Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni..včera jsem si zapomněla vzít 14. prášek v platíčku (Flaya), který normálně beru pokaždé kolem 9 hodiny večer, vzpomněla jsem si na to až dnes kolem 15:00 a v den zapomenutí jsem měla více pohlavních styků s přítelem, prášek jsem si samozrejme vzala hned v těch 15:00 a dnes večer už pokračuji normálně. Jak je velká možnost otěhotnění? Co dál?
![]()
@nickoll No ale tady je to více než 38 od té poslední - zakladatelka měla poslední pilulku ve středu v 21h (včera zapomněla) a další až dnes v 15h.
Ale jinak, zakladatelko, si taktéž myslím, že pokud to bereš pravidelně, že jedno takové vynechání nevadí. Navíc 14. prášek je poslední den 2.týdne užívání. Co si já pamatuji u své HA (Minerva), tam byl 2. týden jako nejméně rizikový. Ale nevím, jestli se to tak bere u všech ostatních, nebo každá HA to má jinak.
@werajsik píše že prášek zapomněla včera a brala ho dnes tak to není víc jak 38h ne?
@ka2ka Počítej ![]()
Včera měla brát v 21h (ČT), ten zapomněla. Vzala si jej až dnes, tedy v pátek. A ten před tím (který nezapomněla) vzala ve středu v 21h. Tedy do čtvrtka je to 24 hodin + dalších 18 hodin do pátku 15h. Nebo to zas mastím já??
Ale osobně si myslím že ne.
Pročíst příbalový leták, z toho poznáš, jak postupovat. Riziko nějaké je, ale ve druhém týdnu (aspoň u toho, co jsem brala já), bylo otěhotnění při jednom zapomenutém málo pravděpodobné. Pokud si chceš být jistá, tak do lékárny pro Postinor/Escapelle, ale pomůže to jen do 72hodin tuším, každopádně s časem se účinnost snižuje. Nyní jsou tyto léky už bez předpisu.
Více info zde http://www.sukl.cz/…-escapelle-v
„Jestliže jste zapomněla užít přípravek Flaya 0,030 mg/2mg Jestliže jste zapomněla užít v obvyklou dobu tabletu, musíte jí užít nejpozději během následujících 12-ti hodin. V tomto případě není nutné užití jiných antikoncepčních prostředků a Vy můžete normálně pokračovat v užívání tablet. Je-li interval delší než 12 hodin, antikoncepční účinek přípravku Flaya 0,030 mg/2mg může být snížen. V takovém případě musíte použít doplňkové mechanické antikoncepční přípravky. Dodržujte pravidlo7 dnů. Užijte zapomenutou tabletu okamžitě a pokračujte v užívání přípravku Flaya 0,030 mg/2mg v obvyklém čase. To může znamenat, že můžete užít 2 tablety v průběhu jednoho dne. Musíte použít doplňkové mechanické antikoncepční přípravky (např. kondom) v průběhu následujících 7 dnů. Jestliže v tomto sedmidenním období doberete tablety z balení pro tento cyklus, okamžitě pokračujte v užívání tablet z dalšího balení přípravku Flaya 0,030 mg/2mg, tzn. mezi baleními nesmí být přestávka. Pravděpodobně se u Vás neobjeví žádné menstruační krvácení z vysazení, dokud nevyužíváte nové balení. Ale může se vyskytnout nepravidelné krvácení nebo špinění v průběhu užívání dalšího balení, neznepokojujte se. Pokud se po využívání tohoto nového balení nedostaví krvácení, musí být vyloučeno těhotenství“
@werajsik píše:
@ka2ka Počítej
Včera měla brát v 21h (ČT), ten zapomněla. Vzala si jej až dnes, tedy v pátek. A ten před tím (který nezapomněla) vzala ve středu v 21h. Tedy do čtvrtka je to 24 hodin + dalších 18 hodin do pátku 15h. Nebo to zas mastím já??Ale osobně si myslím že ne.
ty brďo to mi vůbec nedocvaklo
máš pravdu
já už vím proč jsem se tak divila já měla včera čtvrtek ![]()
Prosim prosimmm, pomuzete mi někdo? Odjela jsem na chalupu a bez HA
![]()
Muzu byt jeste tento mesic chranena?
Beru HA lindynette20 min 3roky, odjela jsem v ut 16.2(nevzala jsem si tabletku uz)..do dobrani plata zbyvali 4prasky..tak jako klasicky jsem si nevzala prasky 3dny a menstruovala jsem(po tech 3dnech)..dnes sem az dorazila 26.2 tak si vezmu tabletku..a za jak dlouho budu chranena? Jestli vubec? Kdyz jsem si ji jeste k tomu nevzala po 7denni pause…Nemela jsem zadny sex mimochodem behem toho
Ahoj, vcrea jsem si zapomnela vzit 12.pilulku. V patek, sobotu i dnes rano jsem mela s pritelem sex. Myslite, ze je moznost otehotneni, kdyz jsem zapomnela jen tu jednu pilulku? Nikdy se mi to nestalo, bohuzel jsem si vzpomnela az ted ![]()
Myslim, ze na 99% to bude v pohode. Zapomnela jsi ji vzit uplne, nebo sis ji vzala az po nejakem case? Z jedny se asi nestrili, ale uplne jista bych si nebyla. Na kazdyho to pusobi jinak.
@entropy a co když uplynuly 2 dny od zapomenutí a já si to až teď uvědomila?