Poznají učitelky nadané žáky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.12.25 21:52
@Veveří píše: Více

Bylo to myšleno tak, že přípravy pro děti s různými poruchami, kterých máme ve třídách čím dál víc, bohužel seberou pedagogům tak strašně času, že je extrémně náročné se pak ještě věnovat bystrým dětem. Já to dělám ráda i večer nad rámec pracovní doby, ale taky odsud posud, protože si nemůžu dovolit vyhořet. Ty jsi úča?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.12.25 21:53
@Havlova píše: Více

Cože? Chceš říct, že PPP do té doby nic? 8o

• Citovat
  • Upravit
42428
20.12.25 21:55
@Anonymní píše: Více

Nepotřebovala. Na 1. stupni perfektní učitel, pak 8G, pak cizojazyčný G a teď VŠ. Do té doby nepotřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6280
20.12.25 22:04
@coffewomen píše: Více

Klinicky psycholog stanovuje diagnozu a ide viac do hlbky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.25 22:16
@Havlova píše: Více

Tak to je prima.

• Citovat
  • Upravit
44199
21.12.25 04:26

Zrovna PPP nechtějí řešit nadané děti
Často ani nevlastní vhodné diagnostické nástroje pro tuto cílovou skupinu. Nechtějí přikazovat školám PO typu absolvování předmětu ve vyšším ročníku. Je to náročné organizačně.
Taky bych se obrátila spíš na Mensu nebo jinou organizaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
21.12.25 04:31

PPP by měla mít k dispozici vhodný standardizovaný diagnostický nástroj. Bohužel, pro cílovou skupinu nadaných ho často nevlastní. Žádné vyšetření není sezení na 20 minut. Jedná se o delší časový rámec, kdy dítě projde vyšetřením psychologickým i speciálně pedagogickým. A díky tomu, že se použije diagnostický nástroj, pozná víc než ve škole, kde učitelky mohou použít pouze odhad. Nakolik je kvalifikovaný, záleží na jejich znalostech a zkušenostech.

Některé školní poradenská pracoviště mají k dispozici testy. Ale jsou upravené pro ŠPP. Není to to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 09:51
@vendulaaa píše: Více

Co by tedy mělo mít ještě nadané dítě?

• Citovat
  • Upravit
16246
21.12.25 10:10
@vendulaaa píše: Více

A jak se projevuje to nadání? Protože spousta rodičů o svých dětech řekne, že jsou prostě „šikovné a rychlé“ - a je to přesně to, jak se nadání projevuje. Nadání je prostě vyšší stupeň vloh - a u většiny dětí je to o té bystrosti/šikovnosti/rychlosti - a když je to všeobecně zaměřené, tak se to vůbec nijak jinak projevovat nemusí :nevim:
Já mám doma dva takové kousky - starší je teď v primě na 8G. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli je na něco talentovaný, tak není. Nadané dítě to ale bezpochyby je (v přijímačkách, Sciu, Klokanovi atd., všude percentily nad 95 - v tom národním srovnávání ve všem - studijní předpoklady, čeština i matika). No tak jestli má být nadaných dejme tomu 10% populace, a on je vždycky v 5% nejlepších, tak snad nadaný je, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 10:27

Překvapím, mimo školu své dítě dokážeme rozvíjet..
To že se nudí ve škole, ale jako rodič neovlivním. Ale učitel ano. Například v matice by dceři stačilo dávat nějaké zajímavé úlohy navíc, když byla hotová a byla by šťastná…
Třeba angličtinu milovala a tam se nenudila, přestože byla mnohem dál než spolužáci. Měla prostě úžasnou učitelku, která nad ní přemýšlela a to si myslím, že v jazyku je těžší než v té matice..

• Citovat
  • Upravit
25199
21.12.25 10:41

@zrcadlo ono se to nadání více řeší až posledních pár let. Je vidět, ze ty starší učitelky o tom podvědomí nemají. Pokud se aktivně nezajímají, tak nevi.
Jedna kolegyně mám řekla, že to snad nemyslíme vážně, ze zak XY je nadaný. Ze dělá chyby a je zbrkly… a tím to skončilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 10:41
@hanka.br. píše: Více

Netvrdím, že každý, kdo zlobí z nudy je nadaný. Ale opravdu nadané děti se takto můžou projevovat a není to výchovou.
A nebyl to problém u nás, jen mám něco k problematice načteno.

• Citovat
  • Upravit
12958
21.12.25 10:45

Ve spoustě škol se od vedení úkoly navíc nedoporučují(jsou zakázané), aby to nemělo negativní vliv na kolektiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6280
21.12.25 10:51
@zrcadlo píše: Více

Povedala by som, ze nadane sa od bystreho lisi originalitou v mysleni.
Nie som na to odbornik, ani som sa tejto tematike nikdy nevenovala, ale dve take deti poznam. Na znamkach to vidno nebolo, ale tie deti su skratka ine vo vsetkom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.25 11:01
@Sany80s píše: Více

To jsem netušila, laicky mi to přijde zvláštní. Přece to lze kolektivu vysvětlit, stejně jako inkluzi opačně.
U nás to teda určité nebyl ten případ, jen to paní učitelku nenapadlo :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin