Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Většinou to bývá v nějaké dotazníku, co se vyplňuje. Mě osobně by bylo trapné to vyplnit lživě. Nějak bych měla pocit, že by se na mě pak mohli dívat skrz prsty, když by pravda vyšla najevo.Pokud se tě při zápisu třeba ředitelka zeptá, tak budeš schopná zalhat na přímou otázku? Já bych nebyla. V tu ránu bych byla jak rajče, prostě lhát neumím.
Já bych to řekla takhle, záleží jaké mají podmínky pro přijetí, pokud je v podmínkách uvedeno zda pracuješ, tak bych uvedla ten úvazek a nic víc. To není lhaní, nehledě na to, že pochybuju, že má školka pravomoc ověřovat si kdo pobírá rodičák, do toho ji nic není.
Ahoj. U nás je kritérium zaměstnanost rodičů (tj, jeslti pracují nebo ne), nic o mladších sourozencích. Takže u nás by v tomhle problém rozhodně nebyl
a hlavně by se tě na další dítě nikdo neptal.
no já myslím že ono to moc zapřít nejde, co tady v okolí jedna sousedka zapřela dítě, v září jí starší dítko vzali a v říjnu je vyhodili, protože byt ve školce pět tříd, zkoumají zdaje vyzvedáváš s kočárkem nebo ne…aspon u nás Praha 10
takže já bych nezapírala, abyste se neradovali předčasně. řekla bych že sice máš mladší dítě, donesla si potvrzení o zaměstnání, a že třeba mladší dítě hlídá zatím babička, nebo kdo hlídá když pracuješ.
u nás se to vyplňovalo do dotazníku - zaměstnání, RD, sourozenec, rodiče, bydliště…
Tak koukám, že jinde se to řeší
. Já bych rozhodně dítě nezapřela. Jednak nerada lžu (ani to neumím), jednak bych se za to styděla a hlavně bych nerada, aby se na moje dítě ve školce pak dívali skrz prsty.
Kubykulo, to si děláš srandu…to učitelky vážně hledí, kdo jede s kočárem?
Těm to snad může být jedno, ne…
Fakt nevím, taky se toho bojím, ale když malýho přiznám, tak k zápisu ani nemusím chodit, ani potvrzení nepomůže…
Ahoj
no tak mě poradila přímo ředitelka školky druhé dítě zapřít, dceři u přihlášení byly 3 roky, měli jsme malé mimčo a já ho prostě nikam nepsala,(ředitelka řekla že tam sourozence písnem třeba v prosinci) pak přišel papír o přijetí, mezitím mi volali z místa co má pod sebou tu školku jestli malou můžou dát jinam, protože tam kde jsem jí dávala zapsat není místo, takže v září při nástupu jsem stejně vyplňovala opět stejné formuláře a tam jsem druhé dítko napsala, malá chodí do teď, nikdo nic nezjišťoval. Do formuláře jsem psala že jsem na rodičkovské, protože jsem byla a oni neznišťujou jestli jí máte 4 letou variantu na to školkové dítě nebo jinou na mladší dítě. A jinak malá chodí do školky kde je jen 45 dětí a s kočárkama se nás tam sejde i 5 což určitě nejsme všechny.
Já bych se opravdu striktně držela toho co mají v podmínkách, pokud není existence mladšího sourozence přímo v kritériích, tak bych ho s sebou nebrala, ale zároveň nelhala.
Anonymní píše:
Kubykulo, to si děláš srandu…to učitelky vážně hledí, kdo jede s kočárem?
Těm to snad může být jedno, ne…
Fakt nevím, taky se toho bojím, ale když malýho přiznám, tak k zápisu ani nemusím chodit, ani potvrzení nepomůže…
anonymní, ano ano…bohužel, záleží odkud jsi, asi spíš zjisti konkrétně situaci ve školce, zda tam jsou nějaké maminy dál s dalším na rodičáku…ale tady na to fakt koukají.
Tak u nás to nikdo neřeší. Maminky si jezdí pro dítě do školky s kočárem běžně.
Navíc, u nás se na to začalo dívat jinak, přednost má třeba čtyřleté dítě se sourozencem než dvouleté zaměstnané matky, protože tomu staršímu by upírali přístup ke vzdělání - školka není hlídací, ale vzdělávací zařízení.
Otevírali u nás před 3 lety 2 nové třídy.
Na sourozence se ptají, není dobré ho zapírat, protože potom ten sourozec má zase automaticky přednost při přijímání, až dosáhne „školkového věku“.
Jinak si ale na druhou stranu maminky opatřují i falešná potvrzení, že nastoupí do práce..
Netvrdím, že vezmou každé dítě s mladším sourozencem, ale kritéria jsou prostě nastavená trochu jinak.
kubykula A jaké jste měli kritéria pro přijetí, nemáš je někde prosím?
Každej jiná zkušenost, jak vidím, no to jsem sama zvědavá, co tam nakonec napíšu…jsme z Olomouce, takže situace tristní, pokud jde o školky…
j.a.n.i1 píše:
kubykula A jaké jste měli kritéria pro přijetí, nemáš je někde prosím?
ono to nebylo na naší školce, my chodíme jinam než sousedka, ale vím že na té školce jak byla sousedka tak bylo dáno, že předškoláci, sourozenci již přijatých dětí a pak zaměstnané matky (v té školce dokonce prý ředitelka volala do práce zda opravdu matka nastupuje a ještě navíc po měsíci přinést potvrzení znovu že opravdu pracuje), no ale řekla bych že to je prostě extrém. Rovnou jim u zápisu když šli pro přihlášku řekli zda má další dítě at tam ani nechodí na zápis, tak to zapřeli, ale hold druhé doma samotné nechat nemohla když šla pro starší, tak to asi učitelky naprášili ředitelce a ta jednala.
v naší školce byli podmínky podobné, ale pár matek na rodičáku tam je, včetně mě, ale je fakt že dost dojíždíme, v okolních školkách jsem prostě neměla šanci, a tady to ještě nebylo úplně „čisté“, ale jsem ráda že tam dítě je.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dcera bude mít za tři měsíce tři roky a chystáme se k zápisu do školky.
Nevím, jak jinde, ale u nás je obrovský problém dostat dítě do školky (převis dětí, málo školek). Vzhledem k tomu, že pracuji (ikdyž na minimální úvazek)a malá bude mít v září už 3,5 roku, šance by byla, až na to, že zároveň pobírám rodičovský příspěvek na druhé dítě (pětiměsíční syn).Vím,že tím je dcera defacto odepsaná a nemá šanci se do MŠ dostat. Hodlám proto natvrdo druhé dítě zapřít (tak jako spousta maminek zapře další těhotenství), malou ani nevzít k zápisu, aby o bráškovi něco neplácla. Předpokládám, že když ji vezmou, tak při kapacitě 200 dětí ve školce, už nikdo pak nebude řešit, že si všiml, že ji vyzvedávám s kočárkem. Moc ale neumím lhát, tak bych se nerada dostala do nějaké prekérní situace. Ověřují si nějak ředitelky, magistrát (vlastník školek), jestli matka pobírá rodičák? Myslím si, že ne, mohli by se to dozvědět jen z Úřadu práce a to mi přijde při množství žádostí u zápisu, úplně nereálné… Jaké máte zkušenosti?