Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den,čeká nás vstupní vyšetření na logopedii, konkrétně na soukromé klinice Logo v Praze, má někdo zkušenost?
A jak probíhá vstupní vyšetření, prý je to na hodinu, neumím si představit co tam se bude dělat, dcera je navíc velmi hyperaktivní a nevydrží jim tam sedět, jsme z toho nervozni, jim tam zboří za tu hodinu kancelářdcera má 3 roky a 3 m a nemluví s občas se mi zdá, že ani nerozumí, rozumí jako všemu co slyší kolem, když po ni něco chci, ale třeba na otázku jedla si u babičky nějaké jídlo, neodpoví, člověk neví, zda nerozumí či ignoruje, ale na dotaz chceš jablíčko, tomu rozumí..
my byli v Logu v Brně. vyšetření trvalo cca 40-60 min a pak bylo ještě vyšetření na jejich ORL. Dodnes jsem z toho trošku rozčarovaná, malé byly tři roky a vydržela tam těch 40 min relativně v poklidu fungovat a plnit zadání, až jsem byla hrdá, že se dokáže tak dlouho soustředit. Každopádně jí po 40 min bez jakékoli další konzultace dali nálepku Vývojová dysfázie a mě se chtělo brečet. Dojížděli jsme tam cca rok a půl a výsledem nula. Teď od září chodí k paní doktorce na logopedii každý týden a zvládla L-Ž-Č-Š .
U nás jsme na Logu ztratili dva roky, kdy už mohla být řeč jinde a já získala pár šedivých vlasů navíc…
Zkušenost od jinud. Každé sezení, i to první, trvalo přibližně 30 minut. Chodili jsme rok a půl, první výsledky se dostavily překvapivě brzy, sama bych to takhle se synem nezvládla.
@Anonymní píše:
Dobrý den,čeká nás vstupní vyšetření na logopedii, konkrétně na soukromé klinice Logo v Praze, má někdo zkušenost?
A jak probíhá vstupní vyšetření, prý je to na hodinu, neumím si představit co tam se bude dělat, dcera je navíc velmi hyperaktivní a nevydrží jim tam sedět, jsme z toho nervozni, jim tam zboří za tu hodinu kancelářdcera má 3 roky a 3 m a nemluví s občas se mi zdá, že ani nerozumí, rozumí jako všemu co slyší kolem, když po ni něco chci, ale třeba na otázku jedla si u babičky nějaké jídlo, neodpoví, člověk neví, zda nerozumí či ignoruje, ale na dotaz chceš jablíčko, tomu rozumí..
Ahoj,
já jsem byla s dcerou ve 3r a 9m poprvé. U nás je problém výslovnost - zkracuje slova, hodně zaměnuje písmenka (koník - oník, čepice - sepice, lžíce - íce, kalhotky - ahoky, apod) a probíhalo to asi takto:
dcera si měla sednout k ní a namalovat ji obrázek, říct co na tom obrázku je (namalovala prý mámu), tak se s ní bavila kde má máma oči, uši, vlasy, pusu apod. Pak s ní trenovala jazyk - vypláznout, nahoru, dolů, za zuby, před zuby, udělat zvuk kopyt, syčení… Pak ji ukazovala zvířata a co to je za zvíře, jak dělá,pak ukázala obrázky co se za den dělá a bavila se s ní o tom - ráno vstanu a čistím si zuby - čím? pak si učešu vlasy - čím? a vyžadovala po ni celé věty. Vše ji šlo dobře. Takže přitvrdila a zkoušela vytleskávání: au-to, ky-ti-čka, ma-min-ka a tady zjistila, že absolutně nevytleská jednoslabičné a dělá z toho dů-ů-ům a tak jsme měli první věc, na kterou jsme se měli zaměřit, pak zkusila pexeso - to složila krásně, tak přiřazování stejných věci, to šlo taky dobře až došla ke krátkodobé paměti: rozložila pexeso na 5*5 obrázků a ukazovala dům-auto a dcera měla ukázat stejné pořadí, to šlo, dokud neukazovala 4 obrázky třeba: dům-auto-lod-kytička a to už nešlo, takže druhá věc, kterou máme trenovat…
No a nakonec jsme tam byli asi 40minut, kdy si založila složku s obrázkem, sepsala si co ji šlo a co ne, jak ji to šlo, a že je levák.
