Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
řešíme zápis do první třídy.
Mrkla jsem na stránky zš, kam chceme k zápisu jít. Je to naše škola spádová. Mají tam napsané, že budou otevírat max čtyři třídy. Tak mně jen napadlo, co by se stalo, kdyby nás tam nepřijali?
Školní docházka je přece povinná, ne? Stalo se tady někomu, že nebyl přijat z kapacitních důvodů do spádové školy? Jak se potom postupuje, řeší se odklad? To by mi přišlo hloupé, pokud by to bylo třeba jen z kapacitních důvodů. Nebo máme jít k zápisu i na jinou školu? Díky.
@mikky berou přednostně Ty, co tam spádově spadají. Určitě mají propočítáno tak, aby jim to vyšlo
pokud se nedostanete, odvolat se.
Někdy se stane, že i spádová škola nevezme všechny spádové žáky, pak se to řeší jinou školou v okolí, určitě ne odkladem ![]()
Zápis se dělá jen v jedné škole, i kdyby dítě nakonec nastoupilo na jinou školu, zápis platí. Moje dcera dělala zápis také v jiné škole, než na kterou nastoupila ![]()
Spádová škola by vás vzít měla, pokud by bylo moc dětí, může se navýšit kapacita
u nás loni ve škole chtěli otevřít 3 první třídy, ale o školu je velký zájem, proto otevřeli 4 a vzali dceru, i když není spádová. pro školu jsou to peníze…
pokud by přeci jen byl u vás problém, obrátíte se na zřizovatele (asi město) a oni vám místo ve škole zajistit musí
Školy nejsou nafukovací, nicméně dva roky zpátky jsem toto řešila a bylo mi řečeno, že se nikdy nestalo (v našem městě), že by nebylo přijato dítě na spádovou ZŠ. V případě, že škola není schopná pokrýt požadavky a zajistit místo pro spádové děti, má každá škola taky školu „náhradní“, která by děti přijala, určitě se to neřeší odkladem.
Se zápisem to u nás také není tak, že stačil zápis na jednu školu a pak vybírat - šlo se k zápisu na školu, o kterou mělo dítě zájem, takže třeba na tři školy. ![]()
V našem městě na spádové škole kvůli vícero dětem, museli nahonem otevírat třídy navíc.
Jdeme na zápis do jiné než spádové školy, ve školce máme napsané, že ze zákona se smí jít jen na jeden zápis = do jedné školy ![]()
Ja se ted na jedne zs, ktera neni nase spadova ptala, zda muzeme na vic zapisu a pry jo, ale oznamit co nejdriv zda nastoupime nebo ne. A ta zs na strankach taky strasila, ze je mozny jen jeden zapis, delali docela bububu. Takze ja pujdu pro sichr i do spadove, kdyz vsichni strasi, ze je letos stale hodne deti. Ono je to pro ty skoly asi celkem komplikovane, kdyz jde kazdy na vic zapisu, ale ja zas nebudu riskovat, ze se dite nedostane a na spadovou nechci.
Ahoj holky, oživuji téma - nevíte, jak je to letos se zápisy, zda se může dělat na více školách nebo jen na jedné? Máme v okolí tři školy, z toho je jedna spádová, já bych byla raději, kdyby se dcera dostala do jedné z těch dvou nespádových, tak nevím, zda absolvovat zápisy tři nebo jen dva (v těch nespádových)? Nebo si to školy určují samy? Předem moc díky za názory.
Zápisů mpžete absolvovat, kolik stihnete. Školský zákon tohle vůbec neřeší. Mi bylo paní ze školského odboru doporučeno jít k zápisu do námi vybrané školy, tak i do školy spádové, kde máme jistotu, že nám dítě musí vzít.
@Cassy25 píše:
Ahoj holky, oživuji téma - nevíte, jak je to letos se zápisy, zda se může dělat na více školách nebo jen na jedné? Máme v okolí tři školy, z toho je jedna spádová, já bych byla raději, kdyby se dcera dostala do jedné z těch dvou nespádových, tak nevím, zda absolvovat zápisy tři nebo jen dva (v těch nespádových)? Nebo si to školy určují samy? Předem moc díky za názory.
Nám řekli že máme jít k zápisu na jednu školu kterou si vybereme. Kdyby jsme šli na obě tak se to na druhý den dozví a stejně nám budou volat kterou tu školu jsme si zvolili.
My taky jdeme k zápisu jen na jednu školu - spádová je blbá škola a velká, takže musí držet místo, kdyby se syn nedostal tam kam chceme. Ony ty školy v tom musí mít hokej, když se lidi hlásí třeba na 3 školy.
@alena36 Ta spádová vám držet místo nemusí. Podle toho, co mi řekla paní ze školského odboru, pokud se nedostavíme k zápisu na spádovou školu, tak to místo jakoby „propadá“ a můžou ho obsadit někým z nespádového obvodu. Nicméně město nebo obec vám musí umožnit povinnou školní docházku, takže vám místo v nějaké škole pak najít musí, ale nemusí to být ani vámi vybraná, ani spádová, ani někde poblíž.
Tak my jsme byli na dvou zapisech, oba do nespadovych skol.
Do jedne z nich jsme prijati nebyli, tak se modlim, aby vysla alespon ta druha. A pokud jsme tedy prijati nebyli, je tam nejaka lhuta, do kdy rodice prijatych deti potvrdi nastup? Ptam se, jestli je treba jeste sance nebo uz s touhle skolou pocitat nemam? Pokud padne i ta druha, jak potom postupovat?
Já mám dojem, že je tam lhůta 15 dnů. Takže šance samozřejmě ještě je.
Hezký den přeji, prosím, má někdo konkrétní zkušenost s případem, kdy bylo dítě na zápise pouze v nespádových ZŠ a v žádné z nich nebylo přijato. Ve spádové ZŠ tedy na zápisu nebylo, jak jste řešili a jak se k tomu spádová ZŠ postavila? Legislativně vím, že je to vcelku nedořešené, povinnost rodiče je jít k zápisu, může kamkoliv, jen nemá zaručené přijetí. Spádová škola (potažmo městská část) by se tedy pak měla postarat o umístění dítěte. Zajímalo by mě, zda někdo tuto konkrétní situaci řešil?
@tabitta Jak jste prosím tenkrát dopadli?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.