Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To se pozná prý jen z rentgenu… Malý ho měl před měsícem … Ráno raději zajdi k lékařce
@Sluníčko1511 píše:
To se pozná prý jen z rentgenu… Malý ho měl před měsícem … Ráno raději zajdi k lékařce
U malých dětí netreba
Maly mel tehdy horecku, kasel a studeny pot.
Zapal plic potvrzen z RTG.
@Nikoll11 a má horečky? Rýma není projev zápalu plic, kašel bude nejspíš projev rýmy, většina dětí při rýmě kašle. Myslím že u dětí bude zápal plic bez horečky vzácností.
Syn měl skoro měsíc zadní rýmu. Šla jsem k Dr. a poslechově byl v pořádku, ale ať raději nechodí mezi děti - řádily chřipky. Po 8 dnech jsme šli na kontrolu a zrovna 2 dny před ní dostal kašel (dle mě takový ten vlhký, průduškový) a v den kontroly dostal teplotu 37,8°C. Dr. se poslech nezdál a hned jsme šli na RTG. No byl tam
Jinak malému nic nebylo, jedl normálně, unavený nebyl. Teď je doma na ATB. Takže můžu ze zkušenosti říct, že laik ho nemůže poznat.
Dcera měla před 2 měsíci.Vypadalo to jako obyč viróza s trochu silnějším kašlem.Šla jsem na poslech jen kvůli plánované dovolené,kdyby něco ,ať ji dá dr nějaké léky.Poslech prý děs a zápal potvrzen na rtg .Dcera měla zvýšenou teplotu jen večer ,přes den vůbec.
U syna poznala doktorka poslechem, prý to bylo naprosto jasné. Měl tenkrát kašel asi 4 týdny a místo zlepšení se to zhoršovalo a přidala se teplota.
@Lama Lama no malý měl 10 měsíců a Dr mi řekla , že přes průdušky je neslyšitelný … Tedy měl i horečky a všechno okolo a jelikož je kardiak tak skončil v nemocnici…
To se nepozná jinak než z RTG.
Malá (6 let) ho teď doléčuje.
Chytla virózu, začalo se to zlepšovat a nakonec po několika dnech měla znovu horečky. Takže jsme šli k Mudr., na poslech nic extra neslyšela, ale pro jistotu ji poslala na RTG.
Virový zápal plic, z krve pak měla potvrzené protilátky na RS virus (u nás to teď tady vesele lítá).
Nijak zvlášť ani nekašlala.
Radši bych zašla za Mudr. kvůli tomu kašli, ale myslím, že dost stěžejní jsou ty horečky, jestli má/nemá (jestli je v těle velký zánět atd.).
@Fircon já Teda doporučení nečetla, ale doktorka tenkrát říkala, že malé děti stačí pro diagnózu poslech a CRP. Rentgen nebyl. Ale bylo mu pravda asi 4
@Lama Lama píše: Více
Zrovna hledam nějaké info a byt stará diskuze, tak dneska zkušenost: dva týdny vlhký kasel co se začal po lehkém zlepseni zhoršovat. Bez teplot, poslech naprosto čistý a CRP čistá 0. Buď mít teprve 2,5 takže já jsem byla za kontrolni rtg a pečlivého doktora rada
@hospodki píše: Více
To pleteš ten můž nevyloučil pneumonii na základě CRP. On jí potvrdil na základě CRP a poslechu a dítě už rentgenem nezatěžoval ( neb by to nemělo žádný přínos).
@Lama Lama píšeš, ze malé děti stačí poslech a rtg. Pokud je to čiste tak to proste nestaci a neznamená, ze tam nic neni