Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mam na Vás dotaz ohledně docházky do školky? vzali mi syna do školky, ikdyz mu budou 3 roky až ted v lednu. chodil jednou týdne od 8-12.hod.ze zacatku se hodně těšil a chodil rad(před tím chodil do soukromých jesli bez problému),ale jeste skoro nemluvi a navic se mi tam i pokakaval.pak onemocněl a neco se zlomilo a uz se sice nepokakava, ale uz večer před spaním pláče, ze tam nechce a ráno ho pomalu táhnou násilím do školky a hrozny řev! jsem ztoho uplne vyčerpána. Takze pořad přemýšlím, jestli mi stojí za ty nervy jednou týdne na dopoledne takové nervy.Vice dnu v týdnu ho nechcou a přijde mi zbytečně chodit, tak málo…navic se snažíme o druhé miminko a jsem doma!
Tak přemýšlím, ze bych ho třeba nechala do jara doma a pak zkusila znovu, ale zase nechci, aby si myslel, ze do školky nemusí! nechala jste některá dite takhle doma a pak uz to bylo lepší nebo je to jeste horší, kdyz přeruší i tak malou docházku do školky?
Na Tvém místě bych ho do školky nedávala, pokud nemusíš. Osobně si nemyslím, že by mu jedno dopoledne v týdnu kdovíjak prospělo. Pokud je to dítě, které „miluje“ kolektiv, tak proč ne, ale pokud je to takhle, tak mu jednodenní docházka v týdnu podle mě dělá v hlavě jen zmatek a nic nepřináší. Stejně to nebere jako něco pravidelného, toho asi ve svém věku není schopen.
3 leté dítě které každý den pláče a tedy evidentně školkou trpí, když vlastně do ní vůbec nemusí bych takhle vůbec netrápila. osoně si myslím, že jsou děti ve 3 malé chodit do školky. navíc do státní. nechala bych ho doma. jako to mám já, nevidím důvod, proč bych ho měla dávat ve školky. protože to tak všichni dělají?
@stuky Jak na víc dnů ho nechtějí? Pokud je přijaté na klasickou docházku, tak nemají co určovat jak často může chodit. A jinak já osobně bych do dávala tak cca na 2 dny v týdnu a to na celé i se spaním, pokud je krom ranní scény ve školce spokojený.
V takovém případě bych nechala doma
Jeden den v týdnu tam být nemusí.
Ale Já vím, jak to bylo u nás. trpěl mi tam syn celý první rok docházky.
A Já taky. kdyby nemusel, nesel by
Já bych mu dala pauzu. Přece jen je moc malej a nezralej. Za půl roku na tom může být o dost líp aby docházku zvládnul. Pokud máš pocit, že je málo mezi vrstevníky, tak choďte někam do MC, ale aby tam byl s tebou. Takhle, když nemluví, tak prd vypátráš, co mu tam vadí, jestli děti, učitelka
a pokud vyloženě nemusíš, tak ho netrap a dej mu čas.
@j.a.n.i1 píše:
@stuky Jak na víc dnů ho nechtějí? Pokud je přijaté na klasickou docházku, tak nemají co určovat jak často může chodit. A jinak já osobně bych do dávala tak cca na 2 dny v týdnu a to na celé i se spaním, pokud je krom ranní scény ve školce spokojený.
Já se spíš divím, že ho vůbec vzali, když mu nebyly ještě 3. Copak ten věk, ale to, že se pokakával nebo i počurával - to u nás by úči nevydejchaly.
@Gina108 Třeba u nás berou od 2,5 a co pokud to počůrávání a pokakávání není pravidelné, tak to nijak nehrotí.
@stuky tak ten jeden den nema asi smysl resit, nechala bych ho doma. Treba se mu posmivali kvuli kakani, co vis. Ja teda rvala pokazde, kdyz jsem mela jit do skolky od 3 az do 6 let, doted si pamauju, ze jsem tam nechtela chodit… A cela ulice si to pamatuje taky. ![]()
Řve tam celý den? Nebo jen scénka ráno? Od toho bych se odvíjela…pokud trpí celý den, stáhla bych ho. Pokud ne, dala bych ho na víc dní, ne na jeden. Jeden den je na prd. Nemá se na co těšit, děti mají krátkou paměť…těší se ze dne na den. Včera mi Péťa slíbil půjčit to nové auto…hurá, těším se, zítra bude divadýlko, půjdem na nové hřiště atd…za týden neví NIC. Vypadne z kolektivu…kamarád (pokud nějakého vůůůbec zvládl najít) má po týdnu JINÉHO nej kámoše…tak to je. Svět dětí v kolektivu je jiný, než svět nás dospělých v práci…
@stuky kamaratka mala ten isty problem a nechala dceru doma a dala ju spat o rok neskor a bolo to ok. Narodilo sa im druhe mimco tak ju dala do skolky na 2× do tyzdna, aby mala cas na novorodeniatko. Hovorila, ze dceru okrikla lebo nechcela zjest polievku alebo nieco rozbila ako bola unavena a dcera sa urazila a oznamila, ze ide spat do skolky (pricom z nej pred hodinou prisla)
chodi tam teraz velmi rada ![]()
Příspěvek upraven 03.01.16 v 20:35
@j.a.n.i1 bohuzel,jeste skoro nemluví a hlavne ma problém se sám obléci, takze nesplňuje podmínky a tak na něho nemají tolik času! Na 1ucitelku 24 deti a to ma ve tride jen 2 predskolaky jinak tak male deti! jeste je tam asistentka, ale ta ma na starost 2 deti, ktere ji potrebuji…
A trebu na zachod musi chodit uplne Sami a nejvetsi problem, ze si nedokaze rici co ho trapi nebo co zrovna potrebuje. ani s detmi nema jak komunikovat ![]()
Nedávala bych, syna jsem taky stáhla, stejné jak u vás první dny se těšil a poté velké scény i ve školce tak šel až na jaře a byl už v pohodě a to byl o rok starší.
@j.a.n.i1 píše:
@Gina108 Třeba u nás berou od 2,5 a co pokud to počůrávání a pokakávání není pravidelné, tak to nijak nehrotí.
To u nas je ve tride takhle hodne deti! stalo se to spis ze zacatku nez si zvyknout, ze musi jit opravdu uplne sam…v Jeslich chodil s ucitelkou..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.