Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Asi před měsícem jsem si nechala nastřelit piercing do ušní chrupavky. Vse v pořádku, až dnes se mi rána nejspíš zanitila, boli to jak čert, místo nateklo a tlačí na náušnici. Nejraďji bych se na to vykašlala a náušnici vytáhla. Ale všude čtu, že to neni vhodné, pokud se to zanítí. Mate s tim někdo zkušenost?
To se stává často. Namaž framykoinem, nebo dej heřmánkový obklad a bude dobře.
Tohle bohužel dělá nastřelení. Já mám helix propíchnutý a tyhle problémy jsem neměla. Doporučuju desinfikovat lihem, umývat antibakteriálním mýdlem, případně i ten Framykoin, pokud tam je hnis.
(Moje sestra, co to měla nastřelené, měla problémy jako ty několik měsíců a pak už na to neměla nervy a náušnici vytáhla.)
Měla jsem chrupavku propichnutou normálně ve studiu, asi po 14 dnech hnis, krev, boule.. zkoušela jsem všechno možné a nakonec musela náušnici vyndat.. Tak držím palce, ať se to tobě zahojí ![]()
Pozn. Já tedy měla ale pichnuty tragus, tam je to asi trochu jinak..
Neni mozny, ze je to materialem nausnice? Ja bych ji vytahla, ranu poradne vycistila, namazala framykoinem a dala tam hypoalergenni titanku. Mivam to kdyz si vymenim nausnice za nejakou levnejsi bizu, natece to, vyleze boulicka, ale staci vyndat, vymackat, namazat a dat nejakou lepsi nausnici. Ale mam jen klasicky nausnice, mozna je to u chrupavky jinak.
Všem moc díky. Náušnice do otoku tak tlačila, ze jsem musela sundat. Zítra s tim někam zajdu.
Minuly tyden sem si nechala nastrelit 2 nausnice. Jednu do lalucku a jednu nahoru do chrupavky. Ta horni mi ve stredu zacla otekat lehce. Ale dnes to mam dost. Otiram to hermankem. Docela dost to boli. Uprimne bych to nejradsi vyndala pac tam je stopro zanet. Ale vsude na strankach salonu pisou, ze kdyz se to vynda rana se uzavre a udela se abces. Mate nekdo zkusenost, ze by se to vyndanim nezlepsilo? Nebo treba opravdu zhorsilo?
@Boudová chrupavka se hojí dlouho, dost dlouho a hlavně bych si ji nenechala nastřelit, mám píchnuté 2 nad sebou (jedině jehlou) a ta jedna - spodní i těď po 3,5letech často bolí a občas hnisá, teď mám jednu píchnutou v chrupavce v druhém uchu od úterý a kupodivu sice bolí, když si na ucho lehnu, ale nehnisá, ale mam předepsanou mastičku, kdyby byl problém
No to uz sem ted taky zjistila ze je lepsi pichnout.
ja to nejak nestudovala. Myslela sem ze to je ok. Ted nevim co s tim. Premyslim ze to vyndam prave.
@Boudová kamarádce se stalo něco podobnýho. Jakou tam máš náušnici?
Kámoška tam měla labretu (z jedný strany kulička, z druhý placka), blbě se jí to čistilo.
Takže sme si jedno odpoledne udělaly sedánek, já jí to vyndala, důkladně vyčistila a místo toho jí tam dala kroužek, kterej při čištění mohla protáčet, a asi za týden to měla víceméně zahojený…
Byl to teda trochu porod, dírka se trošku stáhla, ale dalo se…Nicméně sama si to nedělej…
Po měsíci od zahojení si tam tu labretu dala zpátky a už v pohodě.
Takže někdy to může být i typem piercingu
@Boudová tak to je asi na Tobě, nebo si dojdi, ať ti něco napíšou na ten zánět, do lalůčku jsem si nechala nastřelit, ale to je „měkký maso“, chrupavka mě ani nenapadla
Jinak chrupavka se hojí cca dva měsíce, takže za týden to nemůže být zhojené, i kdyby ses starala sebevíc. Čistila sem to na střídačku vodou a betadinem.
Já mám píchlej tragus, citlivý to bylo hlavně první týden, pak už se to zlepšovalo, ale ty dva měsíce to trvalo… Po třech měsících sem o tom ani nevěděla…
@Mar__tanka1983 mě třeba v chrupavce vyhovuje jen labret
protože ta placka je za uchem a dá se na tom spát, kulička nesmysl, to mě bolelo a tlačilo a kroužek občas dám, ale po nějakém čase právě začne hnisat, takže zase měním za labret..
@Mar__tanka1983 tragus jsem chtěla taky, nebo orbital..ale toho sem se bála ještě víc ![]()