Zápal plic u batolete

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1096
19.11.14 08:29

zápal plic u batolete

Ahoj maminky, manželovi včera po týdenním kašlání konečně správně dr. diagnostikovala zápal plic, tak leží s antibiotiky. mám starost o malou, aby to nechytla. Je už taky pár dní lehce nastydlá, po ránu má rýmu a dnes ráno začala pokašlávat, teploty nemá. Tak nevím, valit hned k dr? abych zbytečně nezmatkovala a něco v čekárně opravdu nelapla. Říkám si že by měla aspoň teplotu kdyby byl důvod se znepokojovat, jenže už zápal plic prodělala ve třech týdnech - tehdy tedy ale z vdechnutí léku - a to taky teploty neměla a kašel nebyl nějaký výrazný:(:( Taky si říkám že je očkovaná Prevenarem, tak by to neměla dostat? Budu asi dr volat, jak bude v ordinaci, ale budu právě ráda i za vaše zkušenosti a názory. Jak vypadal zápal plic u vašich dětí? A jak byste se snažili zabránit, aby to malá chytla? V takovémhle počasí jsem s ní na vážkách s tou rýmou i chodit ven, tak už třetí den tvrdneme doma, jenže tam jsou zase bacily, že jo..:(

Příspěvek upraven 19.11.14 v 08:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6865
19.11.14 08:33

Mé dítě zápal plic ještě nemělo, ťukám. Ale být tebou nevyšiluji. My jsme si s chlapem předali sezoní chřipku, kdy jsme fakt vypadali na smrt a dítě to odneslo jen mini rýmou, občasním pšikáním s kašlem. ;)
Dokud nebude vysoká teplota, kašel, unavenost nikam bych nešla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
19.11.14 08:36

Dcera měla zápal plic v roce (mmch taky očkovaná Prevenarem) A bylo to rozhodně poznat..
Začala rýmou, pak kašlala a špatně se jí dýchalo - dr pořád vyčkávala, pak řekla, že je to na průduškách a dala atb.. ten samý den se mi dcera doma dusila, odpoledne jsme jeli na pohotovost a už jsme zůstali v nemocnici se zápalem plic.
Vím však, že může proíhat i skrytě.. asi bych nezmatkovala.. určitě bych tam nechodila.. možná bych zavolala, že byla v kontaktu s manželem, který má zápal plic (taky důležité zda to má bakteriální/virové) a poradila se, ale nezmatkovala bych :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
19.11.14 08:36

Ještě bych počkala, pokud začne kašlat více, zašla bych k dr., ať ji poslechne.

Chlap měl těžký zánět průdušek, starší dcera taky průdušky, já zánět dutin a malý jen měl pár dnů rýmu a trochu chraptěl.
Chytit to určitě nemusí. A když už, tak nemusí mít rovnou zápal plic, ale jen rýmu a kašel, nebo jen ty průdušky (i když to taky nic moc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
19.11.14 08:38

Co rouska pro manzela? Aby bacily nelitaly vsude kolem. A dusledna separace do loznice, kam ditko nepujde, kdyz se bude chtit potulit, tak rouska pro tatinka a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.11.14 08:40

@Rezii jak je stará ted? očkování prevenarem chrání pouze proti několika kmenům Pneumokoka, ale zápal plic může být i jiného původu.. (a dost často i je) takže na to bych asi moc nesázela. doma bych hodně větrala, manžela odsunula pokud je to trochu možné do izolace.. koupila v lékárně roušky, manžel s ní vždycky chodí, jak něco chytí.. Nasadila imunoglukan (mají i v sirupu, tu nejvyšší dávku pro dítě její váhy.. ), a čekala… pokašlávat může z rýmy, jak jí teče dolů, to bývá hlavně po ránu a po usnutí..
já jsem příznivce chození ven i s rýmou a tak, ale zrovna v tomhle počasí moc ne.. je fakt hnusně, nebo aspoň tady..

k dr. bych nešla ani omylem. teď je toho všude hrozně moc a bála bych se naopak, že si něco přinesu. problémy po vdechnutí léku jsou něco jiného, takže bych se extra nebála, že když už jeden měla, může ho chytit i teď..

