Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, stalo se mi, že jsem si 31.12. vzala 2. tabletku z plátíčka, ale asi za 2-3 hodiny jsem zvracela, možná 4 přesně si to bohužel nepamatuji. Další den jsem zapomněla vzít 3.tabletku z nového plátíčka (1.1.) antikoncepce Tri regol, zjístila jsem to až 4. den (2.1.) tím pádem jsem si vzala dvě najednou. Menstruaci jsem měla od 26.12. - 30.1. Tuto antikoncepci beru již více než 5 let. Během 7mi dní před zapomenutím, jsme měli s přítelem párkrát nechráněný styk. Je zde možnost otěhotnění? A jak dlouho se mám chránit i jinak? Podobný dotaz jsem vznesla na jiném portále a pan doktor mi napsal, že pokud zapomenu vzít 3. tabletku, že se nic neděje a v příbalovém letáčku, je napsáno, že je to opravdu problém. Děkuji za odpověď
Z toho sexu v pauze mezi platíčkama by si musely spermie počkat, až by uzrálo vajíčko (hormony by nezablokovaly ovulaci) - to je dost nepravděpodobné, aby tam nějaká vydržela tak dlouho.
Spíš teď se opravdu chraňte ještě minimálně týden, klidně i do konce plata raděj kondom ![]()
Děkuji moc za odpověď, sex byl toho 31.12. po té vyzvracené 2. tabletce, ale myslím, si že už byla vstřebaná. Někde uvádějí 4 hodiny, ale četla jsem příspěvek, který komentoval p. doktor Uzel a ten psal že za 2 hodiny je tabletka již vstřebaná. Takže kdyby vstřebaná nebyla tak by mi tím pádem chyběly tabletky 2. Z čehož jsem měla opravdu strach, ještě když je to hned na tom začátku. Po tom 1.1. sex nebyl doteď.
Já kdybych měla být těhotná pokaždé když zapomenu nebo se něco stane… tak Marie Terezie hadr. Docela hazarduju, já vím. Tak mě omluvte za anonym, nic, čím bych se chlubila. ![]()
Já vím, že když berete pravidelně už několik let, většinou se nic nestane i když zapomenete dvě a více. Ale nikdy nevíš ![]()
Tak čert nikdy nespí, ale teď už se s tím nic neudělá, počkej na termín menstruace a případně pak udělej těhotenský test.
Děkuji všem, zatím je to 10. den tak čekám tak do 15. tého ať si mohu udělat test, zatím na sobě žádné příznaky těhotenství, které jsem četla na internetu nepociťuji, tak snad si mimčo ještě nějaký ten čas počká ![]()
@Irsa píše:
Děkuji všem, zatím je to 10. den tak čekám tak do 15. tého ať si mohu udělat test, zatím na sobě žádné příznaky těhotenství, které jsem četla na internetu nepociťuji, tak snad si mimčo ještě nějaký ten čas počká
tak to bude záležet na tobě, jestli se budeš chránit proti početí. Nejsi Marie Terezie ![]()
Já se chráním už několik let, ale došlo k nějakým špatným vlivům a na tabletku jsem zapomněla a jednu zřejmě vyzvracela. No hold nejsme stroje a jsme jen lidi a může se stát vše.
Stejně se přiznám, že tomu moc nerozumím. Všude varují, že pokud si zapomenete vzít pilulky v 1. týdnu je to velký problém, dokonce můžu otěhotnět ze styku, který byl ještě před zapomenutím, ale vždyť přece když si tu pilulku špatně vezmu může dojít k ovulaci, ta je tedy většinou někdy v půlce cyklu asi 14 dnů po 1. dne menstruace, tedy většinou. A navíc většinou k oplodnění nemůže dojít hned po menstruaci, tak jak může sex před zapomenutím např. mojí 3. tabletky vést k tomu že otěhotním.
@Irsa Jenže když bereš HA, tak žádnou ovulaci nemáš… A když ji nebereš pravidelně, tak právě ta zapomenutá tabletka a zakolísání hladiny hormonů může způsobit, že se spustí „proces ovulace“. A je jedno, jestli je to v půlce „cyklu“ nebo na začátku…
Aha tak to děkuji za objasnění, mi ještě sestřička vysvětlovala že ta ovulace nějak nastane po 36 hodinách zřejmě po tom špatném braní antikoncepce.
Holky a ještě mám jeden dotaz. Je lepší si počkat na menstruaci a pak udělat test(raději kdyby náhodou) a nebo už po 14. dnech od předpokládaného početí (což mi psal pan doktor)