Zánět středního ucha z plavání?

Sindarela
28.12.07 22:50

Zánět středního ucha z plavání?

Ahojky,

zabrousila jsem sem náhodou, ale když už jsem tady, chci se Vás zeptat na názor, co si myslíte, že je pravda na tom, že plavání dětí do 3 let způsobuje pozdější zánět středního ucha u dětí?
Nic takového jsem nevěděla, až jsme byli s naší 4 letou dcerou na pohotovosti a tam se nás ptali, jestli chodíme plavat. Nechodíme, ale jen jsem řekla, že v 1,5 roku jsme chodili. Tak doktorka reagovala velice podrážděně, že VZP raději přispěje na plavání než na léčbu nebo tak nějak. No, moc se nám to s manželem nezdálo. To by měla přece už dřív a ne až teď.
Co myslíte? A prý, že by do té vody nevlezla, že když vidí, jak se ti rodiče nemyjou, že tam ta voda je bez slunce a je tam teplo, že je tam hodně plísní a tak. No co byste na to řekli?

Sindarela

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2239
28.12.07 23:40

Ahoj,

plavani muze skodit jen v pripade, ze potom jdes ven a dite v zime nema cepici nebo nema vysusene ouska. Jinak je to blbost, protoze jakekoliv detske plavani podleha prisne hygiene a chodi dost casto kontroly.

Nevim, jak jinde, ale u nas se hned na prvnich vanickach poucuje rodic, ze ma po plavani zustat chvili na aklimatizaci a hlavne, ze hned po plavani se ma ousko vysusit bunicinou!!!

Obe dcery plavou od dvou mesicu. Starsi mela poprve pichane ucho letos v zime a to jen diky tomu, ze chytla spatnou rymu ode mne. Taky me prvni bolela tri dny hlava a pak se mi to spustilo. Druha dcera byla vloni s usima dvakrat, ale letos jeste ani jednou. Nikdy jsem nenarazila na usni (jdeme tam, kde ceka min lidi), ktera by mi nadavala za plavani, i kdyz se po kazde ptam, za jak dlouho muzem do bazenu.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
29.12.07 06:50

My chodíme plavat asi od 1/2 roku (Elinka má 5,5roku) a zánět v uchu, musím zaklepat, jsme neměli. Nachlazení, rýma to jo, ale myslím, že to mají i děti, které plavat nechodí. Měli jsme jen na noze bradavičku a tu jsme hned v počátku zažehnali a vyléčili, olejem z 31bylin z JUSTU-bylo to vloni mezi svátky a kožní „neúřadovali“, tak jsme zkusili a ona se nám po 7-10dnech i s kořínkem vyloupla-měla to zalepeno 24hod. denně a někdy2-3× jsme ji dali na vatu olejík. Teď ji dávám raději do sprchy žabky. Ale jinak vím o mnoha dětech co plavat nechodí a trpí na záněty uší. A+E

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.12.07 10:19

my chodily plavat do 2 let-absolutně zdravé dítě, i když kolem nás všichni marodili.
Teď jsou jí 3 a 1/4, právě prodělává druhý zánět-první měla na jaře.
Nedávala bych to do souvislosti s plaváním, ale spíš s tím, že jsem se už spolehla na to, že umí smrkat a neodsávala ji-do té doby jsem rýmu poctivě odsávala.

• Citovat
  • Upravit
6545
29.12.07 13:14

S dcerou jsem chodila od 4měsíců do 2,5let a nikdy problémy s oušky neměla (jednou měla slabý náběh na zánět stř. ucha, podchycen v počátku, ale pochybuju, ž ez plavání).

