Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky potrebuju radu. Od vcera ma syn (10 mesicu) pichnute obě ouška. Má i antibiotika (klacid) teče mu z nich hnis. Vyplachovala jsem hermankem tak, že jsem syna položila na bok a na lžičku jsem nabrala čaj a nalila mu to do ouška. udelalnse takovej rybníček. Počkala jsem minutu a otočila ho aby to vyteklo…Nicméně nejsem si jistá, že to má účinek. Tak mi napadlo mu ten heřmánek dát do ouška přes stříkačku…?
Ale mám. strach abych mu tím nějak neublížila a hl nevím kolik? Prosím kdo máte zkušenosti můžete mi napsat jak ste to dělaly? Děkuji moc ![]()
Je mě divný, že ti při tom píchání neřekli další postup doma. Nám vždycky ano a i to bylo napsaný ve zprávě.
Každopádně heřmánek tam nikdy nefiguroval…
Nic mu do něj nekapej a nelej. A kor ne stříkačkou. Ještě mu způsobíš něco horšího.
Syn měl zanet stredniho ucha a byly jsme varováni, aby se do ucha hlavně nedostala voda…což teda heřmánek je za mě „skoro voda“. Kapali jsme jen antibiotike kapky a i tak říkal doktor na kontrole, že je lepší to spíš nechat vyschnout než rozkapavat…
Lít do ucha něco stříkačkou?
Ne, to fakt nedělej, ani tou lžičkou. Zateče mu to do dutin a budete zánět řešit o to dýl. Máte antibiotika, to by mělo stačit. Říkal lékař něco o vyplachování? Pokud ne, nedělala bych to.
No na ORL mi řekli ať ouška vyplachuju hermankem…
![]()
Jak neřekli…Řekli jem vyplachovat… ![]()
On má ten hnis tam tahnouci takže neteče vyloženě ven…Tak nevim teda…
@prejeta_zaba Právě že na orl mi řekli ať ouška vyplachuju hermankem… ![]()
Ahoj, byli jsme nedávno s dcerou necelé 2 roky, nejprve na pohotovosti, poté na ORL a všude nám řekli vyplachovat borovou vodou přes stříkačku 20ml. Až přišly výsledky výtěru, tak jsme teda dostali ještě antibiotické kapky, ale proplachovat jsme museli stále. A taky nás upozornili, ať se jí během koupání nedostane voda do ucha.
EDIT: ještě jsem zapomněla, že borovou vodu i kapky jsme měli ohřívat na tělesnou teplotu, kvůli závratím. U kapek jsem na to kašlala. Nevěděla jsem jak mám ohřát 3 kapky a ohřívat pořád celé balení kapek mi přišlo jako blbost.
Příspěvek upraven 13.05.23 v 20:36
Já vyloženě čerstvou zkušenost nemám, ale pamatuju si sebe jako dítě. Mamka mi taky při zánětu vyplachovala Heřmánkem. Nedělala mi to ale v leže a ten Heřmánek tam nenechávala.
Dej si malého do sedu a prostě propláchni stříkačkou, aby hned vytekl.
Jestli to je ale správný postup, netuším…
Co to je za blbost, jeste mu tam neco zaneses hloubeji. Mela ses zeptat, co tim presne mysli. Nic bych nevyplachovala, davala atb a strikala do nosu na noc nasivin.
@blumen No ten vyplach se prý dělá proto aby to ucho bylo vlhké a ten zanet (hnis) tam nezůstal nezaschnul ale vyplachoval.se ven…