Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, měla bych dotaz ohledně nároku na porodné. Termín mám v září a na miminko budu sama. Můj příjem za čtvrtletí je pod 13000,–, takže bych nárok mít měla. Ale dozvěděla jsem se, že když je uveden otec dítěte, musí se počítat i s jeho financemi. Je to pravda? S otcem dítěte nežiji, ale byli jsme spolu na matrice, chtěla jsem, aby miminko mělo otce v rodném listě. Takže i když spolu nežijeme nemám na porodné nárok, protože když přičtu i jeho plat, tak to prostě přesahuje?
A ještě jestli nevíte, jestli se do toho příjmu počítá i pojištění, protože mi v tu dobu něco vyplácela pojišťovna a s tím už bych nárok neměla.
Děkuji. ![]()
Já též myslím, že nárok mít nebudeš, protože pokud uvedeš do rodného listu otce, tak se počítají i jeho příjmy. To bys asi muselo horko těžko dokazovat, že spolu nežijete, to by tak mohl pak dělat každý, tak podle mně tam nárok nevznikne, pokud je zaměstnaný.
@RomualdaCZ píše:
Ahoj holky, měla bych dotaz ohledně nároku na porodné. Termín mám v září a na miminko budu sama. Můj příjem za čtvrtletí je pod 13000,–, takže bych nárok mít měla. Ale dozvěděla jsem se, že když je uveden otec dítěte, musí se počítat i s jeho financemi. Je to pravda? S otcem dítěte nežiji, ale byli jsme spolu na matrice, chtěla jsem, aby miminko mělo otce v rodném listě. Takže i když spolu nežijeme nemám na porodné nárok, protože když přičtu i jeho plat, tak to prostě přesahuje?
A ještě jestli nevíte, jestli se do toho příjmu počítá i pojištění, protože mi v tu dobu něco vyplácela pojišťovna a s tím už bych nárok neměla.
Děkuji.
započítávají se příjmy otce, pokud je RL. Takže pokud společně přesahujete, nárok nemáš.
Započítavají se příjmy obou rodičů. Nárok na porodné nebude.
@RomualdaCZ pokud je otec uveden v RL dítěte a vaše společné příjmy přesahují, tak nárok na porodné není. Nesměla bys uvést otce dítěte.
@RomualdaCZ Můžeš požádat o vyloučení otce ze společně posuzovaných osob, pokud s tebou prokazatelně nežije a pak záleží na posouzení úřadu.
@RomualdaCZ píše:
Tak jsem z toho jelen, všude čtu něco jiného :/
Tohle je pravda, to ostatní pojmy s dojmy…
Zašla bych se zeptat přímo na úřad práce, který to bude posuzovat… a budeš vědět na čem jsi…