Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, manželovi včera po týdenním kašlání konečně správně dr. diagnostikovala zápal plic, tak leží s antibiotiky. mám starost o malou, aby to nechytla. Je už taky pár dní lehce nastydlá, po ránu má rýmu a dnes ráno začala pokašlávat, teploty nemá. Tak nevím, valit hned k dr? abych zbytečně nezmatkovala a něco v čekárně opravdu nelapla. Říkám si že by měla aspoň teplotu kdyby byl důvod se znepokojovat, jenže už zápal plic prodělala ve třech týdnech - tehdy tedy ale z vdechnutí léku - a to taky teploty neměla a kašel nebyl nějaký výrazný:(:( Taky si říkám že je očkovaná Prevenarem, tak by to neměla dostat? Budu asi dr volat, jak bude v ordinaci, ale budu právě ráda i za vaše zkušenosti a názory. Jak vypadal zápal plic u vašich dětí? A jak byste se snažili zabránit, aby to malá chytla? V takovémhle počasí jsem s ní na vážkách s tou rýmou i chodit ven, tak už třetí den tvrdneme doma, jenže tam jsou zase bacily, že jo..:(
Příspěvek upraven 19.11.14 v 08:37
Mé dítě zápal plic ještě nemělo, ťukám. Ale být tebou nevyšiluji. My jsme si s chlapem předali sezoní chřipku, kdy jsme fakt vypadali na smrt a dítě to odneslo jen mini rýmou, občasním pšikáním s kašlem. ![]()
Dokud nebude vysoká teplota, kašel, unavenost nikam bych nešla. ![]()
Dcera měla zápal plic v roce (mmch taky očkovaná Prevenarem) A bylo to rozhodně poznat..
Začala rýmou, pak kašlala a špatně se jí dýchalo - dr pořád vyčkávala, pak řekla, že je to na průduškách a dala atb.. ten samý den se mi dcera doma dusila, odpoledne jsme jeli na pohotovost a už jsme zůstali v nemocnici se zápalem plic.
Vím však, že může proíhat i skrytě.. asi bych nezmatkovala.. určitě bych tam nechodila.. možná bych zavolala, že byla v kontaktu s manželem, který má zápal plic (taky důležité zda to má bakteriální/virové) a poradila se, ale nezmatkovala bych ![]()
Ještě bych počkala, pokud začne kašlat více, zašla bych k dr., ať ji poslechne.
Chlap měl těžký zánět průdušek, starší dcera taky průdušky, já zánět dutin a malý jen měl pár dnů rýmu a trochu chraptěl.
Chytit to určitě nemusí. A když už, tak nemusí mít rovnou zápal plic, ale jen rýmu a kašel, nebo jen ty průdušky (i když to taky nic moc).
Co rouska pro manzela? Aby bacily nelitaly vsude kolem. A dusledna separace do loznice, kam ditko nepujde, kdyz se bude chtit potulit, tak rouska pro tatinka a hotovo.
@Rezii jak je stará ted? očkování prevenarem chrání pouze proti několika kmenům Pneumokoka, ale zápal plic může být i jiného původu.. (a dost často i je) takže na to bych asi moc nesázela. doma bych hodně větrala, manžela odsunula pokud je to trochu možné do izolace.. koupila v lékárně roušky, manžel s ní vždycky chodí, jak něco chytí.. Nasadila imunoglukan (mají i v sirupu, tu nejvyšší dávku pro dítě její váhy.. ), a čekala… pokašlávat může z rýmy, jak jí teče dolů, to bývá hlavně po ránu a po usnutí..
já jsem příznivce chození ven i s rýmou a tak, ale zrovna v tomhle počasí moc ne.. je fakt hnusně, nebo aspoň tady..
k dr. bych nešla ani omylem. teď je toho všude hrozně moc a bála bych se naopak, že si něco přinesu. problémy po vdechnutí léku jsou něco jiného, takže bych se extra nebála, že když už jeden měla, může ho chytit i teď..
Příspěvek upraven 19.11.14 v 08:41
Manžela bych zavřela do ložnice. Hodně větrala a s malou bych klidně, pokud je bez teplot, šla na chvíli ven. To počasí sice vypadá hrozně, ale zrovna na rýmu ten vlhký chladný vzduch není špatný.
Tak prevenar teda na chytnutí/nechytnutí zápalu plic vliv nemá, pneumokokových kmenů je přes sto, prevenar očkuje jen proti 13…to samé se týká zánětu ucha ![]()
Já bych k dr nešla dokud jí nebude opravdu zle, jak píšeš, ještě si něco dotáhnete ![]()
Malá má necelý rok a půl. Díky za rady. Bohužel s tou izolací je to nanic, máme dvoupokoják, v jednom pokoji spí malá a do obýváku odstěhovala nás (manžel chrápe a prostě se s náma nevyspala
), máme rozkládací postel, takže tu manžel právě trůní v posteli vprostřed všeho:( Koupím mu aspoň tu roušku a malé ten imunoglukan, to jsem neznala, díky.
A má manžel ten zápal plic virový nebo bakteriální? Syn měl zápal plic ve 22 měs. Nekašlal nějak výrazně, ale měl vysoké horečky, které výrazně kolísaly - odpoledne kol 17 hod ke 40, dostal tedy čípek a ráno (s odstupem od čípku x hodin) sotva 36. Bála jsem se, že to jsou strašné hupy. Běžně při horečce čípek srazil o kousek a za chvíli to šplhalo nahoru. Jinak byl v pohodě, lítal jak trdlo, nešlo ho udržet v posteli. Schvácený byl jen při té čtyřicítce.
Doktorka ho opakovaně důkladně poslouchala (měsíc před tim jsme byli v nemocnici s obstrukční bronchitidou), nic slyšet nebylo (prý nemusí být). CRP 40 ( u virového prý nemusí být ani zvýšené). Rentgen nejdříve nedělala, antibiotika dala dle CRP, tak nechtěla zatížit rtg. Postupně se lepšil a při dobírání antibiotik najednou opět teplota ke 40, CRP 90, čep v krku a zarudlé ouško. Tak jsme rovnou mazali na rentgen a byl tam i ten zápal plic. Tak hned jiná antibiotika a ty už zabraly dobře.
My jsme v té době byli s manželem nemocní, já šílený zánět průdušek, dvoje atb, takový jsem ještě neměla, manžel děsný zánět dutin, dcera počínající zánět průdušek. Tak se nám tu asi něco točilo.
K vám - pokud má manžel atb, brzy by neměl být nakažlivý, pak už se doléčuje sám, ale není infekční. Spolehlivě se to pozna rentgenem, ale ten se nedělá preventivně (i u nás se s ním čekalo). Ale nejspíš by to bylo poznat dle příznaků, tak by se na zápal plic hned myslelo, kdyz ho máte doma.
@Merunka02 Asi bakteriální, měl zvýšené CRP a má antibiotika. Máte pravdu že bych hned samozřejmě řekla že to máme v rodině a testovalo by se, tak snad není důvod se zatím plašit. Nasadím sirup na imunitu a budu čekat:) A ven na chvíli asi půjdem..
@Rezii u nás dcera měla zápal plic v 10m, byli jsme teda celou dobu v nemocnici, ale nikdo to od ní nechytl, ani miminko, které bylo s námi na pokoji ani brácha, který se s ní normálně mazlil. Kašel taky neměla nijak výrazný (jindy měla i horší), ale teploty ano a docela vysoké, šly jí špatně srazit, vysoké CRP… Nebýt toho crp, vypadalo to jako normální viroza, pak teda dostala antibiotika a kdyby je byla schopná polknout, tak by zabrala a ani jsme se nedozvěděli, že to zápal plic byl.
Dcera je očkovaná synflorixem, ale to s tím nemá žádnou souvislost
Já bych neplašila, i bych s rýmou šla ven… ![]()
Dcera, taky ockovana, mela zapal plic. Vic nez 37,5 nemela a za den si parkrat lehce odkaslala. Tezko rict, dr ti poradi az ji zavolas
Já bych jen sledovala ten kašel, teploty být nemusí, předloni na vánoce si prodělaly zápal plic obě děti, starší 3 týdny kašlala a pak horečky a výrazné zhoršení kašle, mladší „jen“ pokašlával a nelepšil se, ale pak už bylo vidět, že mu nejde vykašlávat ale byl bez teplot. Byly mu 2 měsíce
ale nakonec to zvládli oba bez nemocnice. Takže sleduj kašel kdyby se výrazně zhoršila nemohla vykašlávat měla suchej dráždivej kašel tak k dr na poslech určitě.