Příspěvek upraven 19.11.14 v 08:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
19.11.14 08:41

Manžela bych zavřela do ložnice. Hodně větrala a s malou bych klidně, pokud je bez teplot, šla na chvíli ven. To počasí sice vypadá hrozně, ale zrovna na rýmu ten vlhký chladný vzduch není špatný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
19.11.14 08:51

Tak prevenar teda na chytnutí/nechytnutí zápalu plic vliv nemá, pneumokokových kmenů je přes sto, prevenar očkuje jen proti 13…to samé se týká zánětu ucha :-)
Já bych k dr nešla dokud jí nebude opravdu zle, jak píšeš, ještě si něco dotáhnete ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
19.11.14 08:55

Malá má necelý rok a půl. Díky za rady. Bohužel s tou izolací je to nanic, máme dvoupokoják, v jednom pokoji spí malá a do obýváku odstěhovala nás (manžel chrápe a prostě se s náma nevyspala :mrgreen: ), máme rozkládací postel, takže tu manžel právě trůní v posteli vprostřed všeho:( Koupím mu aspoň tu roušku a malé ten imunoglukan, to jsem neznala, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
19.11.14 08:56

A má manžel ten zápal plic virový nebo bakteriální? Syn měl zápal plic ve 22 měs. Nekašlal nějak výrazně, ale měl vysoké horečky, které výrazně kolísaly - odpoledne kol 17 hod ke 40, dostal tedy čípek a ráno (s odstupem od čípku x hodin) sotva 36. Bála jsem se, že to jsou strašné hupy. Běžně při horečce čípek srazil o kousek a za chvíli to šplhalo nahoru. Jinak byl v pohodě, lítal jak trdlo, nešlo ho udržet v posteli. Schvácený byl jen při té čtyřicítce.
Doktorka ho opakovaně důkladně poslouchala (měsíc před tim jsme byli v nemocnici s obstrukční bronchitidou), nic slyšet nebylo (prý nemusí být). CRP 40 ( u virového prý nemusí být ani zvýšené). Rentgen nejdříve nedělala, antibiotika dala dle CRP, tak nechtěla zatížit rtg. Postupně se lepšil a při dobírání antibiotik najednou opět teplota ke 40, CRP 90, čep v krku a zarudlé ouško. Tak jsme rovnou mazali na rentgen a byl tam i ten zápal plic. Tak hned jiná antibiotika a ty už zabraly dobře.
My jsme v té době byli s manželem nemocní, já šílený zánět průdušek, dvoje atb, takový jsem ještě neměla, manžel děsný zánět dutin, dcera počínající zánět průdušek. Tak se nám tu asi něco točilo.
K vám - pokud má manžel atb, brzy by neměl být nakažlivý, pak už se doléčuje sám, ale není infekční. Spolehlivě se to pozna rentgenem, ale ten se nedělá preventivně (i u nás se s ním čekalo). Ale nejspíš by to bylo poznat dle příznaků, tak by se na zápal plic hned myslelo, kdyz ho máte doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
19.11.14 09:04

@Merunka02 Asi bakteriální, měl zvýšené CRP a má antibiotika. Máte pravdu že bych hned samozřejmě řekla že to máme v rodině a testovalo by se, tak snad není důvod se zatím plašit. Nasadím sirup na imunitu a budu čekat:) A ven na chvíli asi půjdem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
19.11.14 09:07

Nebála bych se. Zápal plic nakažlivý není.

• Citovat
  • Upravit
56276
19.11.14 09:10

@Rezii u nás dcera měla zápal plic v 10m, byli jsme teda celou dobu v nemocnici, ale nikdo to od ní nechytl, ani miminko, které bylo s námi na pokoji ani brácha, který se s ní normálně mazlil. Kašel taky neměla nijak výrazný (jindy měla i horší), ale teploty ano a docela vysoké, šly jí špatně srazit, vysoké CRP… Nebýt toho crp, vypadalo to jako normální viroza, pak teda dostala antibiotika a kdyby je byla schopná polknout, tak by zabrala a ani jsme se nedozvěděli, že to zápal plic byl.
Dcera je očkovaná synflorixem, ale to s tím nemá žádnou souvislost :nevim: Já bych neplašila, i bych s rýmou šla ven… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
19.11.14 09:13

Dcera, taky ockovana, mela zapal plic. Vic nez 37,5 nemela a za den si parkrat lehce odkaslala. Tezko rict, dr ti poradi az ji zavolas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
19.11.14 09:15

Já bych jen sledovala ten kašel, teploty být nemusí, předloni na vánoce si prodělaly zápal plic obě děti, starší 3 týdny kašlala a pak horečky a výrazné zhoršení kašle, mladší „jen“ pokašlával a nelepšil se, ale pak už bylo vidět, že mu nejde vykašlávat ale byl bez teplot. Byly mu 2 měsíce :roll: ale nakonec to zvládli oba bez nemocnice. Takže sleduj kašel kdyby se výrazně zhoršila nemohla vykašlávat měla suchej dráždivej kašel tak k dr na poslech určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí