Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Syn od pondeli zvysena teplota, v utery uz horecka a slabost.. streda crp 70 nasazeny antibiotika a dneska crp 85 a atb zmeneny. Poslechovy nalez nejaky je, ale nic dramatickeho pry. Nicmene horecky porad trvaji.. drzi se kolem 38-39.. mate prosim nekdo zkusenost kdy se to tak muze zlomit? Jsem z toho uz pekne na nervy. Ac je mu 12 let takhle dlouho teploty nikdy nemel. Dekuji za zkusenosti, pripadne uklidneni
Dnes máte změněné ATB, tak bych určitě počítala další tři dny na zlepšení.
Vetsinou atb prvni volby na zapal plic je Klacid, mela jsem nedavno pres 39tt hrozny kasel a po Klacidu uz druhy den mnohem lepe. Zabira na vetsinou bakterii, pak se nasazuje treba nejaky Ciprinol, Gentamycin, nekdo predelisuje Azytromycin, apod.
@Desgreze
ATB první volby u zápalů plic jsou beta-laktamová ATB, makrolidová či azalidová ATB (a doxycyklin) by měla být lékem druhé volby. Není chybou nasadit při nižším CRP ATB druhé volby. Pokud byla při CRP nad 50 mg/l nasazena beta-laktamová ATB, tak nemohu říci ani popel.
Gentamicin je pouze pro infuzní léčbu (cílí na gram-negativní bakterie, které komunitní zápaly plic většinou nezpůsobují), respirační fluorochinology (moxifloxacin) by měly být ultra-rezervní ATB.
Manžel dostal ATB ospen na „angínu“, horečky a Crp nízké měl tehdy. Po 4 dnech jsem ho hnala znovu k Dr, protože horečky neustupovaly a dostal suchý kašel stejného ražení jako dcera při bronchopneumonii, Kaslal několik hodin v kuse, moc nejedl a hůř se při kašli nadechoval, unavený byl, bo horečky měl už šestý den. Dostal klacid, Crp měl šílené vysoké, horečku měl ještě po první dávce, po druhé už neměl horečky a kašel začal ustupovat po cca třetí dávce ATB. Dnes je čtvrtý den ATB, kašel se ještě sem tam objeví, ale trvá jen pět minut a je spíše produktivní.
Zítra už může být synovi lépe, případně pozítří.