Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@blumen neřeším, jestli měl/má, ale jestli je obvyklý postup dát hned při podezření atb (bez crp a dalšího). POkud ano, tak to chápu a beru.
Právě vím, že to může být i virového původu, což vím, že se atb nedávají. Pokud musí být i na virový, tak se nehádám a chápu.
Tak otázka je, co je obvyklý postup. Každá ta situace je úplně jiná, jiné dítě atd.
Ale k věci - zápal plic u 8 měs. mimina, kašel minimální, ale vysoké těžko srazitelné horečky. Poslouchali, dělali CRP, to vyšlo vysoké, takže ATB. Dítě ale nespolupracovalo při podávání a horečky nešly srazit dál, tak v nemocnici zkoumali, kde ten zánět přesně je a poslali ji na rtg, kde se to ukázalo. Z poslechu to nezjistili.
Kdyby poslušně polykala sirup, zřejmě by se na to vůbec nepřišlo. Všichni jsme z toho byli dost překvapení, protože kašel neměla opravdu skoro žádný, horečky pak opadly celkem rychle a rychle se i oklepala a řádila.
@Moise on právě neměl ani zvýšenou teplotu. Jinak jak má bakteriální infekci, tak má horečky kolem 40°, neutěšitelně pláče, nejí, nehraje si…
Ale je to jedno, atb dávám. Jenom mě to vnitřně štve, protože má atb na můj vkus celkem často a vždycky zatím oprávněně.
Ale dneska konečně začal kašlat a teda pěkně hnusně.
@Anonymní píše:
@Moise on právě neměl ani zvýšenou teplotu. Jinak jak má bakteriální infekci, tak má horečky kolem 40°, neutěšitelně pláče, nejí, nehraje si…
Ale je to jedno, atb dávám. Jenom mě to vnitřně štve, protože má atb na můj vkus celkem často a vždycky zatím oprávněně.
Ale dneska konečně začal kašlat a teda pěkně hnusně.
To je spis spatny, ne? Ne zacal po ATB kaslat ![]()
@blumen podle mě je dobrý, že kašle. Začal odkašlávat, takže se blýská na lepší časy.
Když jsme s ním byli v nemocnici se zánětem průdušek, tak nás pustili domů až když vykašlával a rovnou mi řekli, že dokud nezačne, tak nás nepustí.
@Anonymní píše:
@blumen podle mě je dobrý, že kašle. Začal odkašlávat, takže se blýská na lepší časy.
Když jsme s ním byli v nemocnici se zánětem průdušek, tak nás pustili domů až když vykašlával a rovnou mi řekli, že dokud nezačne, tak nás nepustí.
Taky bych řekla, že odkašlávání je dobré znamení ![]()
@Anonymní píše:
@ivašot. píše:
Taky bych řekla, že odkašlávání je dobré znamení
Kdyz predtim nekaslal vubec?
@blumen píše:
Ale vždyť kašlal, proto chodili opakovaně na poslech k doktorce.
@blumen píše:
Kašlal, ale málo. Celkově tak 5× za dopoledne. Teď kašle víc a hlavně jinak.
Přiznávám, že v kašli mám trochu jiná měřítka, u něj je normální, že když už kašle, tak prakticky pořád a musíme hodně tlumit, aby se vůbec vyspal. Takže pro mě to bylo jako nic a bez té vyrážky bychom tam šli až dneska. Teď už kašle tak, že bych tam šla i bez pozvání.
Ale jsem ráda, že nás doktorka pozvala a léčí se to včas. Dneska jsme byli na kontrolním poslechu a pořád to není dobré…
@ivašot. píše:
Ale vždyť kašlal, proto chodili opakovaně na poslech k doktorce.
Ajo, promin, jsem to popletla s necim jinym.
Když už to tu mám obnovené, tak to využiju na ještě jednu otázku. Za jak dlouho mají atb zabrat? Dneska je má 5. den. Dobral už první láhev a nepřijde mi, že by se to lepšilo. Byli jsme na poslechu a je to spíš horší. Ráno od kašle zvracel.
Naší malé zabraly okamžitě, po prvních dvou/třech dávkách. Většinou zabírají do dvou dnů. U tebe se mi to teda vůbec nezdá. Co na to doktorka?
U nás teda malej měl horečky, a kašlal, po atb přestal a za 10dní kontrolní rtg v pořádku, mazali jsme Psí sádlo. A nesráželi horečku
EDIT: crp měl nízké a měl Klacid či jak
@Anonymní píše:
Když už to tu mám obnovené, tak to využiju na ještě jednu otázku. Za jak dlouho mají atb zabrat? Dneska je má 5. den. Dobral už první láhev a nepřijde mi, že by se to lepšilo. Byli jsme na poslechu a je to spíš horší. Ráno od kašle zvracel.
Proto si myslim, ze mel spatna nasazena antibiotika, typ antibiotik. Co na to doktorka? Kdyby udelala crp, videla by, zda roste nebo klesa.
@Anonymní píše:
A rentgen nezminila?
@blumen ona mu crp nedělala ani na začátku. Prostě na zápal plic se dávají atb a víc neřeší.
Rentgen nezmínila.
@Moise doktorka mu dala další lahev a po neděli máme jít na kontrolu.
@Bejbyy ona mu dala Ospomox a sirupy na kašel - něco míchaného a Spiropent. Horečku neměl. Dneska mi přijde teplejší, ale podle teploměru horečku nemá. Ale je ukňučenější a hůř spí.
Takže nasadím nějaké podpůrné babské rady a budu doufat, že to přes víkend zdoláme.