Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebuju poradit. Budeme kupovat zahradu bez realitky a potřebuju vědět, co všechno potřebuju k zápisu do katastru nemovitostí. Je mi jasný, že kupní smlouva s ověřenými podpisy, a pak na katastru vyplněný formulář o účastnících a dodatek ohledně parcely. Ještě něco? Nemáme katastr v místě bydliště, tak bych tam jela ráda jen jednou. A musí u toho být přítomni všichni? jedná se o SJM a zápis bude také do SJM. děkuju.
@Libuška Smlouvu tolikrát kolik je účastníků plus dvě, jedna s ověřenými podpisy zbytek originální neoverene. Pak návrh na vklad podepsaný všemi účastníky a 1000,– kolek.
Nechápu co myslíš tím dodatkem k parcele ![]()
A nevyplatí se vám investovat cca 10tis a využít u realitky jen právní servis? vše udělají oni.
Jo a odvézt to tam může kdokoliv, tahle osoba nikoho nezajímá…
No část formuláře, která je zvlášť a je na ní vypsaná parcela o kterou se jedná. A ten návrh na vklad si můžu stáhnout a vytisknout domna a na ten katastr to může donést už je jeden z manželů?
@marieondatra píše:
A nevyplatí se vám investovat cca 10tis a využít u realitky jen právní servis? vše udělají oni. To vymyslím spoustu jiných věcí, za co penízky utratit…
A to proč?
Na katastr musíš podat smlouvu - v počtu účastníků plus 2 - takže v tvém případě 6 kopií. všechny podepsané všemi účastníky, z toho na jedné smlouvě všechny podpisy ověřené. Pak ještě vyplněný návrh na vklad - buď formulář z katastru nebo lze vyplnit a následně vytisknout ze stránek www.cuzk.cz Ten návrh na vklad by měli podepsat všichni účastníci (ale není to povinné) Pak ještě zaplatíš kolek za 1000Kč. Na katastr to může odnést jeden z vás, nebo lze poslat poštou.
@j.a.n.i1 když se v tom někdo neorientuje je jednodušší, když to muže někdo udělat za mě a budu mít jistotu toho právního servisu ne? nekupuje rohlíky ne? já tedy osobně bych chtěla mít vše podchycené a nebát se, že o koupený majetek mohu přijít. prosím nebrat za slovo, vždy se muže najít skulina.
@marieondatra pokud to chceš mít podchycené, stačí zajít na katastr příp. zatelefonovat a oni ti řeknou, co požadují a 10tis. za nic platit nemusíš
pokud už něco platit chceš, tak bych zaplatila za konzultaci právníkovi, ale pojem právní servis je u realitek vznešený pojem pro papírování. Na vyplnění žádosti o občanku si taky sháníš právní servis?
@novo123 beru to ze svého pohledu, když jsem prodávala chatu a nechtěla přez realitku, ale využít právě jen právní servis - sepsání smluv právníkem, návrhy vkladu, odhady a tak. vše krom nabídky a hledání kupce. nakonec jsme prodali přez realitku komplet.
@marieondatra tak já to taky beru podle sebe, právě jsme koupili dům a prodali byt bez realitky a za tu trochu papírování bych teda realitce nic nedala a 10tis. už vůbec ne. Sama jsem minulý měsíc sháněla podnájem a bohužel to muselo být přes realitku, protože pronájmy kanceláří tu bez realitky jaksi nebyli k mání a za to, že se se mnou paní jednou sešla na 15 minut jsem vysolila provizi v ceně pronájmu kanceláře na půl roku
![]()
Osobně taky doporučuju konzultaci u advokáta. Šetřit při prodeji / koupi nemovitosti na právních službách se může v budoucnu nevyplatit. Pokud už kupce mají nalezeného, je realitka zbytečná, ta zajišťuje hlavě kroky k nalezení kupce. Bohužel na právních službách hodně lidí šetří a pak litují, někdy to nechápu - třeba v případě nemovitostí, když pak vidím, kolik jsou některé ženské schopné zaplatit u kadeřnice apod., tak se to s částkami za právní služby dá v některých případech rozhodně srovnat (to samozřejmě nemyslím na zakladatelku).