Když jsme byli podruhé, tak zkusila jaké dělá pokroky, moc ji pochválila a šla zkoušet zase další věci.
U nás bude možná opožděný vývoj hemisfer a zkřížená lateralita, protože nechápe odrážedlo, ani kolo, je to hlavně u leváku, dlouho nehopsala snožmo apod.
Ono to není jen o tom, že bude sedět a říkat „t-dnka t-dnka“ jak to bylo dřív. Podruhé jsem měla s sebou i dvouletačkua a i ta se zapojovala a hodně věcí ji zaujalo ![]()
@chs.jasmin @chs.jasmin tak moje ji nebude říkat nic, ve 3 používá asi jen 6 slov a citoslovce, ale věci jako zná, ví čím se češe, čistí zuby, u nás se bojím nějaké vývojové dysfázie..ale děkuji za info a byla jset s nimi tedy spokojena?
@Anonymní píše:
@chs.jasmin @chs.jasmin tak moje ji nebude říkat nic, ve 3 používá asi jen 6 slov a citoslovce, ale věci jako zná, ví čím se češe, čistí zuby, u nás se bojím nějaké vývojové dysfázie..ale děkuji za info a byla jset s nimi tedy spokojena?
Promin, já jsem nedoplnila, že tedy chodím jinam, ale ono ten princip bude stejný ![]()
Jinak tu vývojovou dysfázii také jsem měla podezření, nakonec se to uplně nepotvrdilo. Ale mám kamarádku, která má u syna potvrzenou, chodí do šolky do speciálního stacionáře. Její syn také ve 3 letech nechápal, u pohádek plakal, protože nerozuměl ději, nechápal co po něm chce. Musí na něj mluvit v jednoduchých větách a po roce ve školce je to uplně jiné dítě. Není uplně jako vrstevníci, ale posun je velký. I když nemluvil, chodil také na logopedii. Oni ty děti rozmluví. Neboj se,
Já seděla a jen jsem koukala. Ti logopedi na to jdou moc hezky, cvičení, co by mě ani nenapadlo a jí to pomáhá s mluvou. A hlavně to ty děti baví ![]()
Přesně. Oni ví, jak ty děti zaujmout a jak to z nich vytáhnout. Se synem paní doktorka cvičila hlásky asi prvních deset minut, pak spolu skládali hlavolam z kostek, hráli deskovou hru, při které cvičili mluvení. Používala spoustu pěkných pomůcek, různá pexesa, skládačky, kostičky, obrázky, no byla toho spousta. Vše probíhalo formou hry a syn se na logopedii těšil. Tak vám přeji, abyste měli stejně dobrou zkušenost, jako my.
Dobrý den, manželka se věnuje logopedii. Primárně dochází do školek po Praze, ale co je všechny zavřeli, začala nabízet i konzultace online přes internet. Poskytuje i nějaké materiály na doma atd.
edit adminem - umazán odkaz, kontaktovat uživatele lze přes sz
Dobrý den,
čeká nás vstupní vyšetření na logopedii, konkrétně na soukromé klinice Logo v Praze, má někdo zkušenost?
A jak probíhá vstupní vyšetření, prý je to na hodinu, neumím si představit co tam se bude dělat, dcera je navíc velmi hyperaktivní a nevydrží jim tam sedět, jsme z toho nervozni, jim tam zboří za tu hodinu kancelář
dcera má 3 roky a 3 m a nemluví s občas se mi zdá, že ani nerozumí, rozumí jako všemu co slyší kolem, když po ni něco chci, ale třeba na otázku jedla si u babičky nějaké jídlo, neodpoví, člověk neví, zda nerozumí či ignoruje, ale na dotaz chceš jablíčko, tomu rozumí..