Zápis otce do RL

Anonymní
17.8.17 21:22

Zápis otce do RL

Dobrý večer, předem se omlouvám za anonym.

Mám dotaz, jak je to se zápisem otce do RL. Musí to podepsat jako vyjádření souhlasu? Předpokládám, že ano. Já své všechny děti porodila v manželství, tak tam to bylo jasné, ale teď mám v okolí případ, kdy se řeší, zda zapsat toho nebo toho. Mě teda přijde postavené na hlavu, že by to šlo takhle jednoduše. Dotyčná neni vdaná a moc dobře ví, kdo je otec, ale spekuluje nad finanční výhodnosti.

Děkuji za informaci

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Doe_Jane
17.8.17 21:23

Pokud nejsou svoji tak je třeba jít před porodem na matriku podepsat prohlášení o otcovství… nemůže si sama jen tak něco vymyslet, vždy musí podepsat tatínek, pokud to pak není soudně atd.

• Citovat
  • Upravit
9793
17.8.17 21:24

Matka nemůže jen tak někoho nechat zapsat do RL, potřebuje na matrice zároveň s otcem dítěte podepsat souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství. A pokud to otec dobrovolně podepsat nechce, tak pak jedině řešit soudně určení otcovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.17 21:28

No já si to myslela, ale dotyčná to bere jako samozřejmost, že se rozhodne sama. Chtěla jsem vědět, zda to třeba nemůže udělat a pak to ten zapsaný neotec nemusí řešit soudně.

Díky, zakl.

• Citovat
  • Upravit
184
17.8.17 21:35

S přítelem jsme na matrice byli oba…a podepisovali. Museli jsme i oba podepsat že souhlasíme se jménem, jinak by jí ho nedali když by jeden z nás nepodepsal :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
17.8.17 21:45

Starej se svoje. Finanční výhoda je diskutabilní, sociální dávky se většinou odvozují od obou rodičů, na druhou stranu sou tu odpočty z daní apod., snad jakousi cestou vymahatelné alimenty na dítě i matku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.19 08:34

Ahoj, zajímalo by mě, jak je to se zápisem do RL a s příjmením. Otec musí podepsat otcovství, to je jasné. Když by ale dítě mělo prijimeni po matce a žádný papír se na matrice nepodepsal, tak ho tam pak zapíší zpětně nebo je lepší podepsat souhlas a klidně s prijimenim matky?

• Citovat
  • Upravit
4545
20.10.19 08:39
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě, jak je to se zápisem do RL a s příjmením. Otec musí podepsat otcovství, to je jasné. Když by ale dítě mělo prijimeni po matce a žádný papír se na matrice nepodepsal, tak ho tam pak zapíší zpětně nebo je lepší podepsat souhlas a klidně s prijimenim matky?

Na matrice prohlasujete otcovstvi a prijmeni, na kterym jste se dohodli. Pokud jste se dohodli, ze dite bude mit tvoje prijmeni, tak to tam napisete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.19 08:48

@Mochomurka83 Díky no a pokud se nedohodneme? Tak má pak dítě automaticky příjmení v porodnici po matce, ale jak by to bylo se zápisem otce do RL?

• Citovat
  • Upravit
16186
20.10.19 09:09
@Anonymní píše:
@Mochomurka83 Díky no a pokud se nedohodneme? Tak má pak dítě automaticky příjmení v porodnici po matce, ale jak by to bylo se zápisem otce do RL?

chápu to správně, že otec dítěte podmiňuje uznání otcovství příjmením? Si moc nepomůže, protože když nesepíšete lejstra, pak dostane dítě příjmení automaticky tvé a otcovství po něm budeš vymáhat soudně. Pak bude muset cálovat nejen zpětně alimenty, ale i soudní výlohy (pokud se prokáže, že je otcem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
20.10.19 09:25
@Anonymní píše:
@Mochomurka83 Díky no a pokud se nedohodneme? Tak má pak dítě automaticky příjmení v porodnici po matce, ale jak by to bylo se zápisem otce do RL?

ano, pokud to nepodepíše před porodem, právně neexistuje jako otec, takže má dítě příjmení po tobě. Po porodu se tam může nechat zapsat dobrovolně nebo prostě to uděláš soudně. Buď jak buď, dítě už se jmenuje po tobě. Může sice dát žalobu k soudu na změnu příjmení, ovšem šance, že uspěje, ta je nevalná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
507
20.10.19 09:43

Účelové nepravdivé uvedení otcovství je trestným činem podvodu se sazbou odnětí svobody až dva roky, v případě že oběť bude toto cizí dítě nevědomky vychovávat, až šest let.
Už tato diskuze a zjišťování možností je příprava podvodu, nejméně za 6 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
20.10.19 12:03
@badaboom píše: Účelové nepravdivé uvedení otcovství je trestným činem podvodu se sazbou odnětí svobody až dva roky, v případě že oběť bude toto cizí dítě nevědomky vychovávat, až šest let.
Už tato diskuze a zjišťování možností je příprava podvodu, nejméně za 6 měsíců.

prosím tě, hysteriku, reaguješ na starý dotaz, dva roky starý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.10.19 12:10

@badaboom co ty jseš zase za nováčka? Další odborník, vid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.19 12:22

Díky :), no chce prijimeni po sobě, samozřejmě a kdybych ho prý dala po sobě, tak se nenechá napsat do RL…takže vyhrožuje, ale stejně si to udělám po svém.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí

PureLan 100