jedná o bakteriální infekci (a při CRP 190 je to tutovka), tak by měla zabrat.
neni ![]()
@kocicka18
Tak mala mela 100, pak jz se to nekontrolovalo, kdyz nebyly horecky. Jestli atb zabraly nevim (horecka ji totiz vylitla jen jednou, tro dny lred tim merenim CRP), ale po dobrani atb dalsi den znovu horecky, CRP pres 100, ted uz je to ok.
Neni na usi lepsi klacid? Tak mi to alespon rikali na ORL, kdyz je velky zanet
starsi ted teda na usi tez amoksiklav, CRP se nedelalo
Amoksiklav je ideální volba. Všeobecně ATB zabírají za 48-72h, do té doby mohou být jak teploty, tak vysoké CRP. Teprve po této době je možno očekávat pokles CRP a postupné snižování teplot. V případě, že do 72h nedojde k žádné klinické změně, je potřeba ATB vyměnit..
@Námořnička
No a u nad se po 72 hodinach stav zhorsil, ( respektive, klinicky stejne, CRP vyssi), atb se nechaly a dalsi den nastalo zlepseni ![]()
Nejsem ušař, ale řekla bych, že u ucha může být situace krapet jiná než obecně ( oněch 48 hodin…). je to uzavřený prostor, CRP se tam chová jinak, stejně tak průnik a púčinnost ATB může být pravděpodobně jiná. Podle mě jsou to tady na webu spekulace, pokud tu nebude přímo někdo z oboru, tak to nerozlousknem,.
Tak hlasim ze crp nastesti uz klesa. Rano uz jen 139, takze snad to bude dobry, ale docela me vydesilo kdyz mi dnes jeste sdelili ze tp bylo nad 190 ale nevi kolik protoze jim pristroj dal nemeri. Ousko se obvodacce stale moc nezda, ale snad konecne zaberou i kapicky a na dalsi kontrole na orl to bude dobry.
@Lama Lama
CRP není tvořen v místě zánětu a ATB se do místa infektu dostane krevní cestou.
@Doctus píše:
@Lama Lama
CRP není tvořen v místě zánětu a ATB se do místa infektu dostane krevní cestou.
já to vím, že není tvořen v místě zánětu.
ale když je zánět ohraničený nějakou anatomickou strukturou, tak právě nemusí nutně výše CRP odrážet míru toho zánětu.
co děláš prosímtě za obor?
@kocicka18 píše:
Tak hlasim ze crp nastesti uz klesa. Rano uz jen 139, takze snad to bude dobry, ale docela me vydesilo kdyz mi dnes jeste sdelili ze tp bylo nad 190 ale nevi kolik protoze jim pristroj dal nemeri. Ousko se obvodacce stale moc nezda, ale snad konecne zaberou i kapicky a na dalsi kontrole na orl to bude dobry.
to bylo CRP z prstu? ambu přístroje většinou měří do 160. u dcery to taky býval problém, že byli zděšení, že 3. den stále hodnoty 160… Pak až zjietili, že má zpočátku hodnoty na 200. takže třetí den 160 jsou vlastně pokles, ale ambumašina to nezjistí.
@Lama Lama
Fušuji do pediatrie. Pokud by kdokoliv nepodal ATB při tak vysokém CRP, tak by se s velkou pravděpodobností dopustil odborného pochybení. Navíc u dětí se zánětem středouší dáváme ATB vždy (asi nemusím psát proč). Nikoho nenutím k vyšetřování CRP, v počátcích infekce je vhodnější vyšetření PCT nebo IL-6, nepatří to však do portfolia všech laboratoří.