Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Evula82 píše:
Na tlumení bohužel nic doma nemámNo stejně budu muset zajet do lékárny, tak se zrovna stavíme u doktorky, radši půjdu zbytečně, než něco zanedbat, tím se řídím já. A máme tu večer, takže kašle hrozně, večer je to nejhorší. Dávám mu cibulovej odvar (cibule zalitá horkou vodou), pomáhá to na kašel, rýmu, průdušky, atd. Začala jsem dávat až dnes, tak uvidíme
když v noci kašle, zajíká se? jsou to takový nárazový dávící záchvaty kašle, je u toho úplně spocenej, vyčerpanej, po záchvatu? zvrací při něm?
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 píše:
když v noci kašle, zajíká se? jsou to takový nárazový dávící záchvaty kašle, je u toho úplně spocenej, vyčerpanej, po záchvatu? zvrací při něm?
Nárazový to je, hlavně přes den, dám příklad - třeba 5 minut nezakašle a pak to na něj přijde, že třeba 2 minuty v kuse kašle, strašným dávivým kašlem, že pokaždé jsem ve střehu, jestli se vůbec nadechne, je úplně červenej, když to na něj přijde. Zvracel akorát včera v noci, jednou, tak strašně kašlal, že to z něj prostě vyletělo. ![]()
@DanaCe píše:
Když jste očkovaní tak to by neměl být černý kašel. Ale zítra určitě jděte, aby to nebyl zápal plic. Určitě tišit, na noc třeba dithiaden, zvlhčovat, hodně pít. Určitě to bude dobrý!!!
jakože když je dítě ockovane nemůže dostat černý kašel?
@Freyaa píše:
jakože když je dítě ockovane nemůže dostat černý kašel?
No jelikoz hexavakcina v sobe zahrnuje i cerny kasel, tak by ho dite dostat nemelo
S cernym kaslem mam aktualni zkusenost. Cca pred 14ti dny jsem byla hospitalizovana s 5ti tydenni dcerkou s podezrenim na zapal plic a nakonec z toho byl cerny kasel, ktery se prokazal i u mne. Skoncilo to prelecenim cele rodiny antibiotiky a naslednymi kontrolami, ktere nas jeste cekaji. Černý kašel je možne chytit i kdyz mate ockovani, jen prubeh je treba mirnejsi. Ja bych to u sebe nepoznala. A u dcery byli vsichni taky prekvapeni, ze to nakonec je ten cerny kasel. Pokud mate podezreni, ze vam cerny kasel, tak urcite pozadejte o testy, je nutne nasadit antibiotika co nejdrive, hlavne u malych deti.
@Z.jev píše:
No jelikoz hexavakcina v sobe zahrnuje i cerny kasel, tak by ho dite dostat nemelo
Takhle to opravdu nefunguje.
@Freyaa píše:
Takhle to opravdu nefunguje.
Psala jsem, ze by ho dostat nemel, ne ze je to vyloucene. Jak funguje ockovani vim ![]()
@Z.jev píše:
Psala jsem, ze by ho dostat nemel, ne ze je to vyloucene. Jak funguje ockovani vim
Tak jistě také víte že nejvíce nakažených právě černým kašlem je mezi očkovanými dětmi.
@Freyaa píše:
Tak jistě také víte že nejvíce nakažených právě černým kašlem je mezi očkovanými dětmi.
Ne, ja vim, ze zhruba od ctvrteho roku od ockovani ucinek vakciny postupne klesa, takze je dobre preockovat, coz velka vetsina rodicu nedela. Ale i tak ma nemoc mirnejsi prubeh. U nas bylo v poslednich letech jenom par umrti na pertussis, vsechno u neockovanych
Takže malej je, nebo tedy byl, totálně zahleněnej, dr. nám napsala silnější kapky na ten kašel a ještě jsem mu kupovala jedny na uvolnění těch hlenů. On to nevysmrká, bodejť by nebyl zahleněnej
Už je to trochu lepší, ale pořád kašle dost teda, v noci se budí, jak kašle, ale už je to naštěstí lepší, snad se z toho dostane, jinak by jsme v pondělí šli znova, pokud by se ten kašel nezlepšil ještě.