Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@j.a.n.i1 píše:
Je potřeba jít přes notáře.
Proč? Nejde resit smlouvou, tu nechat na poště ověřit a vložit na katastr s jejich formularem? Případně lze resit ještě i darovací smlouvu například ale tam by to potom bylo podílové vlastnictví …
@NicknackEK No, protože to chtějí do SJM… podílově by to samozřejmě smlouvou šlo.
@j.a.n.i1 píše:
@NicknackEK No, protože to chtějí do SJM… podílově by to samozřejmě smlouvou šlo.
Takže tam je to vyžadováno formou veřejné listiny, tudíž notář..v rodinným právu mam docela mezery. Díky
Samotný vklad do katastru stačí vyplnit a podepsat třeba doma. Ale je k tomu potřeba doložit nějakou smlouvu (např. kupní, nebo darovací) a ta už musí být podepsaná ověřeným podpisem. Ten se dá udělat buď u notáře, nebo i na poště na czech pointu. Takovou mám aspoň zkušenost s kupními smlouvami. S darovacími smlouvami to bude myslím stejné. Otázka je, jestli si zvládnete sami sepsat smlouvu a vyplnit vklady na katastr. Může být jednodušší si to nechat rovnou udělat od nějakého právníka, který se specializuje na nemovitosti. Pokud je ten právník zároveň notář, tak vám ověří i ty podpisy (ale zajít na czech point je drobnost).
@miri_z Ma to jednu drobnou vadu, SJM nerozsiris darovací smlouvou…
Ahoj, řešila jsem to samé. Začali jsme stavět před svatbou na mém pozemku. Po svatbě jsem ho nechala zahrnout do SJM. Musí se za notářem a pak to dát na katastr. Bez notáře to nejde. Bez notáře by to šlo, kdybys manželovi darovala polovinu. Darovací smlouvu si napíšeš sama. Ale potom to není SJM, ale každý vlastníte polovinu. Když je SJM, tak to vlastníte spolu celé.
Ahoj má tu někdo aktuální zkušenost se zápisem společného jmění manželů na katastr. Je nutné jít přes notáře nebo je nějaký formulář na katastru jak bych manžela napsala do sjm? Barák jsme začali stavět před svatbou (pozemek na mě) a dostavěli ho po svatbě, ale vše je psané na mě a teď chceme vše převést do sjm. Díky moc za odpovědi