Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Záleží na tom, do jaké školky to budete zkoušet. Pokud do státní, tam mají nějaká kriteria a např.u nás neberou děti mladší tří let. Ale poku jde o nějakou soukromou školku, tam si myslím, že by se to domluvit dalo. U nás je taky jedna a kamarádka tam dává dvouletou holčičku, ne tedy každý den, ale to je na domluvě. A chodila tam taky dřív než ve dvou letech. Nebo mě napadly jesle, pokud máte nějaké v místě bydliště.
Tak já na zápis šla s dcerou, které byla dva roky a necelé dva měsíce. Zápisy máme v únoru a malá je narozená na konci prosince, takže když jsem chtěla, aby začala ve třech letech chodit do školky, musela jsem jít takhle skoro o rok dřív. Pochopitelně se nedostala, ale šlo o pokus. Takže určitě lze jít i s takhle malým dítětem k zápisu, na to kritéria nejsou, na přijetí pak už bohužel ano.
Kdyz budou mit nedostatek deti, vezmou ti i ditko mladsi 3 let - driv to tak delali bezne, kamaradky, co maji starsi deti, je davali driv a bylo to v poho. Nebo nekde na vesnici, kde maji malo deti, tak tam to bude urcite taky v poho…
Maleho jsem davala od necelych tri do soukrome skolky na jedno dopo- ted tam chodi na tri, protoze se do statni nedostal (ma tri a pul ted)…
Zkušenost teprve budu mít. Letos půjdu na zápis s ani ne 2-letým. Resp. do stát. školek to nebývá zápis typu do ZŠ. Jde v podstatě jen o podání přihlášky. Někde dokonce jen elektronicky.
Holt asi se budeme muset porozhlídnout po nějaké soukr. ![]()
hana2000 píše:
Zkušenost teprve budu mít. Letos půjdu na zápis s ani ne 2-letým. Resp. do stát. školek to nebývá zápis typu do ZŠ. Jde v podstatě jen o podání přihlášky. Někde dokonce jen elektronicky.
Holt asi se budeme muset porozhlídnout po nějaké soukr.
Tak to jsem ráda že nebudu jediná.Pořád si říkám, že za zkoušku to stojí.Max. ji nevezmou.Po soukromé budeme asi taky muset kouknout a nebo ji upíchnout tam kde budu já…
Ahoj, tak já jsem to letos zkusila,nevyšlo to.Aspoň jsem si ale díky tomu udělala obrázek, do které školky to příští rok určitě zkoušet nebudu - velmi,velmi neschopná paní ředitelka)))))))Ale už vím, že příští rok půjdu k zápisu sama bez dcery, protože to čekání na chodbě je nadlouho.
Určitě běžte teď na jaře, i když vás odmítnout, tak budete mít příští rok větší šanci na přijetí (někde berou odmítnuté děti další rok automaticky). Že je malá ještě malá bych neřešila. U nás byl zápis o tom, že si děti školku prohlídly, mohly si hrát s dětmi, my je nechali případně ve třídě a šli podepsat papíry k ředitelce. Jinak kamarádce v říjnu přijali k nám do školky syna, kterému budou tři roky až v březnu (u zápisu pro tento rok ji odmítli, ale uvolnilo se místo), řešili akorát plíny, protože je má ještě na spaní, tak chodí domů po obědě.
U nás berou (teda pokud je volno) jen děti, kterým je 2,5 r nejpozději v prosinci, aby nastoupili od ledna (t.j. následující měsíc po 2,5 r). Takže s květnovýma dětma jsem byla u zápisu v necelém roce a třičtvrtě na jaře, aby mi je od prosince vzali.
Zkus se podívat na webovky školky nebo na jejich vývěsku, jestli nemají nějakou podobnou podmínku.
My jdeme teď s 2,5letou dcerkou na zápis. Super by bylo, kdyby ji od září vzali. Když ne, nevadí.
Chtěla jsem se ale zeptat, jsem na 4leté RD. Co jsem projížděla internet, tak jsou změny a dočetla jsem se, že od nového roku můžou být děti starší 2let ve školce časově neomezeně. Ale minulý týden jsem u našich četla Blesk a tam byl dodatek, že platí pouze pro maminky, které budou čerpat „novou“ RD. Jenže to mi příjde divný, vždyť to by platilo hlavně až tak za 2roky. Samozřejmě se najdou i ty, které si budou měnit RD co pobírají teď starou na novou. A divný mi příjde i to, že jsem to četla jen v tom Blesku, nikde jinde na netu jsem na to nenarazila ?!
Nevíte tedy jak to je?
Nečti Blesk
Není tam žádné přechodné ustanovení, tudíž to platí pro všechny.
No já jdu taky s malou k zápisům, dva jí budou v lednu. Většinou chtějí u zápisu děti, kterým budou dva do konce roku, ale stejně to zkusíme. Mám jí v jeslích, tak snad si jí tam v nejhorším nechají o něco déle.
mag píše:
Nečti BleskNení tam žádné přechodné ustanovení, tudíž to platí pro všechny.
Já jsem si říkala, že to bude asi blbost. Já jen, že mi to naši ukazovali, tak jsem si říkala, co to má jako znamenat. Napíšu asi do Blesku
![]()
Našim dvojčatům budou taky dva roky v srpnu a zápis zkusím.Sice je mi jasné,že je nevezmou(dávala bych je taky až tak od ledna),ale za zkoušku nic nedám ![]()
V Blesku psali pravdu, platí to pouze pro rodiče, kteří přejdou na novou variantu. Už jsem na ni přešla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dcera bude mít v srpnu 2 roky.Chtěla bych aby do školky začala chodit od těch 2,5 let postupně aby si zvykla a nebyla tam najednou ve 3 letech celý den.Jde mi o to, že 2,5 roku jí bude v lednu 2013 tzn.šk.rok 2012/2013.To bychom už teda měli jít na zápis teď na jaře?
PS:To že mi ji pravděpodobně nevezmou do st.školky mi psát nemusíte, ale chci to zkusit.
Máte někdo zkušenost jít s tak malým dítětem k zápisu?