Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To už u nás poznají i ve školce a vybírají si je pak na činnosti navíc poradí i s vhodným typem základní školy
Ne, drtivá většina učitelek to nepozná. Obzvlášť, když je dítě nadané, ale má k tomu nějaký problém.
Nepracuji sice ve školství, ale řekla bych, že zkušená učitelka s letitou praxí, která tu svoji profesi vykonává opravdu s láskou a vším co k tomu patří, tak moc dobře pozná, jaké to dítě je… A to nejen co se týká už vrozené inteligence, ale celkem brzy pozná i jeho základní povahové rysy. Tenkrát mě celkem udivovalo, jak mého syna jeho třídní učitelka, v první třídě na ZŠ, dokázala tak rychle „odhadnout”. A to všechno, asi už za měsíc. ![]()
Ja za sebe můžu rict, ze poznám. Ale vedení školy neni nakloněno se jim věnovat… resp. spec. pedagozka, protože je zahlcena žáky s poruchami.
@Černá Madonna na poznání nadaného zaka mnohdy nestačí roky praxe. Oni se poznají specifický způsobem a je potřeba mít něco nastudovano.
@Aries6 píše: Více
Tak učitelky snad nastudováno mají, ne?
Já si myslím, že naprostá většina nadaných se projeví už dřív než ve škole, a pokud je to to nadání v podobě rychlého úsudku, logiky, verbální inteligence apod., tak to i školkové učitelky vidí. Pak jsou ty děti, které to mají v jedné oblasti tak a v druhé obráceně, a tam to vidí třeba lépe rodina a vedoucí kroužků apod. A zbývají podle mě jen děti, které jsou nadané, ale nemají podnětné prostředí a okolo sebe žádné lidí, kteří by se zajímali, a tam je to nejtěžší ![]()
Pokud je dítě nadané, tak v něčem vyniká, teď se nebavím o přirozeně inteligentních dětech, kterým jde učení, tak nějak samo. S dítětem mimořádně nadaném jsem se setkala jen jednou, když ve třetí třídě přinesl vypočítanou rovnici podle pythagorovy věty, s tím že brácha to má asi blbě a on to spočítal takto. Vynikal v matematice od první třídy a po pětce odešel na gympl, mezi tím nám stačil vyhrát pár celostátních soutěží v matematice, ve své věkové kategorii.
Také chodil na speciální hodiny k matikářce na druhém stupni. Jinak šikovných dětí je na škole víc, ale ty nadané nejde přehlédnout.
Nadanie neznamena, ze je dieta zavrtane v encyklopedii. Ani ze vie citat, kym nastupi do skoly. Ani ze ma dobre znamky a vynika v uceni.
Stava sa, ze je dieta oznacene za problemove, rodicom je navrhnuta diagnostika u psychologa a tam sa to zisti.
@Černá Madonna píše: Více
Co je podla teba vykonavat profesiu s laskou?
@Mkmkz píše: Více
To je podle mě to, že tě ta práce baví a dáváš do toho zkrátka úplně všechno. Tzn. srdce i duši. ![]()
A zajímáš se nejen o to, o co musíš. Ale ten člověk nebo tady konkrétně ty děti, tě zajímají i tak nějak celkově…
@Anonymní píše: Více
Nadané děti, o kterých píšete vy, jsou v každé třídě a učitelka v rámci možností s nimi více méně pracuje, pokud je tam nějaký výraznější talent, ať hudební nebo jazykový, je doporučeno rodičům, dítě více vzdělávat v odborných kurzech. Děti většinou chodí do ZUŠek kde rozvíjí jejich schopnosti výtvarné, hudební. Sportovní kluby, fotbal, hokej…atd. Jazyky, různé kurzy s certifikátem… atd. Většina takto nadaných dětí se po páte třídě dostává na gympl, kde je učení náročnější. Děti které vynikají pouze jedním směrem např. hudebním, tak pro ně většinou jen ty ZUŠky nebo soukromé lekce.
Příspěvek upraven 20.12.25 v 18:55
@Černá Madonna píše: Více
Davat do niecoho uplne vsetko je najkratsia cesta na psychiatriu…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jakou máte zkušenost, poznají učitelky na ZŠ nadané žáky, nebo je vhodnější se orientovat jiným směrem a kam se případně obrátit?