Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
Potrebuji radu kam prihlasit dítě do 1.tridy.
Bydlime na Moravě, ale trvalou adresu mame v Čechách. Chceme se v červen/červenec stehovat do Čech, ale zatim nevime kdy presne a ani přesně kam. Urcite do okoli trvalé adresy, ale ne presne do toho města. Mam dítě prihlasit na Moravě, kde zatim jsme a nebo na trvalou adresu, kam stejne nepujdem?
Vsichni mi totiz radí, ze na trvalou adresu, protoze v planu je být tady v okolí. Ale me to prijde jako hrozna blbost. A jak se potom řeší přestup? Dite do skoly chodit musi, ale co kdyby byli ve vsech skolach v okoli plné kapacity? Děkuji za rady nebo zkušenosti
Pokud stejně nebude chodit do školy v místě trvalého bydliště, tak je to jedno. A dítě prostě přestoupí, ale budeš muset hledat školu, kde je místo.
@Abcd21 jakože se budete stehovat v průběhu roku do Čech a pořad nevis kam?
Ale teď jste na Moravě…
Asi tak, dost záleží, jak jsou školy naplněny a ty jsou v některých místech hodně.
Rozdíl v ZŠ je a nevím jak to vnímáte u vás doma.
Na Moravě je naše spádová škola zmar a ostatní nejsou o moc lepší.
A dostat děti do našich preferovaných byl velký adrenalin, protože nám na vzdělání našich dětí opravdu záleží a školy se liší jak v přístupu, tak řešení situací, tak v získaných znalostech, taky jsme nechtěli obrovské neosobní prostory.
Naše spádová škola je opravdu velká a hnusná plná nepřizpůsobivých obyvatel a sběr kde koho, kdo se jinam nedostal. Nebo třeba právě přistěhovaných dětí, tam je místo vždy.
Takže pokud je vám jedno, kam vaše dítě půjde, tak ji stejně musíte přihlásit v místě trvalého bydliště, když víš, že tam někde budete a když to bude daleko, tak budeš obvolavat školy, kde je místo.
Taky se vám může stát, že všude, kde se vám bude najednou líbit, bude plno. A hlavně se to dozvíte až v týdny po zápisech.
Taky můžete dceru kolem místa bydliště, tam kde asi budete přihlásit na víc škol. To lze.
Ja byla s oběma dětmi na více školách u zápisu, cca 5 podle preference, na čas se hlásilo přes web škol a manžel byl nachystán v aute a přejížděli jsme, tak abychom vše stihli.
Na spádové škole se ukazovat nemusíš. Ale tu jsme nakonec taky stihli a jen jsem se modlila, ať vyjde jiná.
Naše preferovaná nakonec nevyšla, protože byl samozřejmě nadbytek, druhá škola naštěstí vyšla, ale byly to nervy, protože o zbytek míst se losovalo. Losovalo se 5 míst a převis byl přes 35 dětí.
Takže záleží na vás co preferujete.
Asi záleží jak moc to stěhování máte jisté. Já jsem dítě hlásila mimo trvalé bydliště, ale věděla jsem už v době zápisu, že tam na 100% nastoupí a stejně sem pak musela do spádové školy dokládat, že je přijatá jinde.
To hodně záleží na konkrétním místě. U nás berou pouze děti s TB už roky. Takže bez TB by Ti dítě ani nepřijali.
Hodně kdysi jsem dítě zapsala do školy dle TB, kde jsem věděla, že na 100% nenastoupí, ale bylo přijaté. Přestup do školy jsem řešila poslední týden v srpnu a prvních 14 dnů ho denně vozila 100 km do školy a domu, protože jsme byli v procesu stěhování. Měla jsem kliku, že tehdy ta škola nás vzala - stačila jim kupní smlouva a my jsme tam hned nějak po katastru měnili TB.
Rozhodla bych to před zápisem do školy a dítě zapsala tam nebo na co čekáte? Nějak ty Vaše myšlenkové pochody nechápu, tak snad víte, kde chcete bydlet a do jaké školy chcete dítě dát, když už se blíží zápisy 🫣
@Anonymní píše: Více
vždyt píše, že neví, kam přesně se bude stěhovat
Vědět to nemusí.
My před xy mnoho lety prodávali. Než se to prodalo a než koupilo něco jiného trvalo to.
Zápis je letos poprvé v lednu, do minulého roku byl v dubnu.
Dítě jde do školy v září.
Letos jsme to hnali taky hrozně moc, věděli jsme místo - ale tam to mají rozdělené podle částí. Takže si dítě nedáš do místa jinam. Byly to nervy. Letos jsme věděli tedy město aspoň. Před 20 lety ani to - věděli jsme tak prstenec okolo Prahy.
Já tohle vyřešila domácím vzděláváním. Ale mě teda nevyhovovala ani spádová škola v místě bydliště, takže bych doma vzdělávala tak jako tak.
@vokishka proto píšu, že bych rozhodování urychlila na dobu před zápisem nebo aspoň před nástupem do školy…jasně, že číst umím…taky teď jdeme k zápisu se starším dítětem a stěhovali jsme se dříve, školu jsme teď dlouze vybírali a už se tam připravovalo…tak nevím, co dá zakladatelce ten impuls, přestěhujeme se, jestli vybírají nebo o tom jen přemýšlí…
ted už to moc neuspíšíš, někde už zápisy začaly.
@vokishka píše: Více
Zápisy začnou 15.ledna, ale i tak, už není čas ![]()
@Margery píše: Více
Měla jsem už otočený další týden v kalendáři a brala, že je neděle
ale i tak nestihne najít nové bydlení.
Tak bydlim 300km od trvale adresy. Chceme se stehovat zpet, jenze - 1) musime prejit ze dne na den, to jest z práce do práce.
Takze ja nevim kam pujdem
budem proste hledat. Maximálně zustanem kde jsme., kdyz nic nesezenem.
@Abcd21 píše: Více
Tak kdyz je i varianta zustat, tak vyber skolu v okoli.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.