Zápal plic - leukocyty a CRP

Anonymní
3.8.24 10:26

Zápal plic - leukocyty, crp

Zdravím, možná jsem už přecitlivělá, možná hysterická, ale k věci.
20.7. jsem si přivezla z dovolené (nejspíš vlivem klimatizace) vlhký kašel s horečkou. Horečky atakovaly 39 °C a tak jsem 22.7. navštívila doktora (moje praktická byla nepřítomna). Ten mi napsal antibiotika Klacid po 12 hod., která však ani po 4 dnech příliš nezabírala, kašel stejný, horečky sice klesly k 38, ale nadále přetrvávaly. Vypravila jsem se proto již ke své praktické, která mi změřila CRP (vyšlo 69), ale jinak mě v podstatě odbyla, že nic nezabere hned. Další kontrola měla proběhnout 29.7. Přišla jsem, i přes dobrání Klacidu stále teploty přes 38, praktická tedy že vezme krev + rentgen pic a antibiotika změnila na Augmentin po 8 hodinách. Výsledky následující den ukázaly že na pravé plíci je zánětlivé ložisko, takže zápal plic, CRP bylo 106. Řekla mi ale, že ve čtvrtek (1,8,) mám opět příjit na kontrolu CRP. První Augmentin jsem měla v pondělí odpoledne a již ve středu jsme začala pociťovat, že teploty konečně nejdou přes 38, nicméně čtvrteční CRP bylo 113, v reakci na což mě doktroka poslala do nemocnice, že se již nic jiného nedá dělat. Naštěstí mám v nemocnici známého lékaře, ten mi vcčera udělal opět krevní testy, CRP již nestoupá (112) ale řekl mi, že jsou pořád velmi vysoké leukocyty - 21 000. Hodně se zajímal jak se mi dýchá, ale s dechem nijak velké problémy nemám, takže hospitalizace zatím není nutná, ale v pondělí mám příjit opět na krev a rentgen plic. To se mě již ujme v nemocnici jiný lékař, protože známý má dovolenou. Vše proběhlo docela rychle a tak jsem se ani nestačila zeptat, zda je možné, aby i přes zlepšení celkového stavu (teplot) i nadále přetrvávaly vysoké zánětlivé hodnoty v krvi? Včera jsem již naměřila jen 37, teplota od zmíněné středy den ode dne klesala. Doufala jsem, že je již vše na dobré cestě, 12 dní horeček bylo úmorných, ale ty krevní hodnoty mě znervózňují, že antibiotika opět nezabrala. Nebo je možné, že by začly hodnoty klesat až s několikadenním zpožděním? Jinak kašel přetrvává dál, s vykašláváním, možná chvílemi se zdá, že se lepší, ale nevím, zda to není jen přání…
Děkuji všem, kteří mají nějakou podobnou zkušenost nebo jsou zdravotníici za reakce. Má psychika je celou nemocí už dost nalomená

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
416
3.8.24 10:51

Když se cítíš líp, tak ATB zabrala. Tělo není stroj. A zrovna to CRP může mít nějakou dobu zpoždění. Řiď se tím, jak se cítíš. Laboratorní hodnoty jsou jen pomocný ukazatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.24 11:42

Ano, důležitý je klinický stav, laboratoř může reagovat později. Nicméně, nyní vídáme zápaly plic zejména u mladých žen, které špatně reagují na Klacid, Amoksiklav či Augmentin. Lépe regují např. na Tetracykliny či Avelox. To by měl ale posoudit plicní lékař, ale ne podle crp, ale podle stavu a vývoje RTG.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.8.24 11:53

RTG mě čeká v pondělí, tak budu doufat, že jeho výsledek neukáže, že spadám mezi ty případy, kterým ani Augmentin nezabral…Můj lékař zatím o jiných atb ani nemluvil, Augmentin mám do středečního rána, což je přece jen ještě dost času, spíše vyjádřil obavy, aby nevznikly plicní abscesy, zřejmě i proto mě v pondělí čeká to RTG

• Citovat
  • Upravit
11780
3.8.24 14:11
@Anonymní píše: Více

Proč řešíš co by, kdyby? Je ti líp a přesto spekuluješ a to docela dost, když píšeš sem.
Tyhle starosti přenechávám lékaři, jelikož on oproti mně tomu rozumí. A kdyby ne, tak se poradí nebo mě pošle jinam.
Také mi kdysi crp při nemoci stálo asi týden.
A třeba poslední rok jsem trvale měla crp okolo 10-20. Nespekulovala jsem, lékař sledoval a pak řešil, když šlo ještě víc nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
20.9.24 19:53

Zdravím, jak jsi dopadla zakladetelko? Já totiž již přes měsíc kašel, nejdřív suchý dusivý, pak vlhký dávivý. Stále odkaslavam hleny. Byla jsem na plicním i u PL, ATB měla jako ty Klacit, pak Augmentin. Plíce čisté, označeno jako zánět průdušek. Mě tedy nikdo neměřil crp ani nebral krev. Tak se ptám, přešlo to nebo mám zas navštívit praktika. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
20.9.24 19:54

Jen doplnuji, že ATB vůbec nezabrala, ani žádné sirupy nějak extra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie