Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych poradit, je svátek, nikdo neordinuje a nechci hned jet na pohotovost
Samozřejmě hned zítra ráno půjdu s klukem k doktorce. Nějak ve středu začal kašlat, dávám mu Prospan (nedávno prodělal bronchitidu a po propuštění z nemocnice měl brát právě tento sirup), ale nějak to nezabírá, spíš vidím zhoršení, asi od soboty, teplotu měl jen 1× malinko zvýšenou, má i rýmu, že mu teče z nosu skoro pořád, je to takový dávivý kašel, mohl by to být černý kašel??? Máte s tím někdo zkušenosti??? Očkovaný je. Děkuji za názory ![]()
Mohl a nemusel. Může to být klidně takový ten bronchitidní nebo jak to nazvat, že to hůř vypadá než jaký to je. Teda nezlehčovat. Já to měla letos od zimy snad tři měsíce, nemohla jsem se z toho vyhrabat, ale spíš to bylo fakt tak, že jsem furt kašlala než že bych byla nemocná. Horší bylo že jsem to přechodila, resp. kašel unavoval tělo a zejména teda průdušky a plíce, takže z toho jsem pak měla zánět plic a lehla jsem.
Nezlehčovat, černý kašel měla kamarádka a zjistilo se to tak, že jí testy na černý kašel dělala její kamarádka v laborce, její doktorka se k tomu nějak neměla. Ale jak říkala zpětně, ta už z toho kašle málem zvracela, dusila se (dechová tíseň, ne že by se úplně dusila), byla vysílená jak nemohla spát, atd.
Máme to samé asi od středy začal pokašlávat a nyníjsme ve stádiu, že kašle skoro pernamentně. Zprvu taky neměl teplotu, nyní už má solidních 38.
Včera jsme byli na pohotovosti, prý kašle protože mu tečou soplíky do krku, musíme hoooodně smrkat, stříkat mořskou vodu pak 4× za den něco na volnění nosu (máme Olynth. Jo a má být úplně v klidu v posteli, žádné hraní nebo lítání. Na den máme Sinupret a na noc Levopront, který teda vůbec nezabral. Prokašlal celou noc
, zkoušeli jsme i Stoptussin a taky bez efektu i Stodal, Sinekot.
nyní máme regulérní zánět, zítra valíme k doktorce, ale přesně to co píšeš měl do včerejška a na pohotovosti mi řekli co píšu víš… černý kašel mě taky napadl, ale pak jsem ho zavrhla, příznaky jsou malinko jiné. Taky jsme očkovaní
@Evula82 pokud jste ve stejném stádiu jako my včera, tak vám na pohotovosti stejně nic moc neporadí… my tam dneska volali zase a prý když je to normální kašlat pořád
a je to na delší dobu a s teplotou 38 se s náma nikdo pomalu nebavil ![]()
Když jste očkovaní tak to by neměl být černý kašel. Ale zítra určitě jděte, aby to nebyl zápal plic. Určitě tišit, na noc třeba dithiaden, zvlhčovat, hodně pít. Určitě to bude dobrý!!!
Naše malá měla vloni šílený kašel 3měsíce. Už jsem taky plašila že je to černý kašel ale nakonec to byly plícní chlamydie. Doktorka říkala že kdyby to byl černý kašel tak by se u kašle dávila a zvuk by připomínal kohouta jak kokrhá. Určitě zítra k dr. zajít, budu držet palce ať to dobře dopadne.
Snad to teda ten černý kašel nebude. Ale šíleně se teda dáví, včera v noci se i pozvracel, jak kašlal. Bude mít 4 roky, tak je mi ho docela líto, jak trpí
Na noc dávám Dithiaden, jinak by ani neusnul, jak si lehne, tak kašle skoro bez přestávky, bez Dithiadenu. A co se mi ještě zdá divný, že pořád tak divně otvírá pusu, my dospělí to děláme třeba když máme zalehnutý uši, pak do toho začne zívat a tak to dělá pořád, když se ho zeptám, proč to dělá, tak mi na to neodpoví, ale přijde mi to zvláštní, dělá to celkem často ![]()
@Terlas píše:
Máme to samé asi od středy začal pokašlávat a nyníjsme ve stádiu, že kašle skoro pernamentně. Zprvu taky neměl teplotu, nyní už má solidních 38.
Včera jsme byli na pohotovosti, prý kašle protože mu tečou soplíky do krku, musíme hoooodně smrkat, stříkat mořskou vodu pak 4× za den něco na volnění nosu (máme Olynth. Jo a má být úplně v klidu v posteli, žádné hraní nebo lítání. Na den máme Sinupret a na noc Levopront, který teda vůbec nezabral. Prokašlal celou noc, zkoušeli jsme i Stoptussin a taky bez efektu i Stodal, Sinekot.
nyní máme regulérní zánět, zítra valíme k doktorce, ale přesně to co píšeš měl do včerejška a na pohotovosti mi řekli co píšu víš… černý kašel mě taky napadl, ale pak jsem ho zavrhla, příznaky jsou malinko jiné. Taky jsme očkovaní
Jak mám 4 letý dítě donutit ležet
ale měl by teda, ale musela bych ho přivázat k posteli ![]()
@Evula82 já to chápu… nás včera ta pohotovost dorazila, ted už leží, je mu blbě… taky máme 4…
@Evula82 Jestli ma naockovanou hexu, tak to cerny kasel nebude. Pravdepodobne ho drazdi ta ryma - jak mu to steka do krku, drazdi to ke kasli.
Jinak Prospan podporuje vykaslavani, pokud ma drazdivy kasel, ne vlhky, davej spis neco na tlumeni. K doktorovi bych zatim nesla, jedine pokud by ryma nebyla vodova, ale husta nebo pokud by mel horecky
@Z.jev přesně to nám řekli včera na pohotovosti taky, žeto dělá ta rýma co teče do krku…
Hele moje dcera kašlala, nejdřív tak nějak nrmálně, dávali sme prospan, pak se z toho vyklubali prej průdušky, tak dostala antibiotika, vůbec se to nelepšilo, spíš naopak, nakonec to byl zápal plic, dostala jiný antibiotika… a stále se to zhoršovalo.. nechápala sem, přes den to šlo, ale v noci to byl horor, kašlala, že nemohla popadnout dech, otáčela oči vsloup a hejkala u toho jak přiškrcenej kohout… příšerný, šla sem k dr a udělala jí další vyšetření, vzala jí krev a dělali se testy na černej kašel.. no a dopadlo tak, že mi řekla, že v krvi malej náznak byl, ale že ty hodnoty nebyli tak zvýšený, aby se to úplně prokázalo.. dobrala antibiotika a začlo to ustupovat.. další vyšetření a testy byli úplně ok.. takže vážně nevím co o mělo být.. měla ho, neměla?! ![]()
Na tlumení bohužel nic doma nemám
No stejně budu muset zajet do lékárny, tak se zrovna stavíme u doktorky, radši půjdu zbytečně, než něco zanedbat, tím se řídím já. A máme tu večer, takže kašle hrozně, večer je to nejhorší. Dávám mu cibulovej odvar (cibule zalitá horkou vodou), pomáhá to na kašel, rýmu, průdušky, atd. Začala jsem dávat až dnes, tak uvidíme ![]()