Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vazne bys dala miminu do oci neco, co ti doporuci zensky na netu? Pravdepodobne bude proplach kanalku nevyhnutelny, nekdy to jinak nejde. Taky to dceru neminulo, dela se myslim kolem tretiho mesice.
Ahoj, nás to potkalo taky, malá měla 2tydny a nakonec to skončilo hospitalizaci na očním kde ji každou hodinu kapali Tobrex a po 2dnech byl klid. Kapali jsme 2 týdny a pak okuflash a po zánětu ani památky. Jinak u nás to byl extrém, malé oko i krvacelo i přes to že jsme na očním byli co chvilku.
My jsme měli zánět v očích už od narození dostaly jsme v porodnici kapecky do očí a pomohlo nám to.ale co jsem slyšela tak je prý dobré stříknout do očička mateřské mléko s prsu prý to pomáhá ale nevím nemám odzkoušeno
ale raději bych byla pro ten průplach očních kanálků ať se mu to zlepší ![]()
Ne vždy proplach slzného kanálku pomůže. Mám dva syny, oba trpěli na záněty slzných kanálků. Vždy po týdnu ustoupili. Mudr. napsal kapičky do očí, očička jsem čistila převařenou vodou a potírala framykoinovou mastí. Dnes je jim 5let a dva roky a nikdy jsme propláchnout kanálky nepotřebovali. Stačí dobře a často masírovat a od jednoho roku, každého z nich nevíme co jsou to záněty slzných kanálků..
My dostali Tobrex a když začne trochu slzet, dáváme opthalmo Septonex.
Doporučuju z vlastní zkušenosti proplachovat i nosánek a najdi si na netu, nebo se zeptej dr.jak se provádí masáž kanálků. Nám to pomohlo, masírovali jsme prckovi i několikrát denně. Ono je to všechno propojený, i ten nos s očima, když je podrážděný jedno, může být i druhý. Na výplach bych nešla, není nikdy 100%zárukou, že problém zmizí ![]()
Dítě má v tomhle věku ty kanálky ještě nedovyvinutý, u nás to trvalo minimálně měsíc, možná dva, než se to uklidnilo.
@Anitramm píše:
Doporučuju z vlastní zkušenosti proplachovat i nosánek a najdi si na netu, nebo se zeptej dr.jak se provádí masáž kanálků. Nám to pomohlo, masírovali jsme prckovi i několikrát denně. Ono je to všechno propojený, i ten nos s očima, když je podrážděný jedno, může být i druhý. Na výplach bych nešla, není nikdy 100%zárukou, že problém zmizí
Průplach se ale provádí z důvodu diagnostiky a není to bráno jako léčba. Tím se zjistí, zda je kanálek průchodný či neprůchodný, nebo zda je tam vazivová překážka či stenóza.
@Čekatelka93 píše:
Ahoj holky prosím vás nemáte někdo zkušenost s nějakými dobrými kapičkami nebo mastičkou do očí pro 2 měsíční miminko. Malý má zánět v očích už od narození a u očního jsme byli a ten nám předepsal pouze ocuflash který nepomáhá a masáže pod okem které nepomáhajíhrozný malému proplachem očních kanálků
Zkus ty masáže 5× denně. Mastičku bych nedávala, protože ta kanálky může zacpat. Ten zánět vypadá jak? Hlenohnis?
Syn na to trpěl taky…prošel si průplachama a sondážema..chodili jsme do Brna do dětské. Můžu říct, že tam jsou úplně marní. Mladí doktoři po škole a málo zkušeností…jede to tam jak na běžícím páse. Během 2 měsíců měl syn 4 druhy atb a nikdo mi nebyl schopný říct, čím to je. Hodně jsem se ptala a šlo vidět, že tomu moc nerozumí. Dokonce malému chtěli dát stejné atb, která již měl…tak se ptám proč, když na to bude již rezistentní.
Nakonec nás zachránil MUDr. Červenka z Otrokovic. Píšu zachránil, protože malý již měl vypsaný termín operace v Brně. Předoperační vyšetření taky byla komedie. Doktorka mu udělal sondáž na jednom oku..a chtěla dilataci na jednom, přitom stenoza byla v obou očích.
Dnes má malý 1,5 roku a stenóza zmizela již v 7 měsíci růstem hlavy, kdy dochází k rozšíření kanálků. Do té doby jsem dělala 5× denně masáž kanálků a dávala jsem i fenistil kapky, které obecně snižují slzivost.
Ten zánět se miminku evidentně šíří z nosu do očí, proto zánět v očích. Je to tím, že slzy se drží v nasolakrimální oblasti a tam se množí bakterie, které se vrací do oka. Možná tam máte přepážku nebo stenózu.
Záleží odkud jste, ale zkusila bych pana Červenku.
Malé tekl z očka hnis asi ve dvou týdnech, dostala kapky tobrex a později i mast tobrex na noc a cca do týdne měla klid, do zdravého oka jsme dávali preventivně ophtalmo septonex, měli jsme masírovat koutek, aby to lépe šlo ven, ale u nás stačilo, když se malá povztekala, a to pak lezlo samo
všechno na předpis od dětského doktora.
Měli jsme zánět od 1. do 3. Měsíce, dostali jsme mast opthalmo a nic. Koupila jsem a occusept a ocuflash a po týdnu stridala. Nakonec jsem znovu sáhla po masti a nakonec pomohla, ale trvalo to. Důležité je mazat oko i víčko! a čistým tamponem utirat, lehce masírovat. ![]()
Tak koho by to zajímalo tak tenkrát nám pomohl heřmánek
vyluhovat a otírat oči
@Čekatelka93 píše:
Tak koho by to zajímalo tak tenkrát nám pomohl heřmánekvyluhovat a otírat oči
Jj, ten pomáhá, ale pozor nesmí se dostat do očí. Tam prý dělá spíš paseku. A lepší je ho ještě svařit se světlíkem.