Spíš to mají děti z toho, když trpí na rýmy nebo když jak psala Terik prostydnou uši si myslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9534
29.12.07 14:37

Také chodíme plavat a nemyslím si že by to byla spojitost. Spíš paní doktorka není zastáncem plavání malých dětiček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
29.12.07 20:45

AHoj, asi budu na straně mudrů. Plavání je podle statistik opravdu jedním z nejčastějších míst - kde dítko může lapit virovou infekci - ze které se může vyvrbit zánět středního ucha - ale také nějaká vážnější pneumokoková záležitost apod.
Nejde o to, že přímo na plavání se rozběhne zánět ouška.. ale dítě se nakazí například rýmou od druhého… do toho voda v uších… venku mráz - třeba.. a je to. Navíc - malé dítě nemá dokonalý termoregulační systém. A někdy je pro rodiče těžké odhadnout - jak je mu nejlépe teplo..zima?
V letošním roce jsem se setkala s jedenáctiměsíční holčičkou, která měla po plavání opakovaně zánět středouší a bohužel na to doplatila nejhůř jak mohla - hluchotou.
Já osobně bych předtím, než - bych vyrazila plavat - zvolila min.očkování proti pneumokokovi. Nebudu tu plácat o … hygieně, nenechávat vodu dítku v uších nebo nebezpečí plavání v době mrazů…atd. To všechny známe. Ale lékařům se nedivím. Příšpěvky na plavání jsou fajn - víte ale kolik stojí třeba jedna léčba zánětu mozkových blan? … tady se bavíme o statisícových a milionových částkách. A jak říkám, stačí rýma, špatně vyčištěný bazen… Ale prosím, nekamenujte me - rýmu můžou prcci chytit kdekoliv, to je jasné.
Jen říkám - než začít plavat - naočkovala bych.
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
30.12.07 06:24

A ještě něco, kdysi jsem slyšela v telce, že není správné hned po plavání čistit uši či vytírat z nich vodu, že se ta voda dostane hodně dozadu a tak může vzniknout zánět. Nikdy jsem proto ouška hned po plavání nečistila, ani tyčinkami, ani čtverečky z buničiny, vytřela jsem je osuškou nebo plínkou, jak jsem sušila vlásky a až doma pak dočistila. Nikdy jsme problém neměli. A

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
30.12.07 14:10

Obě naše holky plavou od 3 měsíců, ouška už po plavání nesuším (starší „marťana“ snášela, ale mladší si buničinu ihned vyrve z ucha a nacpe si ji do pusy), po plavání trávíme minimálně dvacet minut v herně u kafe i kdybychom měli extra honičku, zánět středního ucha jsme neměli.
Naše lékařka tvrdí, že recidivující záněty středouší jsou dány nejčastěji anatomií středního ucha a jsou tudíž „dědičné“ (poptej se jestli na ně trpěl manžel). A že benefity plavání malých dětí (otužilost, obratnost, síla, režimový styl výchovy atd.) výrazně převyšují možná rizika.
Já jsem pro plavání, vyber si „svůj“ bazén (nech si předložit všechna relevantní osvědčení, na našem bazéně jsou k dispozici i výsledky analýz vody, vím jakou desinfekci a jak používají… V tomhle byznysu je už teď opravdu silná konkurence, rodiče si případné nedostatky jednoduše sdělí a málokdo si tedy dovolí něco nedělat tak, jak se má.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2981
27.1.09 22:55

My plaveme od 5 měsíců a dcerce je teď 15 měsíců. Zatím jsme nebyly nemocné a s ušima také žádný problém. Uši po plavání nijak nevysušuji ani nevytírám. Jen utřu zvenčí. Po plavání jsme v herně vždy minimálně půl hodiny a přesto že jen hupneme před vchodem do auta, tak ji vždy řádně navlíknu.
Je očkovaná prevenarem, který má chránit i proti zánětu uší, takže netuším, jestli by bez prevanaru nějaký zánět chytla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
28.1.09 14:52

Plavou všechny tři Kunhůtky a na záněty středouší trpěla hlavně Adli - bez souvislosti s plaváním - konzultovala jsem to i s Dr. ORL, spojitost neviděla žádnou. Ale já jako malá záněty měla taky a rozhodně mi nikdo hlavičku nemáčel - a poslední zánět v uchu jsem měla celkem nedávno.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zero
31.3.10 14:29

Malá (8 měsíců) měla zánět středního ucha i po očkování Prevenarem… Ale nemyslím si, že by to bylo zrovna z plavání, i když jsme na něm díky nachlazení byli jen 2× z 10ti lekcí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Plavecké kalhotky

• (5) + 10 recenzí

Plenky Extra Care

• (5) + 10 recenzí

Dětský plováček